MULIGHETER: Brexit gjør at Storbritannia og statsminister Boris Johnson vil strekke seg langt for å tiltrekke seg business. Det betyr muligheter for norske selskaper.

Foto: Dominic Lipinski Pa Photos
Kommentar

Kommentar: Boris og brexit kan gi norske selskaper store muligheter

Det blir sannsynligvis økonomisk kostbart og helt sikkert politisk krevende, men ut av Brexit-forviklingene vil det også vokse frem fantastiske muligheter for mange norske selskaper. Det gjelder bare å gripe dem.

  • Håkon Borud
    Styremedlem i British Norwegian Chamber of Commerce og partner i First House
Publisert:

Alexander Boris de Pfeffel Johnson – på folkemunne bare Boris – er født på Manhattan, flyttet 32 ganger på 14 år i oppveksten, ble sendt på boardingskole på Eaton og fikk sin utdannelse ved universitetet i Oxford.

Han ble sparket i storavisen The Times, men fikk hevn da han senere ble Margaret Thatchers favorittjournalist mens han var Brussel-korrespondent for den konservative avisen The Daily Telegraph.

Nå skal han samle sitt splittede parti, forene en delt nasjon og levere brexit innen utgangen av oktober. Og det må han gjøre samtidig som De konservatives flertall i parlamentet skrumper til nesten ingenting.

Det er en formidabel oppgave.

Å SPÅ UTFALLET av dagens kaotiske situasjon i britisk politikk er risikosport. Boris Johnson har dratt regjeringen til høyre for å legge press på EU, men vil slite med å få nye innrømmelser fra Brussel.

Det betyr i så fall en exit uten avtale i oktober.

Nylig var jeg i et møte med tidligere statsminister Tony Blair, og han var tydelig på at jo nærmere en skilsmisse uten avtale, jo større mulighet for ny folkeavstemning.

Årsak: Hverken opposisjonen eller Boris’ egne partikolleger vil akseptere en «no deal».

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Det er neppe bare handelskrigen som senker børsene

Alle løsninger er dermed blokkert, og Johnson kan gå tilbake til velgerne og si: «Beklager, jeg prøvde å forlate EU, men ble stoppet. Nå må vi spørre dere igjen». På den måten kan han få ny folkeavstemning, få ryddet unna brexit og flytte fokuset mot nyvalg og kampen mot Labour-leder Jeremy Corbyn.

Slik kan en brexit i oktober faktisk ende med at Storbritannia likevel blir værende i EU – selv om det kanskje ikke er det mest sannsynlige utfallet.

DE SOM SPÅR BREXIT-KAOS de neste månedene, får lave odds hos britiske bookmakere.

Med «no deal» brexit er det slutt på den grensefrie handelen, og det er reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som gjelder. Ingen bør bli overrasket om vi da opplever gigantiske trailerkøer på grensene, skip som ikke får losset varer i havnene og flykaos.

Den britiske regjeringen har selv anslått at nye tollundersøkelser vil øke prisene på transport med opptil 15 prosent. Køer og forsinkelser vil, mest sannsynlig, koste milliarder i tapt tid.

Selv om Norge allerede har signert flere avtaler med Storbritannia for å dempe skadevirkningene, er det er neppe til å unngå at også norsk næringsliv vil bli rammet.

DOMMEDAGSPROFETIENE som dominerer mediebildet i disse dager, bør like fullt bli møtt med en viss motstand.

I den faktatunge og empirisk sterke boken «Brexit – why Britain voted to leave the European Union», viser professorene Clarke, Goodwin og Whiteley med tall og fakta hvorfor og hvordan de negative økonomiske konsekvensene vi daglig får servert i mediene, trolig er overdrevne. Ikke minst viser de hvordan hele EU-prosjektet ikke har gitt medlemslandene den økonomiske oppturen så mange har håpet på.

I tillegg til et økonomisk skadeomfang som kanskje blir mindre enn skeptikerne hevder, vil Brexit også gi nye selskaper en gylden mulighet til å kapre en posisjon i det viktige britiske markedet.

STORBRITANNIA ER EN HANDELSNASJON og har som uttalt visjon å bli verdens beste sted for forretningsutvikling. Midt i brexit-krisen topper landet globale innovasjonslister og er blant Europas raskest voksende innovatører, ifølge EUs årlige innovasjonsoversikt.

Fotballøya tiltrekker seg dessuten fortsatt enorme utenlandske investeringer – faktisk mer enn noe annet land i Europa. Dessverre ser vi tegn på at dette nå bremser opp.

Financial Times meldte nylig at utenlandske investeringer i Storbritannia er det laveste på seks år. Fallet det siste året er på hele 14 prosent. Utenlandske selskaper er åpenbart blitt forsiktige med å investere i et land som snart kan miste tilgangen til det åpne EU-markedet.

BORIS JOHNSONS REGJERING vil derfor forsøke å berolige utenlandske investorer, og vi kan alt se konturene av noen av incentivene som skal tas i bruk:

Selskapsskatten skal ned for å konkurrere ut Europa, det skal bli enklere og billigere å starte opp bedrifter, og rådgivningstjenester skal jazzes opp. Innovasjonstempoet skal ytterligere økes, og her blir universitetsmiljøene uvurderlige.

London er i dag verdens tredje største teknologi-hub, etter Silicon Valley og New York, og britene la i fjor høst frem en rapport med hele 18 anbefalinger om hvordan politikken, industrien og akademia bør jobbe sammen for å sikre landet en ledende posisjon innen kunstig intelligens.

HANDELSNASJON: Tross brexit-krisen er Storbritannia blant Europas raskest voksende innovatører, ifølge EUs årlige innovasjonsoversikt.

Foto: Hollie Adams EPA

Rapporten konstaterer at kunstig intelligens kan tilføre smått utrolige 6.340 milliarder
kroner til den engelske økonomien hvert år innen 2035, hvilket betyr at den gjennomsnittlige årlige bruttoverdiøkningen løftes fra 2,5 prosent til hele 3,9 prosent.

Det vil derfor overraske om Boris vraker den planen.

DESSUTEN BLIR DE britiske handelskamrene verden rundt et viktig verktøy. Norge vil bli en viktigere partner for Storbritannia etter Brexit, og British Norwegian Chamber of Commerce (BNCC) har merket fornyet interesse for sin virksomhet.

Handelskammeret, hvis eneste formål er å tilrettelegge for handel og forretningsvirksomhet mellom Storbritannia og Norge, har over lengre tid forberedt seg på situasjonen som nå kommer.

I tillegg til å samarbeide med 49 handelskamre verden rundt, bygger BNCC nå opp et tettere samarbeid med 53 regionale handelskamre i Storbritannia. Dette vil gi norske selskaper et unikt og nyttig nettverk inn i de regionale markedene på fotballøya.

BREXIT ER ET krevende og sørgelig kapittel i britisk og europeisk politikk, men gjør også at Storbritannia vil strekke seg langt for å tiltrekke seg business. Samtidig vil landet fortsatt ha tilgang til kapital, talent, innovasjon og markeder.

Begge deler kan gi norske selskaper fantastiske muligheter.

Det gjelder bare å gripe dem.

Flere artikler

  1. Corbyn vil ha mistillitsforslag for å unngå hard brexit

  2. I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

  3. Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

  4. Annonsørinnhold

  5. Ekspertene spår tøff start for Johnson: – Nesten umulig

  6. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia