NRK: Go-Ahead nær ved å bli avvist før de vant anbudet

Det britiske togselskapet holdt på å bli kastet ut av anbudskonkurransen om Sørlandsbanen.

TOGER PÅ: Britiske Go-Ahead vant konkurransen om å drive Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det var ikke sikkert i siste tilbudsrunde.
Publisert: Publisert:

Jernbanedirektoratet vurderte å forkaste søknaden fra britiske Go-Ahead mens anbudskonkurransen om Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen pågikk.

Det viser dokumenter NRK har fått innsyn i.

«Jernbanedirektoratets foreløpige vurderinger viser at Go-Aheads tilbud synes å ha en usunn økonomisk profil, med den følgen at Jernbanedirektoratet vurderer å avvise tilbudet», heter det i et brev fra Jernbanedirektoratet til Go-Ahead datert 13. september.

Les mer: (+) Blåmandagen det sa bråstopp for britiske Go-Ahead

Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik sier til NRK at prisene Go-Ahead stilte med i siste runde av konkurransen, var så lave at det var naturlig å undersøke om det i det hele tatt kunne gå rundt økonomisk.

– I utgangspunktet har vi hatt tøffe forhandlinger og tøffe evalueringer. Når vi skulle ta den siste beslutningen hadde vi behov for å få klargjøringer fra dem på at dette holdt vann, sier Slotsvik til NRK.

Ifølge Slotsvik ble det gått en ny runde for å vurdere Go-Aheads tilbud, opp mot Jernbanedirektoratets økonomiske modeller.

Les også

Vil kjøre med nytt navn

17. oktober ble det kjent at Go-Ahead likevel vant konkurransen om å drifte jernbanetrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen for de neste ti årene.

SJ Norge, som tapte konkurransen, har i etterkant varslet at de klager på tildelingen, fordi de mener at den er i strid med loven om offentlige anskaffelser.

De mener tilbudet fra det britiske togselskapet femstår «unormalt lavt».

Go-Ahead ønsker ikke å stille til intervju i NRK-saken, men sier de forholder seg til prosessen Jernbanedirektoratet har kjørt.

Publisert: