Restaurantene presses av sterkere konkurranse: – Flere opplever situasjonen som krevende
Høy konkurranse og lave marginer gjør livet krevende for aktører i restaurantbransjen.
SKAL SELGES: TGI Fridays vurderes solgt. Bransjeekspertene peker på høy konkurranse og trang plass i markedet. Bildet er fra åpningen av Fridays på Aker Brygge.
Virke Service og Kultur har gjennomført en intern utredning over utviklingen i serveringsbransjen.
I rapporten fremkommer det blant annet at restaurantene og matserveringsstedene blir stadig flere og øker i totalomsetning. Samtidig stiger konkursraten.
– Vi er i en periode med veldig høy konkurranse og lave marginer. Det har konsekvenser. Noen blir vinnere og noen blir tapere i dette, sier direktør Helga Bull i Virke Service og Kultur.
Fredag ble det kjent at eieren av TGI Fridays, Umoe Restaurants, vil selge kjeden etter flere år med svake resultater.
Økte kostnader i bransjen
Bull forteller at samtidig som konkurransen har økt, har det vært kostnadsøkninger som følge av at myndighetene har fastsatt minstelønn og pålagt innbetaling av skatt og avgift på tips.
– Totalen gjør at flere opplever situasjonen som krevende, sier hun til E24.
Når det kommer til konkurstallene må man se på de i detalj, understreker daglig leder og markedsrådgiver i Plot, Sigmund Festøy.
– Det er en bransje med mange små virksomheter, og for mange av disse kan det være krevende om det blir et strengere regelverk med økende avgifter, sier han.
– Trangt om plassen
– Dette er en bransje hvor det gjennomgående er mange nyåpninger og frafall langs hele rekken, sier NHH-professor Øystein Foros til E24.
I et lengre perspektiv har kommet mange nye aktører til bransjen.
– Hele restaurant- og barbransjen er en bransje hvor det kommer betydelig mange både inn og ut, og er relativt typisk for bransjen. Det skal ikke så mye til for å prøve seg, og om man begynner å telle antall plasser i Oslo, er det helt enormt mange. Det er ikke en gullgruve for alle, sier han.
– Det er en typisk bransje hvor mange har lyst til å prøve seg, så det er trangt om plassen. Det er noen få som klarer å klamre seg fast. Om du går i Oslo, så ser du ganske mange restauranter som har vært der i mange tiår. Samtidig ser du at det til stadighet dukker opp nye serveringssteder.
Fridays selges grunnet underskudd
Umoe Restaurants gjorde det fredag kjent at de ønsker å selge TGI Fridays. Årsaken skal være at de har tapt for mye penger, og salget av den kjente restaurantkjeden er ett av flere tiltak de gjør for å øke lønnsomheten og konkurransedyktigheten til Umoe Restaurants.
Konstituert konsernsjef Espen Hoff i Umoe Restaurants sa i forbindelse med nyheten fredag at det kun er ett av flere tiltak Umoe vil gjøre i tiden fremover.
Foros påpeker at om man ser tilbake, så er det mange flere som spiser og drikker ute enn tidligere.
– Det er litt interessant at det er de større, tradisjonelle kjedene som har fått problemer.
Han peker på flere grunner til at det har gått i underskudd for TGI Fridays.
Professor i bedriftsøkonomi ved NHH, Øystein Foros.
– Det kan være vanskelig for etablerte konsepter som TGI Fridays å tilpasse seg trendene enn for en enkeltstående restaurant. For eksempel assosieres TGI Fridays med den tradisjonelle amerikanske dineren, og med sunnhets- og miljøbølgen så kan det tenkes at det er denne typen ting som har rammet kjeden.
Han understreker også at det er vanskeligere å endre meny og konsept for veletablerte kjeder, samtidig som det er problematisk å få publikum til å tenke på restaurantene som noe annet enn det.
– Man ser jo for eksempel av McDonalds nå har satset knallhardt for å endre på imaget, sånn at de ikke kun assosieres med BigMac lenger.
Den nye fastfood-kjeden Leon, også det en Umoe-restaurant, blir også påvirket av snuoperasjonen i selskapet.
– Vi bremser opp ekspansjonen av Leon også, og tar en pust i bakken for å sørge for at de tre enhetene vi har åpnet i Oslo blir driftet på en lønnsom måte for oss. Vi har hatt en bra start, men trenger å bli tryggere på at konseptet er lønnsomt før vi ruller det videre, sa Hoff i Umoe Restaurants.
– Vi må bli tryggere på at konseptet er robust, også lønnsomhetsmessig, før vi ruller det ut videre.
Ulltveit-Moes selskap Umoe endte med et underskudd på 572 millioner kroner i fjor, en nedgang fra et overskudd på 154 millioner kroner året før.
Les også: Restaurantkonkursene øker – bransjetopper tror det vil fortsette
Forutsigbare regler er nødvendig
– Kostnadsøkninger gjør det mer krevende i bransjen, og det kan være vanskelig for mange av aktørene å forutse på forhånd, sier Festøy.
Han mener likevel at bransjen burde forutse at de må forholde seg til norsk lov, og at skatter og avgifter er en del av næringsvirksomhet.
– Et positivt bidrag er om myndighetene varsler i forkant, så bransjen får tid til å forberede seg på endringer.
Bull forteller videre at det er viktig at politikerne støtter bransjen ved å gi forutsigbare rammevilkår for drift av serveringsvirksomhet.
– Vi vet at forbrukerne ønsker å bruke penger på opplevelser, og serveringsbransjen er en viktig del av dette, sier hun.
– Det er derfor viktig å sikre forutsigbare regler for salg av alkohol, ettersom kommunevalget førte til at mange kommuner nå skal i gang med utarbeidelse av nye alkoholpolitiske handlingsplaner.