Kjøper seg opp i skandaleselskap: – Buffett driver ikke veldedighet

Warren Buffett skal kjøpe seg opp til 80 prosent eierandel i skandaleombruste Pilot Flying J de neste seks årene. Norsk analytiker mener kjøpet er godt gjennomtenkt.

KJØPER: Warren Buffets investeringsselskap har inngått avtale om kjøp av 80 prosent av det skandaleombruste selskapet Pilot Flying J.

Foto: Nati Harnik AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway kjøpte tidligere i uken 38,6 prosent av Pilot Flying J og blir med det selskapets største aksjonær.

Pilot Flying J driver såkalte «truck stops», kombinerte bensinstasjoner, restauranter og dagligvarehandler langs veiene i USA og Canada. Kjeden retter seg særlig mot lastebilsjåfører. Til sammen har selskapet 750 rasteplasser fordelt på 44 stater og rundt 27.000 ansatte.

Buffet som gjerne blir kalt«oraklet fra Omaha», inngikk samtidig en avtale om å kjøpe 80 prosent av selskapets aksjer innen 2023.

– Lastebiler kommer til å kjøre på amerikanske veier i lang tid fremover, og det er umulig å si når selvkjørende lastebiler vil bli introdusert i markedet og hva slags markedsposisjon de vil ha, sier Buffett til Bloomberg.

I intervjuet virker ikke Buffett å være spesielt bekymret for fremtiden til selskapet.

– Det er ingen av selskapene vi eier, som er garantert å overleve alt fremtiden vil bringe, mener han.

Pilot Flying J har årlige inntekter på 20 milliarder dollar, rundt 160 milliarder kroner.

Dieselrabatt-skandale

De siste årene har vært tøffe for Pilot Flying J etter at FBI i april 2013 gjennomførte en razzia mot selskapets hovedkontor i Knoxville. Selskapet har vært drevet av Jimmy Haslam siden 1996.

Les også

Denne mannen kan bli Buffetts etterfølger

Årsaken til razziaen var mistanker om at selskapet hadde drevet dieselrabattsvindel av kunder. Pilot Flying J inngikk etter en tid et forlik om å betale tilbake 92 millioner dollar, 736 millioner kroner, skriver Bloomberg.

Saken er ennå ikke helt ute av verden. Senest 21. september skrev den ABC-eide lokalavisen Wate at fire personer har erkjent seg skyldig i en føderal domstol. De fire risikerer nå 20 års fengsel og en bot på 250.000 dollar. Saken kommer opp for retten i januar.

– Jeg visste om skandalen, men det vil ikke påvirke selskapets fremtid, sa Buffett til lokalavisen Knoxville News Sentinel i forbindelse med avtalen.

– Ikke veldedighet

Analytiker i Norne Securities, Karl-Johan Molnes, er overbevist om at kjøpet er vel overveid.

– Buffett driver ikke veldedighet. Han sier han liker vekstrategien for Pilot Flying J. Et selskap som driver trailer-stopp i kombinasjon med butikker, har ikke vekst uten at noen paramtere fra utsiden endrer seg, skriver Molnes i en e-post.

Han mener det er sannsynlig at selskapet nå vil gå i gang med hydrogen for å være konkurransedyktig også fremover.

– Nikola Motors leverer sine første hydrogentrailere om et par år. Dette vil senke kostnadene for trailertransport. Fortsatt vil toget være betydelig billigere, men kostnadsreduksjonen for trailere vil medføre vesentlig økt etterspørsel for trailere som vil skape stor økning i etterspørselen etter trailer-stopp hos Pilot Flying J, skriver han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett

Flere artikler

  1. – Helt fantastisk

  2. Warren Buffett (87): – Berkshire Hathaway kommer til å klare seg fint uten meg

  3. Warren Buffett hamstret egne aksjer

  4. Betalt innhold

    Hvis dette er «gjennombruddet» er det bare å laste opp Nel-aksjer

  5. Venter kraftig hopp i Nel-aksjen