SAS brukte én milliard på sparetiltak

50 millioner gikk til konsulenter og rådgivere i forbindelse med refinansieringen.

BRUKER PENGER: Det koster å avvikle, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS. I 2012 brukte selskapet et milliardbeløp på dette.
Publisert:

SAS slapp onsdag sitt årsregnskap for regnskapsåret 2012. I rapporten fremgår det at engangskostnader tynger regnskapet med 1,4 milliarder svenske kroner.

Én milliard er knyttet til spareprogrammet 4 Excellence Next Generation.

- Vi står midt oppe i et stort endringsprogram. Det koster penger å avvikle funksjoner. Disse kostnadene regnskapsfører vi allerede nå, sier konsernsjef Rickard Gustafson til E24.

Les også: SAS-sjefen varsler «ekstremt svakt» kvartal

Programmet innebærer blant annet at selskapet gjennom ulike tiltak skal kutte antall ansatte fra 15.000 til rundt 9.000 personer.

800 stillinger i administrasjon skal bort.

- Forberedelsene til oppsigelsene pågår for fullt. Vi vil starte mellom januar og mars 2013, og forventer å ha fullført nedbemanningen i løpet av året, sier Gustafson.

Kostbar refinansiering

I forbindelse med spareplanen har selskapet også hatt utgifter til rådgivning og konsulentvirksomhet knyttet til refinansiering. Planen var en betingelse for lånefasiliteter fra hovedaksjonærene, deriblant den norske staten, og SAS har nå ubrukte kredittfasiliteter tilsvarende 5,3 milliarder svenske kroner.

Les også: Danske SAS-ansatte: Sykefraværet skyter i været

Ifølge Gustafson har dette kostet selskapet 50 millioner svenske kroner.

Det fremkommer i rapporten at selskapets totale gjeld er på nesten 11 milliarder svenske kroner. Dette er 2,45 milliarder lavere enn for 10 måneder siden.

Venter bedre tider

Årsrapporten for 2012 viser et negativt resultat på 985 svenske kroner de første ti månedene.

Gustafson venter bedre marginer og et lite overskudd allerede neste år. Likevel advarer han mot en forstemmende åpning på året.

- Første kvartal 2013 (november-januar) kommer sesongmessig til å være ekstremt svakt, skriver selskapet.

SAS opplyser at spareplanen 4XNG kommer til å gi en markant bedret kostnadsbase fremover.

- Nye kollektivavtaler for flyvende personell implementeres umiddelbart samtidig som SAS har fullt fokus på gjennomføring av resterende aktiviteter, opplyses det.

I 2012/2013 forventes en positiv resultatvirkning på 1,5 milliarder svenske kroner fra 4XNG-planen, opplyser SAS.

Publisert:
Gå til e24.no