Skattesak, tap og hard priskonkurranse: Jet Airways har falt 75 prosent på Mumbai-børsen

Etter å ha gått i nedoverbakke siden nyttår, ble Indias første privateide flyselskap truffet av flere dårlige nyheter denne uken.

SKADD: Denne uken ble over 30 passasjerer skadd under en av deres flyginger, da besetningen glemte å starte systemet for å regulere lufttrykket.

Foto: MELISSA TIXEIRA/Social Media Reuters
 • Sigrid Moe
Publisert:

Aksjen til det indiske flyselskapet Jet Airways har falt nesten 75 prosent hittil i år, etter stadige dårlige nyheter for selskapet.

På toppen i år, den 5. januar, ble aksjen handlet for 883,45 rupi. Ved stengetid fredag var aksjekursen 223,65 rupi.

Selskapet har en stund slitt med den knallharde priskonkurransen i markedet. Denne uken har det kommet ytterligere to dårlige nyheter.

Les på E24+

Derfor taper indiske flyselskaper penger

Skatt og neseblod

Onsdag skrev selskapet i en melding at skattemyndighetene undersøker selskapet, ifølge Quartz. Torsdag måtte ett av deres fly torsdag avbryte flygingen på grunn av trykkfall i kabinen.

Indiske luftfartsmyndigheter fortalte at årsaken var at besetningen under oppstigningen «glemte å skru på blødningsknappen» – med henvisning til en bryter som opprettholder lufttrykket i kabinen. Over 30 av 160 passasjerer blødde fra nese og ørene.

Jet Airways var Indias første privateide flyselskap, og er Indias nest største flyselskap i markedsverdi.

Kvartalstap

Da de skulle legge frem resultatet for første kvartal i år, utsatte de fremleggelsen med 18 dager. Den 27. august la frem et tap på over 1.54 milliarder kroner i perioden mellom april og juni.

De fortalte at årsaken til nedturen var høye drivstoffkostnader og en svak rupi, i tillegg til den store konkurransen i markedet de operer i.

Det er lite som tyder på at valutautviklingen vil dra resultatet til flyselskapet oppover.

Valutaen har flere ganger vært nede på rekordlave 72 rupi mot dollaren i august og september. Eksperter mener at nedturen for valutaen blant annet skyldes høyere oljepriser og økende bekymring for økonomien i fremvoksende økonomier, ifølge CNBC.

Priskonkurranse

I august skrev Bloomberg at konkurransen i den indiske luftfartsindustrien er så knallhard at flere av de minste selskapene risikerer buklanding.

Internasjonale selskaper har strømmet til India, særlig fordi markedet ventes å bli det tredje største i industrien innen 2025. Priskonkurransen er imidlertid så tøff at overskuddene uteblir.

Blant annet kunngjorde Jet Airways tidligere i august at de trenger kontanter for å møte likviditetskravene.

Mye av årsaken ligger i at indiske flyselskap betaler verdens høyeste drivstoffpris som følge av lokale avgifter, men det er priskrigen som er den store trusselen. I 2015 tilbød for eksempel SpiceJet Ltd en grunnpris på bare to cent, tilsvarende 16 norske øre, for billetten.

Les også

Skal begrense importen av «ikke-essensielle varer»

Les også

Ekspert: British Airways risikerer milliardbot

Her kan du lese mer om

 1. Luftfart
 2. India
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Priskrig tar knekken på flyselskapene i India

 2. Betalt innhold

  Derfor taper indiske flyselskaper penger

 3. Rekordsvak rupi med nytt fall: – Ingen grunn til panikk

 4. Annonsørinnhold

 5. Rupien faller til historisk bunnivå etter renteoverraskelse

 6. Ikea venter seks millioner besøkende i India