Tidligere styreleder i Innovasjon Norge mener han ble instruert: – Dersom statsråden nå har skiftet mening, så er det godt nytt

Næringsministeren avviser at han instruerte styret i Innovasjon Norge, men den nå avgåtte styrelederen mener det var nettopp det som skjedde.

Tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, hadde sammen med styret diskutert toppsjefens stilling over en periode. Da de ville starte en formell prosess kom Næringsdepartementet på banen.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Statsråden og jeg har tydeligvis oppfattet dette helt motsatt. Jeg spurte ham direkte, og i andre personers nærvær, om styret sto fritt til å fortsette behandlingen av forholdet til administrerende direktør, hvorpå han svarte: «Nei, nei, det er ikke slik det skal forstås».

Det sier den avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, til E24 når han får referert næringsministerens uttalelser mandag.

Torbjørn Røe Isaksen har nå oversendt et svar til Stortinget på de spørsmålene som er stilt fra Arbeiderpartiets Terje Aasland.

I et intervju med E24 mandag avviste næringsministeren blankt at de har instruert styret, men at de kom med synspunkter på at det ville være uheldig å ha en prosess som kunne lede til at Innovasjon Norge-sjefen ble byttet ut når det allerede var klart at styrelederen skulle skiftes ut på foretaksmøtet (generalforsamlingen) i mai.

– Dersom statsråden nå har skiftet mening, så er det godt nytt, sier Per Otto Dyb.

Overfor E24 sa næringsministeren at saken ikke handler om hva han eller departementet mener om hvem som skal være administrerende direktør i Innovasjon Norge:

– Saken handler om at departementet har et syn på prosessen i en helt konkret situasjon hvor styreleder har fått beskjed om at han skal byttes ut, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Dere sier at dere ikke instruerte styret, så ville dere foretatt dere noe hvis styret fortsatte prosessen med daglig leder likevel?

– Hvis, og jeg understreker hvis, man skulle gjort noe måtte departementet da gått til formelle skritt, men det ville vært veldig spesielt å gjøre slik jeg ser det, sa næringsministeren.

Les hele intervjuet med næringsministeren her: – Jeg har ikke tenkt å gå inn i det som er styrets arbeid

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ankom mandag Hurdalsjøen hotell der regjeringen har startet budsjettarbeidet for 2019 med budsjettkonferanse.

– Ville involvert ny styreleder

En del av kritikken fra den nå avgåtte styrelederen har også dreid seg om at han mener Næringsdepartementet nå oppfører seg helt annerledes enn de gjorde i 2014. Da var det også et skifte av både styreleder og administrerende direktør i Innovasjon Norge på omtrent samme tid.

Det daværende styret var i prosess med å ansette ny sjef i selskapet, og Per Otto Dyb var påtroppende styreleder. Han ba om å få bli involvert i prosessen, men sier han fikk beskjed om at det var noe det daværende styret skulle ta seg av.

– Mange vil nok være enig i at prosessen ikke var noen ubetinget suksess den gangen, sa Røe Isaksen til E24 mandag.

Mens næringsministeren mener det ville vært uheldig at Innovasjon Norge skulle havne i en situasjon der både styreleder og administrerende direktør ble byttet ut på kort tid, understreker Per Otto Dyb at han ville involvert den nye styrelederen som skal velges i mai i en eventuell prosess:

– Jeg har for øvrig aldri ment å stille min etterfølger i samme situasjon som jeg var i 2014. Skulle styret beslutte å avskjedige administrerende direktør ville jeg naturligvis involvert påtroppende styreleder før en eventuell ansettelse av ny daglig leder, sier Per Otto Dyb.

Les også

Næringsministeren svarer Stortinget om Innovasjon Norge: Sier styret står fritt til å bytte sjef

Sier styret står fritt til å finne ny sjef – hvis de vil

En av spekulasjonene som har kommet i kjølvannet av næringsministerens engasjement og Per Otto Dybs avgang har vært om Næringsdepartementet eller statsråden ønsket å skjerme Anita Krohn Traaseth i sin stilling.

Dette avviste næringsministeren klart overfor E24 mandag:

– Det er feil. Jeg har ingen mening om hvem som leder Innovasjon Norge, hverken formelt sett eller reelt sett, sier Røe Isaksen.

– Vil det nye styret stå fritt til å gjenoppta diskusjonen og prosessen rundt stillingen til administrerende direktør Traaseth?

– Det står de ikke bare fritt til, men det forventes at styret løpende vurderer daglig leders stilling og arbeid, sa Røe Isaksen, og fortsatte:

– Jeg har ingen mening om hvem administrerende direktør i Innovasjon Norge er, hverken formelt eller reelt sett.

At Røe Isaksen sier at styret står fritt til å gjenoppta prosessen med daglig leder, og eventuelt finne en ny sjef til Innovasjon Norge, kommenterer Per Otto Dyb:

– Det er godt nytt for styret!

Les også

Storeier reagerer på Isaksens inngrep: – Oppsiktsvekkende

Les også

Professor om inngripen i Innovasjon Norge: – Sterkt problematisk

Les også

Hyret inn PR-byrå og advokat før han gikk av

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
  2. Torbjørn Røe Isaksen
  3. Anita Krohn Traaseth
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

  2. – Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

  3. – Det er i hvert fall en klar innblanding

  4. Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding

  5. Traaseth: – Jeg opplever stor tillit