Bjørn Maaseides Kraft Finans i minus for første gang siden 2012: Tapte 20 millioner etter Finanstilsynet-brev

Et rundskriv fra Finanstilsynet gjorde at Kraft Finans mistet syv måneder med inntekt fra en del av virksomheten.

 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Etter volleyballkarrieren har Bjørn Maaseide satset stort innen finans. Han eier både Kraft Bank og har en eierandel i forvaltningsselskapet Kraft Finans.

I 2019 minsket inntektene for Kraft Finans med 24,6 millioner kroner fra året før. De havnet på 48,85 millioner, ned fra 73,4 millioner kroner i 2018.

Bjørn Maaseide kan imidlertid fortelle E24 at det er spennende prosjekter på gang, og at det så langt i 2020 har gått bra.

– Vi opplever stor etterspørsel, og om det er en gang det er greit å eie så har det vært nå gjennom coronapandemien. Sikre betalere er aldri feil, og vi har satset på staten som leietagere.

Med kostnader på 53,6 millioner havnet årsresultatet på minus 4,77 millioner kroner. Det vil si at resultatet snur til minus, etter at Kraft Finans’ årsresultat havnet på 5 millioner kroner året før.

Les også

Lavere overskudd for Northug

Måtte legge om praksis

– Minusresultatet vårt skyldes et rundskriv fra Finanstilsynet der de ønsket å legge om praksisen av syndikering av eiendom som var en stor del av vår praksis, sier Maaseide.

Les mer om innholdet i brevet på Finanstilsynets nettsider.

Han forteller videre at det var syv måneder der organisasjonen ikke kunne jobbe med den delen, og at det påvirket omsetningen og resultatet.

– Nå er vi godt i gang igjen, for å si det slik. Jeg tror vi vil ha en fornuftig inntjening, og vi har satset på eiendom med statlig motpart, legger Maaseide til.

Ikke siden 2012 har Kraft Finans’ årsresultat vært i minus. Da havnet resultatet på minus 3,8 millioner kroner.

– Stod og spant

Sveinung Byberg er administrerende direktør i Kraft Finans, og forteller videre at syndikering av eiendom er når en gruppe investorer plasserer penger i en eiendom med leietagere.

Han forklarer at bransjen har praktisert det slik, mat Finanstilsynet i 2019 ønsket å regulere dette i AIF. Dermed måtte man søke og få markedstillatelse, som tok lang tid i 2019.

– Det tok tid å få det gjennom tilsynet. Vi stod og spant på den typen eiendomstransaksjoner som er en stor del av vår virksomhet, sier Sveinung og legger til:

– Vi tapte nok rundt 20 millioner kroner i omsetning på det.

Elixia-eventyret

Investoren Bjørn Maaseide tjente seg rik på å bygge opp treningskjeden Elixia, som senere ble slått sammen med Sats. I 2017 ga han seg som sjef for treningskjeden.

Sats gikk på børs i 2019, og Maaseide har ifølge aksjonærregisteret en eierandel på 4,7 prosent i selskapet.

Les på E24+

Kremen av finans: Slik lykkes du i oppkjøpsbransjen

Startet bank

Bjørn Maaseide fikk med seg en rekke kjendiser på investorsiden i nisjebanken Kraft Bank.

Det endte med utlån på nærmere én milliard og et resultat før skatt på 10,4 millioner i fjor, som var det første året med full drift for banken.

Med på laget hadde han blant annet bankmannen Svein Ivar Frøland og tidligere Statoil-sjef Harald Norvik. Ifølge Frøland skulle Kraft Bank tilby økonomiske «redningspakker» til privatpersoner som hadde havnet i uføret.

Les også

Finanstilsynet gir Åfjord Sparebank hvitvaskingsgebyr på 2,1 millioner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bjørn Maaseide
 2. Kraft Bank
 3. Finanstilsynet
 4. Bank

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Maaseide-selskap har kjøpt eiendommer for 6 milliarder. Nå byr de på utbyttefest for andre år på rad

 2. Betalt innhold

  Maaseide-selskap med milliardinvestering

 3. Betalt innhold

  Satset på Maaseide-fond - angrer bittert i dag

 4. Betalt innhold

  Maaseide-selskap selger eiendommer for 2,4 milliarder

 5. DN: Finansielle problemer for Smedvig-arving