Skattesak, tap og hard priskonkurranse: Jet Airways har falt 75 prosent på Mumbai-børsen

Etter å ha gått i nedoverbakke siden nyttår, ble Indias første privateide flyselskap truffet av flere dårlige nyheter denne uken.

SKADD: Denne uken ble over 30 passasjerer skadd under en av deres flyginger, da besetningen glemte å starte systemet for å regulere lufttrykket.

Foto: MELISSA TIXEIRA/Social Media Reuters
Publisert:

Aksjen til det indiske flyselskapet Jet Airways har falt nesten 75 prosent hittil i år, etter stadige dårlige nyheter for selskapet.

På toppen i år, den 5. januar, ble aksjen handlet for 883,45 rupi. Ved stengetid fredag var aksjekursen 223,65 rupi.

Selskapet har en stund slitt med den knallharde priskonkurransen i markedet. Denne uken har det kommet ytterligere to dårlige nyheter.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor taper indiske flyselskaper penger

Skatt og neseblod

Onsdag skrev selskapet i en melding at skattemyndighetene undersøker selskapet, ifølge Quartz. Torsdag måtte ett av deres fly torsdag avbryte flygingen på grunn av trykkfall i kabinen.

Indiske luftfartsmyndigheter fortalte at årsaken var at besetningen under oppstigningen «glemte å skru på blødningsknappen» – med henvisning til en bryter som opprettholder lufttrykket i kabinen. Over 30 av 160 passasjerer blødde fra nese og ørene.

Jet Airways var Indias første privateide flyselskap, og er Indias nest største flyselskap i markedsverdi.

Kvartalstap

Da de skulle legge frem resultatet for første kvartal i år, utsatte de fremleggelsen med 18 dager. Den 27. august la frem et tap på over 1.54 milliarder kroner i perioden mellom april og juni.

De fortalte at årsaken til nedturen var høye drivstoffkostnader og en svak rupi, i tillegg til den store konkurransen i markedet de operer i.

Det er lite som tyder på at valutautviklingen vil dra resultatet til flyselskapet oppover.

Valutaen har flere ganger vært nede på rekordlave 72 rupi mot dollaren i august og september. Eksperter mener at nedturen for valutaen blant annet skyldes høyere oljepriser og økende bekymring for økonomien i fremvoksende økonomier, ifølge CNBC.

Priskonkurranse

I august skrev Bloomberg at konkurransen i den indiske luftfartsindustrien er så knallhard at flere av de minste selskapene risikerer buklanding.

Internasjonale selskaper har strømmet til India, særlig fordi markedet ventes å bli det tredje største i industrien innen 2025. Priskonkurransen er imidlertid så tøff at overskuddene uteblir.

Blant annet kunngjorde Jet Airways tidligere i august at de trenger kontanter for å møte likviditetskravene.

Mye av årsaken ligger i at indiske flyselskap betaler verdens høyeste drivstoffpris som følge av lokale avgifter, men det er priskrigen som er den store trusselen. I 2015 tilbød for eksempel SpiceJet Ltd en grunnpris på bare to cent, tilsvarende 16 norske øre, for billetten.

Les også

Skal begrense importen av «ikke-essensielle varer»

Les også

Ekspert: British Airways risikerer milliardbot

Her kan du lese mer om