Crowdlending-forslag møter kraftig kritikk: – Måtte lagt ned i morgen om dette ble innført

Både finans- og IT-bransjen er kritiske til de nye reglene Finansdepartementet foreslår når det gjelder folkefinansierte lån. Det er også selskapene som skal tilby lånene.

UTFORDRER BANKENE: Geir Atle Bore i Fundingpartner tilbyr små og mellomstore bedrifter en plattform hvor de kan hente penger direkte fra enkeltpersoner som søker god avkastning. Foreløpig er det for få verdige låntagere i forhold til investorer.

Foto: Foto: Thea Høyer / Quesnay
  • Sindre Hopland
Publisert:

Regjeringen og Stortinget har lenge ønsket å gjøre det lettere for folk å drive med folkfinansiering i Norge.

Rett før sommeren la Finansdepartementet ut forslag til nye regler for crowdlending, eller det som kalles lånebasert folkefinansiering, på høring. Høringsfristen gikk ut denne uken, og svaret fra bransjen er rimelig entydig:

– Dette er jo en katastrofe. Vi måtte lagt ned i morgen om dette hadde blitt innført, sier Geir Atle Bore, daglig leder i Fundingpartner og Norsk Crowdfunding Forening.

I tillegg er aktører som Virke, Abelia, Finans Norge, og Norges Bank kritiske til flere deler av forslaget som er utarbeidet av Finanstilsynet.

Les også: (+) Stor oversikt: Dette er innsiderne som handler mest i egne selskap

Også i april gjorde finansminister Siv Jensen (Frp) endringer i regelverket når det kom til konsesjonsplikt for plattformene som fasiliterer folkefinansieringen, men på vilkår som selskapene mente stoppet pengestrømmen inn i den nye bransjen som er i sterk vekst ute i Europa.

Tre ankepunkter

Det er spesielt tre punkter det reageres på i høringsnotatet fra finanstilsynet.

** Finanstilsynet skriver at plattformene må inngå separate låneavtaler mellom långiver og låntager, og at en långiver ikke kan investere i en «pool» av lån. Ettersom enkelte av lånene på plattformene i dag har hundrevis av låntagere, argumenteres det med at dette vil bli nærmest umulig å følge opp, om alle avtaleforholdene skal behandles separat.

** Det legges også til grunn et forbud mot at plattformene ikke kan bistå investor eller låntager, hverken før, under eller etter lånets løpetid – et såkalt krav til uavhengighet.

** Siste punkt det reageres på, er at plattformselskapene heller ikke kan bistå ved overdragelse av kredittopsjoner, med andre ord må investorene selv ordne tvangsinndrivelse via inkassoaktør, og med flere hundre investorer per lån, mener man dette blir svært vanskelig.

Også Finans Norge, som representerer alle landets banker, mener punktene nevnt over er dårlige, og støtter sine konkurrenter i folkefinansieringsbransjen.

– Enten så ønsker man denne bransjen velkommen, eller så gjør man ikke det. Hvis svaret er ja, trenger man regler som gjør at aktørene kan drive effektivt og som gir god beskyttelse for forbrukeren, sier informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi.

Bore i Fundingpartner mener spesielt det første punktet er hemmende for bransjen.

– Dette er det mest latterlige punktet og strider imot det vi prøver å løse med folkefinansieringsplattformene.

– Ingen hemmelighet at de er strenge

Simultant som dette behandles i Norge, jobbes det også med et EU-regelverk.

Spørsmålet nå er hvem som først innfører nye regler, og om det i det hele tatt er vits å innføre norske regler om EUs regler kommer inn og potensiell overstyrer eventuelle norske vedtak.

Finanstilsynet sier til E24 at det er Finansdepartementet som må svare for høringsnotatet, ettersom det er dem som har sendt det ut på høring i dets nåværende form.

Statssekretær i Finansdepartementet, Geir Olsen (V), sier at til tross for at mange er kritiske til regelendringene, vil det ikke bli gjort noen vedtak med det første.

Les også

Nordmenn vil putte milliarder i crowdfunding- selskapene mener regjeringen stopper pengestrømmen

– Vi kommer ikke til å gjøre noe på dette i år, og har ikke tatt stilling til innholdet, sier Olsen og fortsetter:

– Jeg snakker mye med bransjen og jeg forstår at mange mener enkelte endringer er kontroversielle. Det er ingen hemmelighet at finanstilsynet har vært mer kritisk til denne bransjen enn både Stortinget og regjeringen, sier statssekretæren.

Olsen sier for øvrig at han oppfatter at det er en ro over selskapene som driver med folkefinansiering, og at det er liten pågang fra nye aktører.

Nylig fikk også selskapet Kameo tilbake tillatelsen til å drive i Norge etter at Finanstilsynet stengte dem ned da drev med konsesjon fra det danske finanstilsynet, men ikke overholdt norske særregler.

Håper på arbeidsgruppe

Nå håper Bore at man kan sette ned en arbeidsgruppe med både Finansdepartementet og Finanstilsynet for å snakke om reglene som foreslås.

– Det var mange gode forslag her, men mange dårlige også, sier Bore.

Han synes det er rart at Finansdepartementet i det hele tatt har sendt dette notatet ut på høring ettersom de selv har uttrykt seg positive til bransjen.

– Det virker som de bare å trykket videresend på notatet fra finanstilsynet uten å vurdere det.

Les også

Nordmenn vil putte milliarder i crowdfunding- selskapene mener regjeringen stopper pengestrømmen

Les også

Henter millioner til nettbutikk – 86 prosent av investorene er kvinner

Les også

Mener Forbrukerrådet beskytter forbrukslånsbankene

Publisert:

Flere artikler