Reagerer på utbyttedebatt: – En ren avsporing

Flertallet på Stortinget vil ikke nekte bedrifter som mottar kontantstøtte å utbetale utbytte eller si opp folk. – De bedriftene som trenger denne kontantstøtten er neppe i posisjon til å dele ut utbytte likevel, mener Olaf Thommesen.

Olaf Thommesen, administrerende direktør i SMB Norge
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Han er administrerende direktør i SMB Norge, medlemsorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter.

Regjeringen har anslått at det vil bli utbetalt rundt 20 milliarder kroner i måneden, så lenge kontantstøtteordningen varer.

Regjeringspartiene og Ap, Frp, Sp og SV kom til enighet om de nye ordningen tirsdag morgen, og presenterte den på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

– Forrige uke advarte vi mot et ras av konkurser for småbedrifter. Nå føler vi at vi har blitt hørt. Jeg tror denne pakken gjør det litt mindre vanskelig for alle bedrifter, og den treffer de fleste bedrifter i Norge. Også de med yrkesforbud, sier Thommesen.

– Krisen er ikke over

Krisepakken roses også av NHO, som mener de politiske partiene har jobbet godt sammen for å få på plass ordningen kjapt.

– Nå må vi håpe at den virker godt nok. Vi kommer til å følge nøye med, både for å se om ordningen virker slik den skal og for å se om noen bedriften som ikke skal falle utenfor, gjør nettopp det, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid.

Men til tross for at han er fornøyd med krisepakken, så er krisen langt fra over, mener han.

– Ordningen hjelper bedriftene på vei, men krisen er ikke over. Mange bedrifter vil slite uansett, og vi må være forberedt på at noen kommer til så slite mye.

Les på E24+

Eier du utbytte-aksjer? Sjekk om du mister utbetalingen

Reagerer på manglende utbyttenekt

Tidligere har flere bedt om at det må stilles krav til bedriftene som mottar kontantstøtten. Blant annet ba LO-leder Hans Christian Gabrielsen om at de som får støtte ikke kan ta ut utbytte eller utbetale bonuser. Det samme ville også Rødt.

Et av vilkårene til Stortinget er stor grad av åpenhet om hvem som går penger, men flertallet vil ikke nekte bedriftene å utbetale utbytte eller å si opp ansatte mens de mottar krisestøtte.

– Det skal være åpenhet om hva man har søkt om av tilskudd, og hva man har fått av tilskudd, sa Terje Aasland (Ap) under pressekonferansen tirsdag.

SV stiller seg bak tiltakene, men reagerer likevel på at flertallet ikke ville gå for utbyttenekt. Partiet mener kontantstøtten nå har blitt en gavepakke til dem som vil misbruke ordningen.

– Det er uforståelig at flertallet nekter å sikre arbeidsfolk mot oppsigelser og at de nok en gang er villig til å la statlige krisepenger gå til utbytter for rike eiere, sier Torgeir Knag Fylkesnes, SVs nestleder og næringspolitisk talsperson til NTB.

– Krisepakken til bedrifter og arbeidsplasser har dessverre også blitt en gavepakke til de som vil misbruke ordningen, fortsetter han.

Les også

Stein Erik Hagen: – Knapt noen gang tidligere har det vært viktigere å betale utbytte

– Avsporing

Olaf Thommessen i SMB Norge mener denne debatten er en ren avsporing.

– Vi forbauses over at det er dette som har vært i fokus det siste døgnet. Det er ikke dette det dreier seg om. Nå dreier det seg om å hjelpe hverdagsnæringslivet så godt som mulig gjennom denne krisen, sier Thommesen.

Han viser til at bedriftene som nå trenger hjelp, likevel ikke er i en posisjon til å dele ut utbytte.

– Dette er politisk retorikk, og har ingenting med ordningen å gjøre. De bedriftene som trenger denne kontantstøtten er neppe i posisjon til å dele ut utbytte likevel.

Administerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, er også fornøyd med at det ikke ble lagt inn et utbytteforbud i vilkårene.

– Det blir uansett ingen utbyttefest i norsk næringsliv i 2020. Det blir heller ingen lønnsfest for ledere. Noen trenger å ta ut utbytte for å sikre lønn og betale skatt. Det er ikke utnyttelse av ordningen, sier han.

Han er samtidig klar i sin oppfordring til bedriftene som mottar krisehjelpen fremover:

– Det er viktig at alle som benytter seg av ordningen gjør det uten å misbruke den. Her har fellesskapet stilt opp på en flott måte. Da må alle opptre seriøst og ærlig, slik at man ikke ødelegger for andre, sier Almlid.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Olaf Thommessen
 3. Utbytte
 4. Bedrift
 5. Næringsliv

Flere artikler

 1. Enighet på Stortinget om ny økonomisk krisepakke

 2. Stortinget: Enige om åpne kontantstøtte-lister for bedriftene

 3. Virke: – En kjempestor seier

 4. Tajik vil ha dansk modell: Bedriftene må love «på tro og ære» ikke å ta utbytte

 5. Listhaug mener venstresiden henger ut bedrifter i krise