Fiskeriministeren: Norsk laks ikke tilknyttet smitte i Beijing

Ifølge kinesiske smittevernseksperter skal ikke laks være smittekilden i det hele tatt. Fiskeriministeren tror likevel det vil ta tid før norsk laks kan eksporteres som normalt.

Publisert:

Laks fra Norge er ikke knyttet til coronavirussmitten i Beijing, og Norge vil komme til enighet med Kina, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen under en konferanse onsdag.

Det var i går et møte mellom ambassadene til de to landene.

– Etter det jeg har oppfattet ser saken ut til å være løst etter møtet med kinesiske myndigheter i går, sa han videre.

I en melding klokken 14 forklarer Ingebrigtsen at det var kinesiske smittevernseksperter som har funnet at det ikke er bevis for at laksen er smittekilde i utbruddet, og at de har en konstruktiv dialog med kinesiske matmyndigheter.

Vil ta tid

– Uttalelsene fra kinesiske smittevernseksperter er i tråd med norske fagmyndigheters konklusjon om at det er svært lite sannsynlig at smitte kan overføres via mat eller vann. Vi håper dette vil bidra til at eksport av norsk laks til Kina etter hvert kan gå som normalt igjen, sier han.

Fiskeriministeren tror likevel det vil ta tid før eksporten er tilbake til normalen.

– Sammen med Mattilsynet og næringen gjør vi det vi kan for å bidra til at norsk laks kan eksporteres som normalt, men det er grunn til å tro at dette vil ta noe tid, sier Ingebrigtsen.

Les også

Her kommer Europas største gasskraftverk

Fjernet laks fra markedet

Mandag fjernet supermarkeder i Beijing norsk laks etter smittefrykt. Det etter at det ble funnet spor av coronaviruset på et skjærebrett for importert laks i hovedstadens største kjøttmarked.

Norsk Sjømatråd i Kina bekreftet overfor NRK mandag at det er stopp i nye ordre av fersk laks:

– Vi får rapporter om kanselleringer av ordre av fersk laks til markedet som følge av tiltakene for testing av matvarer som nå er satt i verk, sier fiskeriutsending Victoria Braathen, til NRK.

Publisert: