Aldri før har det blitt skapt så mange nye bedrifter

Antall nyetableringer økte med 4,2 posent fra andre kvartal i fjor til i år, viser ferske tall fra SSB. Trolig har det aldri blitt skapt så mange nye bedrifter før i Norge.

MANGE NYE BEDRIFTER: Norge ligger an til rekord i nyeatbleringer i 2016.

Foto: Jarl Fr. Erichsen NTB scanpix
  • Astrid Dalen
Publisert:

Iveren har vært stor etter å starte opp sitt eget så langt i år, viser tall fra SSB sluppet fredag.

Nærmere bestemt ble det opprettet 14.977 nye bedrifter i andre kvartal i år, noe som vil si en økning på 4,2 prosent fra samme periode i fjor.

Totalt har det så langt i år vært 31.551 nyetableringer, og dersom trenden fortsetter vil vi ende opp med drøye 60.000 nye bedrifter i 2016, noe som er en økning på hele 70 prosent fra da statistikken i sin nåværende form startet i 2001.

I 2015 ble det etablert totalt 57.866 nye virksomheter.

Statistikken går altså tilbake til 2001, og det ligger an til rekord i år.

Les også

Norsk pizzakjede åpner i Kina

– Fremtidstroen må være god når så mange ønsker å etablere seg, sier Kjerstin Braathen, leder for DNBs bedriftsmarked til E24.

Enkeltpersonforetakene (ENK) er mest populære å starte opp. Tre av fem nyetableringer har denne selskapsformen. Antall ENK økte i andre kvartal med 8,2 prosent fra samme periode året før.

– Vi ser at veldig mange starter bedriften sin som et enkeltpersonforetak, men etter en tid går de over til å bli aksjeselskap. Redusert aksjekapitalkrav (30.000 kroner) er nok årsaken til dette, men de sosiale rettighetene man får som ansatt i et AS er også meget viktig for mange, sier Braathen.

GOD FREMTIDSTRO: Konserndirektør for DNBs bedriftsmarked, Kjerstin R. Braathen, mener SSB-tallene om nyetableringer viter om fremtidsoptimisme.

Foto: DNB

– Ikke overrasket

Tallene er ikke overraskende, mener administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Olaf H. Thommessen:

– Våre medlemmer rapporterer om optimisme og vekst. Disse tallene avkrefter også inntrykket vi får fra politikere og media om at næringslivet i Norge i all hovedsak er basert på olje- og gassvirksomhet, som har ligget nede., sier Thommessen.

Olaf Henning Thommessen, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Han påpeker at det på Sør- og Vestlandet riktignok har vært vanskelige tider, og at det er noe man absolutt skal ta på alvor.

– Det er imidlertid mye høykompetent arbeidskraft som har blitt ledig der nå, og det er mulig at en del i denne gruppen har valgt å starte egen virksomhet.

Holdningsendringer til gründere

Bedriftsforbund-direktøren tror også at holdningsendringer i samfunnet kan ha vært med på å gjøre det lettere å starte sitt eget.

– I dag er det å være gründer en hedersbetegnelse, men slik var det på ingen måte for en ti-femten år siden.

Myndighetene har de siste årene gjort flere grep for å gjøre det enklere å drive egen virksomhet, og Thommessen tror at reduksjon av aksjekapital kan ha gjort det lettere å starte opp bedrift. Også skatterapporteringen har blitt mye enklere, mener Thommessen:

Les også

Norske Vard skal bygge fire cruiseskip for fransk rederi

– Jeg håper imidlertid ikke det er slik at folk starter opp egen bedrift, kun fordi det har blitt lettere å fylle ut skjemaer. Jeg tror imidlertid at akkurat denne faktoren kan har gjort terskelen lavere for dem som ønsker å starte opp en virksomhet ved siden av vanlig jobb.

Det ble registrert flest nye bedrifter innen næringene faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting. Det videre i Oslo og Akershus det blir registrert flest nye foretak, nærmere bestemt ble 3085 nye bedrifter registrert i de to folkerike fylkene i andre kvartal i år.

Les også

Norsk pizzakjede åpner i Kina

Les også

Hollywoodfilm øker turismen i Vesterålen

Les også

I denne Rogalandskommunen går arbeidsledigheten ned

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap
  2. Gründere
  3. Arbeidsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Dette er et svært viktig tiltak som vi har jobbet lenge for

  2. Frykter ny anbudsgrense vil svekke småbedrifter

  3. LO får refs for delingskritikk

  4. Annonsørinnhold

  5. – Følte meg sær og alene som gründer på nittitallet

  6. – Gründere venter for lenge med å snakke med kunder