Fjorårets finansess: – Så lenge folk er rasjonell er det ingen grunn til panikk
Andreas Reklev ledet Team Tankers finansavdeling gjennom en av tidenes snuoperasjoner i norsk shipping. Det kunne fort blitt et annet utfall, sier han i dag.
– Det var veldig spennende. Kanskje litt for spennende, sier Andreas Reklev, fjorårets finansess, om turen til New York som skulle redde selskapet.
Reklev, som nå jobber i rederiet Oceal Yield, kan se tilbake på en nervepirrende snuoperasjonen hos sin tidligere arbeidsgiver. Selskapet han var finansdirektør for, som den gang het Eitzen Chemicals, senere Team Tankers, holdt på å gå gjennom en større restrukturering.
DN kalte det den største gjeldskonverteringen i Norge noensinne, da långivere byttet inn gjeld for 6,25 milliarder kroner mot aksjer i selskapet.
De gamle eierne av Eitzen beholdt to prosent av selskapet.
– Det var veldig tett på at vi måtte gå i skifteretten. Til slutt sto og falt det på én långiver, som vi reiste til New York for å møte, sier Reklev til E24. Han nådde aller øvcerst i kategorien «årets finas-ess» da E24 i fjor kåret de beste unge ledertalentene i Norge.
– Vi forklarte dem situasjonen, og hvilke plikter selskapet hadde. Hvis ikke de ville godta restruktureringsplanen, ville vi gå konkurs, sier Reklev.
Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth: – Ingenting tydet på at jeg skulle bli en leder
Det kriserammede selskapet hadde en gjeld på 850 millioner dollar, skipsverdier til 487 millioner dollar og negativ egenkapital på 295 millioner dollar. Restruktureringen skulle snu de dystre tallene på hodet.
– På vei hjemover etter møtet tenkte jeg på hvor mye arbeid vi hadde lagt ned, og hvor nært vi var å lykkes. Jeg tenkte på alle de som jobbet i selskapet. Det ville vært synd om en part skulle rive alt det ned på én dag, sier Reklev.
Da de satt seg på flyet mot Norge kom det inn en melding.
– De hadde godtatt forslaget vi hadde lagt på bordet, og signert avtalen. Vi slapp nyheten lille julaften, sier han.
Tips oss om ledertalent!
Vet du av andre unge, flinke ledere som Reklev?
For åttende året på rad kårer E24 årets ledertalent, og vi trenger din hjelp til å finne kandidatene!
Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?
Da kan DU tipse om denne personen ved å klikke på lenken. Det tar bare få minutter!
Startet i selskapet som 22-åring
Reklev sier han gikk til jobben som finansdirektør i selskapet med visshet om at en større restrukturering var på trappene. Han følte seg godt forberedt, siden han tross sin unge alder hadde vært i selskapet i seks år allerede.
– Jeg hadde vært gjennom en tilsvarende men ikke fullt så komplisert prosess tidligere. Jeg var klar for å gjøre det en gang til, sier Reklev.
Monica (43) ville bli sjef igjen – fikk muligheten i USA
Han hadde gått rett fra en bachelor i finans på BI til en jobb som analytiker i Eitzen. Det var gode tider i arbeidsmarkedet, og Reklev tenkte det alltids ville være muligheter for å ta en master på et senere tidspunkt.
Etter mye hardt arbeid endte han dermed opp som finansdirektør under en større restrukturering allerede i en alder av 28 år.
– Jeg tror ikke alderen min spilte noen stor rolle. Jeg kjente de viktigste partene som var involvert, og de visste hva jeg sto for, sier Reklev.
– Men det var definitivt mye press. Jeg brukte alltid den ekstra tiden det tar å være på toppen av alle prosesser og være godt informert. Hvis man er det blir det lettere å takle presset, sier han i dag.
For å berolige de ansatte i den vanskelige situasjonen la han vekt på å holde de så oppdatert som mulig hele tiden.
– Vi var et veldig sammensveiset team på finanssiden i Oslo. Jeg er veldig glad for at de menneskene var der, og at de ble værende gjennom hele prosessen.
Tålmodighet gjør hodet kaldere
For å lande restruktureringen måtte selskapet sjonglere mange parter med forskjellige agendaer. 15 amerikanske fond skulle bli de nye eierne, med Angelo Gordon, Solus og GLG Partners i spissen, ifølge DN.
– Alle långivere har en mening om hvordan løsningen skal være. Utfordringen er å finne en som fungerer for alle, sier Reklev.
Norsk sportssjef nominert til internasjonal lederpris
Da må man holde hodet kaldt og løse kabalen. Han måtte ha med alle långiverne, og kunne ikke løse ut noen.
– Min største bekymring var at långiverne ikke skulle forstå situasjonen, eller ikke tro oss på at restruktureringsforslaget var eneste vei til mål uten at de påføre seg selv betydelige tap i en konkurs, sier Reklev.
Med så mange variable i spill kunne utfallet fort blitt annerledes. Reklev sier det hjelper å være en tålmodig person for å holde hodet kaldt.
– Jeg er en tålmodig person. Det er nok en av de egenskapene som gjør at jeg holder meg litt kald, og ikke får panikk, sier Reklev.
– Vi forklarte situasjonen så godt vi kunne, og da falt brikkene på pass til slutt.
Dessuten lener han seg på en forutsetning om at folk er rasjonelle, og dermed vil handle forutsigbart.
– Jeg er rasjonell, og tror også at andre er det. Så lenge man tror på det, er det ingen grunn til panikk, sier han.