Mer grensehandel: Vi har «harryhandlet» for 15,1 milliarder det siste året

Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte med 4 prosent fra april i fjor til og med mars i år, ifølge nye tall fra SSB.

ØKER: Harryhandelen har gjort et hopp det siste året.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
  • Sigrid Moe
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte langt mer i året mellom april i fjor og mars i år enn det har gjort de siste årene, ifølge en fersk statistikk fra SSB.

Antall dagsturer gikk opp 11 prosent, fra 7,8 til 8,7 millioner turer, og nordmenn handlet for 15,1 milliarder kroner i perioden. Det er en oppgang på 589 millioner kroner sammenlignet med året før.

Les også

Så mye brukte vi på «harryhandel» i fjor: – Fatter ikke at norske politikere lar dette skje

Brus

Samtidig forteller brusprodusentene at grensehandelen av brus har steget med mellom 30 og 40 prosent siden sukkeravgiften ble innført, ifølge Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i Coca-Cola European Partners Norge sier til avisen at nordmenn vil ende opp med å kjøpe nesten 130 millioner liter brus i Sverige i 2018 om utviklingen fortsetter.

Samtidig meldte Bryggeri- og drikkevareforeningen om at salget av brus tilsatt sukker alene gikk ned med 12,48 prosent i første kvartal. Også salget av sukkerfri brus har gått ned.

– Dette er dramatisk for norsk næringsliv. Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Svensk Handel melder i en fersk rapport at svensk næringsliv langs norskegrensen går lyse tider i møte på grunn av norsk avgiftspolitikk, og det forventes betydelig vekst i både nordmenns kjøp av varer, men også tjenester som tannlege, frisør og bilreparasjoner, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Sukkeravgiften

Likevel faller antall dagsturer, og handelsbeløpet øker marginalt i kun første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2017. Men SSB understreker at dette er en utvalgsundersøkelse, så usikkerheten til kvartalstallene er betydelig. Derfor er SSB varsomme med å beskrive grensehandelens utvikling bare basert på kvartalstall, og oppfordrer heller til å se på hele år.

Illustrasjon: SSB
Les også

Godterigiganter bruker «smutthull» i tollgrensen

To rapporter fra svenske HUI Research, laget for blant annet Svensk Handel, Region Värmland og Västra Götlands-regionen, tyder på at nordmenn brukte 25,6 milliarder svenske kroner på å handle i Sverige i 2017. Det tilsvarer om lag 23,7 milliarder norske kroner.

Virke mener at mye av økningen i 2018 skyldes den nye sukkeravgiften.

– Resultatet av avgiftshoppet er ikke bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet. Det er en usedvanlig dårlig idé å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet i øst, sier Andersen.

Les også

Handelslekkasjen øker: Lokker nordmenn med smågodt til 4,90 kroner

Les også

– En ulykke for norsk handel

Les også

– Folk handler mye mer enn normalt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grensehandel
  2. Sverige
  3. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler