Kriserammede Notabene tapte 28,5 millioner i fjor

Det er tøffe tider i bokbransjen, og Notabene er blant kjedene som har hatt et svært tungt 2018.

TØFFE TAK: Notabene har vært gjennom et svært tøft år med inkassokrav og svake resultater. Kjeden sier enkelte av utfordringene har fortsatt inn i 2019.

Foto: Sindre Hopland
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Det er ingen tvil om at 2018 ble et svært vanskelig år for bokhandelkjeden Notabene, som i vår mottok en rekke inkassokrav.

I 2016 tok nye eiere over bokhandelen som da hadde over 100 butikker, men som i dag har redusert antallet utsalgssteder til 52.

Omsetning landet på 183,4 millioner kroner og kjeden leverte et samlet underskudd på 28,5 millioner kroner før skatt.

Les også

Cappelen Damm med første underskudd på 12 år – resultatfall på 96 millioner

Har stengt butikker og kuttet kostnader

Notabene har stengt og solgt en rekke butikker siden de nye eierne overtok, og gjennomført en større omstrukturering i 2018 for hele konsernet som daglig leder Harald Enersen sier fortsetter inn i 2019.

– Kjeden hadde store omstillingskostnader som følge av reduksjonen i antall butikker i 2017, hvor halvparten av butikkene ble solgt eller avviklet. Man dro med seg en rekke kostnader som var skalert til en langt større kjede, og det tar tid å gjøre om på disse, skriver han i en mail til E24.

Enersen sier man også hadde store kostnader knyttet til stenging av butikker som ikke hadde gode nok resultater.

I mai skrev Dagens Næringsliv at Notabene hadde fått inkassokrav på 1,7 millioner kroner siden nyttår. Også alle de andre selskapene i Bokkompaniet, konsernet Notabene er en del av, hadde mottatt flere inkassokrav.

Notabene-sjefen sier at realisering av varelager og en generell nedgang i markedet, også førte til et svakt resultat.

– Generelt sett leverte for mange butikker for svake resultater, og man hadde en overhead-kostnad som ikke samsvarte med størrelsen på kjeden, sier Enersen.

Fra de nye eierne overtok eierskapet i 2017 har Notabenes markedsandel sunket fra 2,0 til 1,1 prosent, ifølge Foreleggerforeningen.

Det ble i 2017 solgt 25 Notabene-butikker til Ark, for i overkant av 100 millioner kroner, skrev Dagens Næringsliv i fjor. Deretter ble 15 butikker solgt til konkurrenten Norli, ifølge Bok365.no.

Les også

Ark omsatte for 1,32 milliarder i et tøft bokmarked: – Hadde tofsifret vekst i 2018

– Krevende år

Som følge av tiltakene tror ledelsen på positiv inntjening i 2019, ifølge årsregnskapet som er signert 30. juni i år.

I mailen til E24 sier Enersen ikke noe om at årsresultatet i 2019 vil bli positivt, men at man har tro på «et resultat styret vil være fornøyd med».

– Det er gjort store grep i løpet av 2018 og 2019, og det er gjort betydelige kostnadsreduksjoner. 2019 har likevel også vært krevende for Notabene, og man har fortsatt arbeidet med å redusere kostnader og optimalisere driften, skriver Enersen.

Konsernet Bokkompaniet Holding er eid av daglig leder Harald Enersen (20%), Robert Johansen (20%), Ola Palm Helland (20%), Sjur Mossige (20%) og oppkjøpsfondet Jotunfjell Partners (16%) og DNB (4%).

Jotunfjell, som kjøpte nær alle DNBs aksjer i selskapet, har spesialisert seg seg på varehandel og restrukruering i handelsbransjen, og eier i dag selskaper som Gullfunn, Elite Foto og Rygge Flyplass.

I slutten av 2016 uttalte finansdirektør Bjørn Leiknes til Dagens Næringsliv at de hadde et langsiktig perspektiv på investeringen, og at man ville fortsette med de 105 butikkene som var i systemet på den tiden.

Konsernet i rødt

Også konsernet Bokkompaniet viste stort sett underskudd i fjor.

Selskapet driver i tillegg til Notabene kjeden Boklageret som i fjor var konkurstruet, samt en rekke mindre forlag.

Slik så bunnlinjen ut for resten av selskapene i konsernet:

 • Boklageret: -9,0 millioner
 • Contento Forlag: 377.000 kroner
 • Forlaget Victoria: -361.000 kroner
 • Nord Publishing: - 783.000 kroner

Konsernet eier også selskapet Norsk Bokdistribusjon som ikke har levert årsresultat for 2018, men hadde i 2017 et underskudd på 7,7 millioner kroner. Selskapet har det siste året slitt med stor gjeld, og inngikk en avtale med kreditorene om frivillig gjeldssanering, skrev Bok365 i forrige uke.

Flere artikler

 1. Bokhandelkjeden Notabene konkurs

 2. Jotunfjell Partners kjøper konkursrammede Notabene

 3. Forplikter seg til å ta over 100 ansatte etter Notabene-konkursen

 4. Annonsørinnhold

 5. Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

 6. Cappelen Damm med første underskudd på 12 år – resultatfall på 96 millioner