Lerøy Midt brente opp grunnlagsdata for lusetelling

I en rapport slår Mattilsynet fast at oppdrettsgiganten ikke hadde gode nok rutiner og beredskap for drift i havet utenfor Frøya.

LAKSELUS: Parasitten truer dyrevelferden blant oppdrettsfisk og villaks, samtidig som kjemikaliene som brukes mot lusa også påvirker lokale bunnforhold og skall- og krepsedyr i nærheten.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Tidligere i uken ble det kjent at Mattilsynet har anmeldt oppdrettsselskapene Lerøy Midt og Måsøval til politiet for manglende fiskevelferd.

Nå viser en rapport fra Mattilsynet at Lerøy Midt har brent opp grunnlagsdata for lusetelling ved anlegget sitt, melder NRK.

I rapporten slår Mattilsynet fast at Lerøy Midt ikke hadde gode nok rutiner og beredskap for drift i havet utenfor Frøya.

«Vedtaket ble påklaget, men ble opprettholdt etter klagebehandling. På tross av dette ble det opplyst under tilsynet 30. august, at grunnlagsdata var brent, og kunne derfor ikke fremlegges. Under tilsyn i juni på samme lokalitet, ble disse fremlagt samlet i perm» heter det i rapporten.

I en e-post til NRK skriver Lerøy at de ikke vil kommentere den manglende dokumentasjonen på nåværende tidspunkt og at de ønsker å svare Mattilsynet direkte.

Mattilsynet politianmeldte Lerøy Midt den 31. oktober.

– Dette er av de mest alvorlige sakene vi har hatt i sammenhengen mellom lakselus og fiskevelferd, lød det i en pressemelding fra regiondirektør Bjørn Røthe Knutsen i Mattilsynet region Midt.

Luseproblemene i norsk oppdrett er nå så store at næringen kan risikere å miste momentum, sa lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til E24 tidligere torsdag.

Lakselus er et problem langs store deler av kysten, men det er særlig Midt-Norge som er hardt rammet.

Her er det eneste man har lyktes med etter årevis med kamp mot lusa, å avle frem en lakselus som er resistent mot de konvensjonelle midlene.

Les også

Slik stopper lakselus norsk oppdrett fra å vokse

Les også

Oppdrettsselskaper politianmeldt av Mattilsynet

Les også

Sjømat Norge ber regjeringen trekke lakseforslag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Laks
 3. Sjømat
 4. Mattilsynet

Flere artikler

 1. Oppdrettsselskaper politianmeldt av Mattilsynet

 2. Betalt innhold

  Tre oppdrettsanlegg må redusere produksjonen

 3. Lerøy vinner sak om lakselus

 4. Betalt innhold

  Mattilsynet har anmeldt to oppdrettsselskap

 5. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks: – En dødsdom for rensefisken