Advarer mot ketchupeffekt etter Sivs boliggrep: – Vi er bekymret

De nye boliglånsreglene fra regjeringen er laget for å stabilisere markedet, men eksperter frykter at de gjør det motsatte på kort sikt.

KJØPSBOOM: Kredittsjefen i Sparebanken SMN tror folk vil gjøre forhastede kjøp for å ikke bli omfattet av de nye boliglånsforskriftene.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix
 • Stig Øystein Schmidt
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Det vi har merket, er at mange løper til banken og sikrer seg sitt bevis før bankene har rukket å endre rutinene. Det er en veldig stor pågang på finansieringsbevis nå, sier kredittsjef i Sparebanken 1 SMN, Endre Jo Reite.

Fra 1. januar 2017 blir nemlig helt nye regler innført. De to viktigste endringene fra regjeringen er at kundens samlede lån ikke kan overstige fem ganger bruttoinntekt, og at egenkapitalkravet for sekundærboliger, såkalte «utleieboliger», blir økt til 40 prosent for innbyggere i Oslo.

FRYKTER KETCHUPEFFEKT: Endre Jo Reite i Sparebanken SMN

Foto: Pressebilde/Sparebanken SMN

Selv om de nye reglene vil bli innført fra nyttår, vil bankene fortsatt sitte på en viss mengde finansieringsbevis som de må overholde.

Frykter ketchupeffekt

Bankene tror at de som nå har finansieringsbevis, og som vet at de ikke vil få et nytt med de nye reglene, kommer til å ville bruke dem raskt.

– Vi tror at mange av dem som har fått bevis, og avvik etter ny forskrift, vil bruke dem før de går ut, sier Reite.

Ettersom finansieringsbevisene varer i tre måneder, er det allerede utgitte bevis som varer langt over nyttår. Bevis som blir gitt ut nå, varer ut i mars måned.

Nå håper Reite i sparebanken at kundene tenker seg om før de går inn i boligkjøp.

Les også

Innfører 40 prosent egenkapitalkrav for sekundærboliger i Oslo

– Vi er bekymret for en ketchupeffekt der de som vet at de ikke får nytt finansieringsbevis med de nye forskriftene vil føle presset på å bruke dem. Da kan man gjøre forhastede beslutninger. Vi maner folk til å tenke nøye gjennom risikoen, særlig hvis vi møter et opphetet marked over nyttår.

Må holde løftene overfor kunden

Reite mener at det blir et problem for bankene å overholde disse kravene, og at de må stramme inn andre steder i første kvartal 2017, slik at de kommer innenfor rammene. Han sier likevel det ikke er aktuelt å stoppe noen lån.

– Det er urimelig om vi skulle nekte kundene noe de er lovet. Vi starter året med litt for mange finansieringsbevis med avvik, og det blir vårt problem å stramme inn tilstrekkelig til å være innenfor rammen for avvik samlet for kvartalet.

Tross vanskelighetene dette vil medføre bankene på kort sikt, mener Reite dette var en bra tid å innføre nye regler på.

– Det er et veldig bra tidspunkt å implementere en endring på. Det er lav aktivitet i boligmarkedet før jul. Det hadde truffet verre på høsten, da er det mange flere finansieringsbevis ute.

Merker liten effekt

– Ut ifra våre tall å dømme kan vi ikke se noen umiddelbar effekt av boliglånsforskriften, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til E24.

Eiendomsmeglerne i DNB melder fortsatt om svært hektiske dager og at det er svært mange aktive boligkjøpere ute i markedet om dagen, til tross for at markedet vanligvis begynner å roe seg mot jul. Den effekten ser foreløpig ut til å være mindre i år, ifølge banken.

Westerveld sier at lånepågangen er høyere i år enn i fjor, men at det er en utvikling som har pågått i en lengre periode.

– Den økningen kommer nok av andre faktorer i boligmarkedet, sier Westerveld.

Les også

Slakter Sivs utleiebolig-struping: – Å særregulere Oslo på denne måten er tøv

Selv om myndighetene nå strammer til igjen, opplyser DNB at de vil fortsette å prioritere det slingringsmonnet som gjenstår mot unge som ønsker å komme inn på boligmarkedet.

Både DNB og andre banker har tidligere advart mot at innstramminger i egenkapitalkravet særlig rammer unge som skal inn på markedet, fordi det ofte er denne gruppen som har relativt lite egenkapital å stille opp med, samtidig som de fleste går inn i en periode med økt lønn og bedre betjeningsevne.

Les også

Kraftig vekst i boligbyggingen

Les også

Boligbyggingen på høyeste nivå siden 1980

Les også

Oslo-leilighet solgt for 750.000 kroner under prisantydning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Forbrukerspørsmål
 3. Privatøkonomi
 4. Bolig
 5. Boligmarkedet
 6. Eiendom
 7. Valuta

Flere artikler

 1. Full forvirring om Sivs boliglånsregler

 2. Investorene løper ikke til banken for å skaffe finansieringsbevis

 3. Bank: Fire av fem «boligspekulanter» i Oslo ville ikke fått lån i år

 4. Innfører 40 prosent egenkapitalkrav for «utleieboliger» i Oslo

 5. Finanstilsynet vil droppe Oslo-kravet