Hyperloop-prosjekt saksøkes: Medgründer hevder han ble presset ut

Tesla-grunder Elon Musk ønsker å få til såkalt «hyperloop», menneskelig rørpost. En gründer i et selskap som jobber med å få til dette, anklager nå selskapet for trusler, forskjellsbehandling og uriktige oppsigelser - og krever en offentlig beklagelse.

DEN GANG DA: De tre gründerne Shervin Pishevar (til venstre), Rob Lloyd og Brogan Bambrogan møtte pressen i forbindelse med den første testen av Hyperloop-systemet i mai i år. Det er særlig Pishevar som får gjennomgå i søksmålet som blant annet er signert av Bambrogan.

Foto: David Becker Afp
Publisert:,

Alt går ikke på skinner for selskapet Hyperloop One, som jobber for å realisere Tesla-gründer Elon Musks Hyperloop-drøm.

Onsdag ble det nemlig kjent at medgründer og tidligere teknologisjef Brogan Bambrogan, hvis avgang nylig ble annonsert, på ingen måte har tenkt å trekke seg stille ut.

Sammen med fire andre saksøker han nå selskapet for trusler, forskjellsbehandling og ugyldige oppsigelser.

Selskapet har ingenting med Tesla og Musk å gjøre, men prøver altså å viderutvikle og kommersialisere Musks drøm om å sende personer som «rørpost» i hastigheter på opptil 1.300 kilometer i timen.

– Presset ut etter varselbrev

Ifølge søksmålet ble de ansatte presset ut etter å ha publisert et brev hvor de varsler det de mener er uheldig maktsentralisering innad i selskapet.

Ifølge søksmålet, som ifølge Mashable ble levert i Los Angeles tirsdag, fant Bambrogan en løkke på pulten sin etter at brevet ble sendt. I søksmålet hevdes det at det var administrerende direktør Shervin Pishevars bror, Afshin.

Videre beskriver søksmålet hvordan de ansatte skal ha blitt truet og presset ut etter at brevet ble kjent.

– I frykt for sin fysiske sikkerhet ble Bambrogan tvunget til å gå av, heter det i søksmålet.

Saksøkerne anklager i tillegg Pishevar for å kaste bort selskapets egenkapital og drive med forskjellsbehandling.

TESTBANE: I mai i år ble pressen invitert til den første testen av Hyperloop-systemet nord for Las Vegas i Nevada i USA. Nå viser det seg at alt ikke går på skinner.

Foto: Steve Marcus Reuters

Kaller påstandene for tull

I tillegg hevder de at Pishevar økte lønnen til en kvinnelig ansatt i selskapet fra 15.000 til 40.000 dollar i måneden fordi han hadde et romantisk forhold til henne.

– Da det planlagte bryllupet deres gikk i vasken, forsto han endelig at arbeidet hennes ikke var så mye verdt og avsluttet avtalen.

I et tilsvar kaller selskapet påstandene for uheldige og uriktige.

– Påstandene er bare tull, og de vil bli møtt med en rask og potent juridisk respons, skriver selskapet i et tilsvar til Mashable.

– Det er blitt alt for vanlig å rette useriøse søksmål som dette mot nyetablerte selskaper som oppnår rask suksess. Det er nesten en klisjé, skriver selskapet, og lover at søksmålet ikke vil påvirke målet om å utvikle Hypoerloop videre.

Sender folk i kapsler

Hyperloop One jobber for tiden med å bygge en tre kilometer lang testbane i delstaten Nevada i USA.

Det langsiktige målet er å ha ferdige baner klare i år 2020. Samtidig jobber konkurrenter med testbaner i California.

Nå starter konkurransen om å designe Musks elleville hyperloop

I mai i år foretok selskapet den første vellykkede testkjøringen foran et spent pressekorps.

Ideen går ut på å sende folk i kapsler gjennom rør som strekker seg mange hundre kilometer, og det i hastigheter på opptil 1.300 kilometer i timen.

Musks drøm er å transportere passasjerer mellom Los Angeles og San Francisco på bare en halvtime.

Her kan du lese mer om