Kollenfest slår seg konkurs

Den uoppgjorte sluttregningen etter «Kollenfest» er på nesten 30 millioner kroner. Nå er festivalen konkurs.

FOR DYR: Rihanna sto på scenen i Holmenkollen i sommer. Nå er selskapet bak «Kollenfest» konkurs. FOTO: TROND SOLBERG/VG
Publisert:

Arrangøren bak Holmenkollen musikkfestival betalte flerfoldige millioner for å få Rihanna til Oslo i sommer. Nå er festivalen konkurs.

Sluttregningen lyder på totalt 27,2 millioner kroner - og det er penger selskapet ikke har.

Kollenfest

Det er selskapet Air Oslo AS som sto bak festivalen som gikk av stabelen i Holmenkollen i slutten av juni.

Mandag sendte Air Oslo ut en pressemelding om at det begjærer oppbud - det betyr altså at selskapet slår seg selv konkurs.

I sommer sto blant andre Rihanna og Kiss på scenen, og for førstnevnte skal arrangøren ha betalt hele 12 millioner.

Betalingsproblemer

I midten av august ble det kjent at Air Oslo hadde betalingsproblemer, og daglig leder i selskapet, Pål Jakobsen, sa da til E24 at det ble jobbet med å finne en akkordløsning med kreditorene.

- Vi var forberedt på å tape penger første år i Kollen. Dessverre har vi tapt mer enn vi hadde forutsett og forberedt oss på. Værvarselet med ekstremvær siste uken, og dårlig vær under selve festivalen gjorde at vi solgte svært lite billetter den siste uken, og at også omsetningen i arenaen ble lavere enn normalt, sa Jakobsen til E24 for tre uker siden.

Nå bekrefter Air Oslos advokat Egil Hatling i DLA Piper at regningen som står uoppgjort er på 27,2 millioner kroner.

- Totalregningen er på 27,2 millioner kroner. 12,9 er konsernintern gjeld. Resten er eksterne kreditorer, sier Hatling til E24.

Air Oslo eies av Air Productions AS, morselskapet til festivaler som Døgnvill i Tromsø og Rått og råde i Stavanger. Air Productions eier også et kommunikasjonsbyrå - Air Communications.

For få dager siden ble det kjent at også Rått og råde har betalingsproblemer etter sommerens festival, ifølge NRK.

Hatling bekrefter at Air Oslo skylder penger til både eierne i Air Productions og «søstrene» i Tromsø og Stavanger.

- Uforsvarlig

I august ville Jakobsen ikke oppgi hvor stor regningen etter festivalen var, men sa at det dreide seg om flere millioner kroner.

Jakobsen var likevel positiv til at man ville kunne finne en løsning med kreditorene, men var unnvikende da E24 spurte om han kunne garantere at Air Oslo i det hele tatt hadde penger i kassen til å gå inn på en akkordløsning med leverandørene.

Ifølge advokat Egil Hatling ble det aldri lagt frem noe forslag til akkordløsning.

- Det ville vært uforsvarlig å legge frem et løsningsforslag, sier han til E24. Dette ble klart da de økonomiske realitetene forelå.

Hatling bekrefter at Kollen hadde budsjettert med underskudd i det som ble festivalens første og siste år. Men til tross for dette ble tapet betydelig mye større enn ventet.

- Det underskuddet man har endt opp med er betydelig mye større enn det man budsjetterte med, eller hadde forutsatt, sier Hatling til E24.

- Lei seg for tap

Pål Jakobsen sier i dagens pressemelding at han lei seg for at en løsning ikke var mulig.

- Vi er veldig lei oss for at vi ikke har klart å finne en løsning som gjør det mulig å få selskapet til å overleve. Vi klarte dessverre ikke å tiltrekke oss et stort nok publikum til å komme oss gjennom det vanskelige etableringsåret. Noe av dette skyldes selvfølgelig dårlig vær og sterk konkurranse på festivalens datoer, men vi må også være ydmyke nok til å si at vi da heller ikke har klart å skape et konsept som har livets rett, sier Jakobsen i en pressemelding.

- Vi er oppriktig lei oss for de av våre leverandører som nå får økonomiske tap på grunn av vårt oppbud. Det er en vond følelse å ikke kunne gjøre opp for seg til svært dyktige selskaper som har gjort en fantastisk jobb. Vi beklager det sterkt, sier Jakobsen.

Publisert:
Gå til e24.no