– Amerikansk milliardær kjøpte «Skrik»

Det var den amerikanske milliardæren Leon Black som kjøpte «Skrik» i vår, ifølge Wall Street Journal. Det kan bety at Munchs mesterverk havner på museum, og ikke i en privat samling.

SOLGT: Munchs «Skrik» ble satte ny prisrekord da det ble solgt i New York 2. mai i år.

Pontus Höök
  • NTB
Publisert:

Helt siden den nervepirrende auksjonen på Sotheby's i New York i mai er det blitt spekulert på hvem den anonyme kjøperen av «Skrik» kunne være.

Nå skriver finansavisa Wall Street Journal at det var investoren og kunstsamleren Leon Black (60) som sikret seg Edvard Munchs verdenskjente bilde. Black ønsker ikke selv å kommentere opplysningen, men den bekreftes av flere personer som står milliardæren nær.

Samtidig som Black har en omfattende privat kunstsamling, sitter han i styrene til både Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Det betyr at «Skrik» kan ende opp hos en av disse verdenskjente kunstinstitusjonene, ifølge Wall Street Journal.

Prisrekord

Det var den norske investoren og milliardæren Petter Olsen som solgte den ene av Munchs fire versjoner av «Skrik». Salgssummen på nesten 120 millioner dollar tilsvarer 730 millioner kroner og er rekord for kunstverk solgt på auksjon – forutsatt at man sammenligner priser uten å justere for inflasjon.

«Skrik» har vært i Olsens og hans families eie i over 70 år, og han har valgt å selge verket for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten.

– Endrer markedet

Leon Black leder investeringsselskapet Apollo Global Management og skal være god for nærmere 20 milliarder kroner. Forbes Magazine rangerer ham som den 330. rikeste personen i verden, ifølge Aftenposten.

I sin egen samling har Black både malerier av Pablo Picasso og tegninger av Raphael og Vincent van Gogh. Han kjøpte sine første kunstverk som tenåring og beskrives som en svært kunnskapsrik samler.

Ifølge Wall Street Journal har Black kjøpt så mye kunst i senere år at han har bidratt til å forandre hele det internasjonale kunstmarkedet. Salgsstedene skal ha blitt flere og prisene høyere takket være Black og en håndfull andre svært rike og svært ivrige samlere.

En hybrid

Til nå har Black først og fremst vært kjent for å samle på tegninger av kjente kunstnere, noe som kanskje kan forklare hvorfor han fikk spesiell interesse for «Skrik»-versjonen som ble solgt i New York.

Verket er en pastell og dermed en slags hybrid mellom et maleri og en tegning, skriver Wall Street Journal. I tillegg er motivet et av verdens mest kjente.

De tre andre versjonene av «Skrik» er eid av Nasjonalgalleriet og Munch-museet i Oslo.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Francis Bacon-maleri solgt for 875 millioner

  2. Tror på norsk prisrekord for «Guldhornet»

  3. Da Vinci-maleri satte rekord – solgt for 450 millioner dollar

  4. Annonsørinnhold

  5. Når kunstillusjonen blir finansiell virkelighet

  6. Munch-verker blant kunst beslaglagt av nazistene