SAS-meklingen fortsetter på overtid

De svenske SAS-pilotene går ut i streik. Samtidig forhandles det både i Norge og Danmark. Allerede er 315 avganger kansellert fredag.

FARE FOR STREIK: Det forhandles på overtid for å unngå en streik i SAS.
Publisert:

Dramaet i SAS-meklingen fortsetter på overtid.

Det bekrefter Riksmeklerens kontor overfor VG/E24 ved femtiden. De ønsker ikke å uttale seg om avstanden mellom partene, eller hvor nære de er en eventuell løsning.

Den opprinnelige fristen var satt til midnatt.

Klokken 23.15 sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK at det fortsatt var avstand mellom partene:

– Status er at meklingen fortsatt pågår og at det er spørsmål som ikke er løst enda, men partene jobber fortsatt med de temaene som er brakt inn meklingen. torsdag kveld.

SAS bekreftet i en børsmelding ved halv firetiden at de svenske pilotene har gått ut i streik.

Les også

Svenske piloter tas ut i streik

60.000 kan rammes

Flyselskapet har allerede kansellert 205 flygninger i fall det blir streik. Dette gjelder ruter som har avgangstid før klokken 12 fredag formiddag.

I tillegg er 110 avganger kansellert etter at de svenske pilotene gikk ut i streik. Dermed er det totalt 315 flyavganger som nå er kansellert fredag.

Dersom det blir streik vil mellom 50.000 og 60.000 passasjerer vil da bli direkte berørt, anslår kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Ifølge Aftonbladet kan opptil 170.000 reisende bli rammet av en storstreik i løpet av helgen.

Han sa torsdag ettermiddag at rundt 350 av 800 flyginger vil gå fredag dersom streiken blir et faktum.

– De som ikke omfattes av den kollektivavtalen det nå megles om, vil fortsatt fly. Så det er en del fly som faktisk går. Ruter som flys av partnere av SAS og SAS sitt datterselskap SAIL, med baser i London og Malaga, vil fortsatt fly. I tillegg vil piloter som i morgen ikke er fysisk lokalisert på sin hjemmebase, få fly hjemover, sa Johansen.

Streiken er altså ikke iverksatt for disse pilotene før de er «hjemme», noe som betyr at ytterligere noen bekymrede passasjerer kan puste lettet ut.

SAS opprettet tidligere i uken et eget verktøy hvor passasjerer kan sjekke om avgangen man skal reise med vil gå som normalt, eller om man blir rammet av streiken.

Les også

Streikefare i SAS: Her er alternative reiseruter – og dine rettigheter

Krever høyere lønn

Alle SAS-pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group som består av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Pilotene krever 13 prosents lønnsøkning. I tillegg til dette står striden om forutsigbarhet knyttet til vaktlister og frihelger. Dessuten har SAS ifølge fagforeningene, sagt opp to avtaler om karriereutvikling, ansiennitet og rollefordeling på forskjellige vakter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om