Scandic-tillitsvalgte følte seg presset til å skrive under på permitteringsavtale - sier de fikk tilsendt ferdig utfylt protokoll

– Vi mistet en halv månedslønn, sier tillitsvalgt på Scandic Fornebu, og vurderer lønnskrav.

PERMITTERT: Hovedtillitsvalgt Omaima Amdidach ved Scandic Fornebu er varamedlem i styret til Fellesforbundets Avdeling 10. Hun diskuterer nå med forbundet om de skal rette lønnskrav for sine medlemmer for tapt inntekt som følge av at bedriften benyttet seg av to dagers permitteringsvarsling i stedet for 14 dager.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Fredag 13. mars skulle hovedtillitsvalgt Omaima Amdidach ved Scandic Fornebu ha et drøftelsesmøte over telefon med hotelldirektøren om mulige permitteringer.

Dagen før hadde regjeringen innført strenge tiltak og restriksjoner for å begrense smitte av coronaviruset i Norge.

I forkant av telefonsamtalen fikk Amdidach tilsendt en protokoll for møtet.

Ifølge henne var den ferdig utfylt og slo fast at «tillitsvalgt er enig i alle punktene».

Til tross for at Amdidach var sterkt uenig i protokollens innhold, gikk det ifølge henne 20 minutter fra samtalen med hotelldirektøren var ferdig og til nesten alle ansatte mottok permitteringsvarsel med to dagers virkning. Administrasjon og ledelse, to nattevakter, Amdidach og én til ble ikke permittert i første runde.

Amdidach, som vanligvis jobber som resepsjonist i 100 prosent stilling, reagerer sterkt på hotelldirektørens beslutning.

– Ved å gå på to dagers varsel mistet vi en halv månedslønn. Vi er lavt lønnet fra før av, ligger så vidt på over 300.000 kroner før skatt. Bedriften skal spare penger og det går utover oss. Scandic er et stort AS som har mye penger. Jeg får se resultatene, de viser grønne tall. Men når det kommer til sine ansatte har de ikke like mye penger likevel, sier hun.

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset

– Urettferdig

Også på Scandic Helsfyr oppsto det sterk uenighet mellom ledelse og tillitsvalgte over bruken av to dagers varsling og utvalgskrets til permitteringene.

Hovedtillitsvalgt Helena Bozicevic, som har jobbet på samme hotell i 35 år og fungert i rollen som tillitsvalgt i 20 av dem, er fortvilet over situasjonen.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Helena Bozicevic ved Scandic Helsfyr frykter at regjeringens krisepakke, som skal dempe virkningen av coronavirusutbruddet, virker mot sin hensikt, og gjør at det blir for enkelt å permittere.

– Det er urettferdig at det er arbeidstagerne som skal ta regningen, sier Bozicevic, som etterspør en ordning hvor det kun er bedrifter som ikke permitterer eller nedbemanner som kan få hjelp gjennom statens krisepakke.

– Vi er mange tillitsvalgte som er bekymret for at krisepakken har en stikk motsatt virkning. Vi frykter at det blir rett frem å permittere. Krisepakken gjør ikke at vi kommer raskere tilbake i jobb, sier hun.

Scandic: – En vanskelig situasjon

På begge hotellene resulterte drøftelsesmøtene til slutt i en uenighetsprotokoll. Amdidach forteller at hun er i diskusjoner med sitt forbund om å rette lønnskrav for sine medlemmer, for det de mener er tapt lønn som følge av at bedriften benyttet seg av to dagers varsling i stedet for 14 dager.

Både Amdidach og Bozicevic er nå permittert, også de med to dagers varsel. Begge hotellene stengte 20. mars.

Les også

Kristell Karlsson er permittert fra to jobber og studerer på deltid. Nå får hun hverken dagpenger fra Nav eller støtte fra Lånekassen.

HR-direktør Elin Ekrol i Scandic svarer på vegne av selskapet.

I en e-post til E24 skriver hun at Scandic har hatt hovedfokus på å håndtere permitteringer på en trygg og god måte og i henhold til lovverket.

Dette er en vanskelig situasjon for alle oss i Scandic og for samfunnet for øvrig, og sammen med de tillitsvalgte, lederne og de ansatte har vi håndtert dette så godt som mulig, skriver Ekrol.

– Vi har nå stengt ned store deler av vår organisasjon midlertidig, og vi håper det ikke tar for lang tid før vi igjen kan åpne opp. Målet er å sikre våre ansatte en trygg og god arbeidsplass å komme tilbake til når denne situasjonen er over, skriver hun.

Er din bedrift rammet av coronakrisen? Hjelp E24 med å kartlegge konsekvensene i næringslivet her!

– Tillitsvalgte har følt seg presset

NAV har åpnet for at unntaksregelen om to dagers varsling før permittering kan brukes under corona-krisen. Hovedregelen er en varselfrist på 14 dager. To dagers varsel kan kun brukes ved uforutsette hendelser, som naturkatastrofer.

Men Merethe Solberg, som leder Fellesforbundets Avdeling 10, mener det har vært for utstrakt bruk av to dagers permitteringsvarsel de siste ukene.

– Vi har sendt ut skriv til våre tillitsvalgte om at det er 14 dager som gjelder. Likevel er det mange tillitsvalgte som har følt seg presset til å skrive under på to dagers varsel, sier Solberg.

– Det medfører at våre medlemmer taper lønn. De er i lavlønnsyrker fra før av, sier hun.

Avdeling 10 organiserer hoteller, restauranter, kantiner, catering og utelivsbransjen i Oslo og Akershus.

Ifølge Solberg har flere bedrifter brukt samme type protokoll til drøftelsesmøter før permitteringer.

– Det vi har sett er at det er samme type mal og protokoll som går igjen. De har sannsynligvis fått den tilsendt fra sin arbeidsgiverorganisasjon. Der vi har fått mulighet til tilsvar, har protokollen likevel gått igjennom. Bedriftene har stått på sitt. Tillitsvalgte føler at de ikke er tatt med i beslutningene. Flere steder har valgt å beholde ledelsen, som er den dyreste arbeidskraften.

Solberg sier hun har forståelse for at mange bedrifter måtte stenge ned fort, og at det skapte utfordringer, men sier de likevel har lønnsplikt overfor sine ansatte.

– Vi forstår at de måtte stenge ned, men det er viktig å sikre folk lønn. Bedriftene har nok en større buffer for å klare situasjonen enn det flere av våre medlemmer har, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Scandic
 2. Hotell
 3. Fellesforbundet
 4. Permittering
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Scandic-tillitsvalgt varsler kamp: – Vi godtar ikke nedbemanningen

 2. Scandic snur: Vil revurdere omfang av masseoppsigelser

 3. 300 årsverk i Scandic blir ikke nedbemannet, men permittert

 4. ISS permitterte i assistansetjenesten – så rant det inn med reisende som trengte hjelp

 5. Scandic sender permitteringsvarsel til over 500 ansatte