Aldri før har det blitt skapt så mange nye bedrifter

Antall nyetableringer økte med 4,2 posent fra andre kvartal i fjor til i år, viser ferske tall fra SSB. Trolig har det aldri blitt skapt så mange nye bedrifter før i Norge.

MANGE NYE BEDRIFTER: Norge ligger an til rekord i nyeatbleringer i 2016.

Foto: Jarl Fr. Erichsen NTB scanpix
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Iveren har vært stor etter å starte opp sitt eget så langt i år, viser tall fra SSB sluppet fredag.

Nærmere bestemt ble det opprettet 14.977 nye bedrifter i andre kvartal i år, noe som vil si en økning på 4,2 prosent fra samme periode i fjor.

Totalt har det så langt i år vært 31.551 nyetableringer, og dersom trenden fortsetter vil vi ende opp med drøye 60.000 nye bedrifter i 2016, noe som er en økning på hele 70 prosent fra da statistikken i sin nåværende form startet i 2001.

I 2015 ble det etablert totalt 57.866 nye virksomheter.

Statistikken går altså tilbake til 2001, og det ligger an til rekord i år.

Les også

Norsk pizzakjede åpner i Kina

– Fremtidstroen må være god når så mange ønsker å etablere seg, sier Kjerstin Braathen, leder for DNBs bedriftsmarked til E24.

Enkeltpersonforetakene (ENK) er mest populære å starte opp. Tre av fem nyetableringer har denne selskapsformen. Antall ENK økte i andre kvartal med 8,2 prosent fra samme periode året før.

– Vi ser at veldig mange starter bedriften sin som et enkeltpersonforetak, men etter en tid går de over til å bli aksjeselskap. Redusert aksjekapitalkrav (30.000 kroner) er nok årsaken til dette, men de sosiale rettighetene man får som ansatt i et AS er også meget viktig for mange, sier Braathen.

GOD FREMTIDSTRO: Konserndirektør for DNBs bedriftsmarked, Kjerstin R. Braathen, mener SSB-tallene om nyetableringer viter om fremtidsoptimisme.

Foto: DNB

– Ikke overrasket

Tallene er ikke overraskende, mener administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Olaf H. Thommessen:

– Våre medlemmer rapporterer om optimisme og vekst. Disse tallene avkrefter også inntrykket vi får fra politikere og media om at næringslivet i Norge i all hovedsak er basert på olje- og gassvirksomhet, som har ligget nede., sier Thommessen.

Olaf Henning Thommessen, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Han påpeker at det på Sør- og Vestlandet riktignok har vært vanskelige tider, og at det er noe man absolutt skal ta på alvor.

– Det er imidlertid mye høykompetent arbeidskraft som har blitt ledig der nå, og det er mulig at en del i denne gruppen har valgt å starte egen virksomhet.

Holdningsendringer til gründere

Bedriftsforbund-direktøren tror også at holdningsendringer i samfunnet kan ha vært med på å gjøre det lettere å starte sitt eget.

– I dag er det å være gründer en hedersbetegnelse, men slik var det på ingen måte for en ti-femten år siden.

Myndighetene har de siste årene gjort flere grep for å gjøre det enklere å drive egen virksomhet, og Thommessen tror at reduksjon av aksjekapital kan ha gjort det lettere å starte opp bedrift. Også skatterapporteringen har blitt mye enklere, mener Thommessen:

Les også

Norske Vard skal bygge fire cruiseskip for fransk rederi

– Jeg håper imidlertid ikke det er slik at folk starter opp egen bedrift, kun fordi det har blitt lettere å fylle ut skjemaer. Jeg tror imidlertid at akkurat denne faktoren kan har gjort terskelen lavere for dem som ønsker å starte opp en virksomhet ved siden av vanlig jobb.

Det ble registrert flest nye bedrifter innen næringene faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting. Det videre i Oslo og Akershus det blir registrert flest nye foretak, nærmere bestemt ble 3085 nye bedrifter registrert i de to folkerike fylkene i andre kvartal i år.

Les også

Norsk pizzakjede åpner i Kina

Les også

Hollywoodfilm øker turismen i Vesterålen

Les også

I denne Rogalandskommunen går arbeidsledigheten ned

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap
  2. Gründere
  3. Arbeidsliv

Flere artikler