Jobbekspert tar Telenor i forsvar

Avsløringen om at kvinnelige forhåndsfavoritter aldri ble intervjuet for konsernsjef-jobben tyder på at faglige kriterier veide blytungt, og at Telenor nektet å spille for galleriet, mener jobbekspert.

– IKKE OPPSIKTSVEKKENDE: Rekrutteringsekspert Thorleif Sostad mener Sigve Brekkes tunge Asia-erfaring må ha veid tungt, og mener Telenor kun fremstår som faglig fokuserte da kvinnelige favoritter ikke ble vurdert til konsernsjef-stillingen.
Publisert:

Rekrutteringsekspert Thorleif Solstad i Solstad Gruppen har tidligere har vært innleid til toppleder-stillinger i flere selskaper – deriblant Telenor, som han nå går ut og støtter.

VGs avsløring mandag om at ingen av de tre kvinnene med tyngst erfaring fra Telenor-ledelsen ble kalt inn på intervju til jobben som konsernsjef i Telenor har vakt oppsikt.

Næringsminister Monica Mæland ga nemlig Telenor en klar oppfordring om å lete spesielt etter kvinnelige kandidater.

Da valget likevel havnet på Sigve Brekke, var nå avgåtte Telenor-styreleder Svein Aaser rask med å forsikre at kvinner var «med oss i sluttrunden».

Ifølge VGs opplysninger kan han neppe ha siktet til runden med jobbintervjuer. Telenor brukte rekrutteringsbyrået Egon Zehnder. Sjef ved byråets Oslo-kontor Morten Tveitønsker ikke å si om de hadde kvinner til intervju, men fremholder til E24 at prosessen var «grundig».

Les også

Telenor: – Påstandene er feilaktige og misledende

ADVARER: Karriereekspert Thorleif Solstad i Solstad Gruppen mener de som bytter jobb annenhvert år gjør seg lite attraktive for bedriftene.

– Kjøres vanvittige forestillinger

– Man trenger ikke veldig store antenner for å skjønne at det blir rabalder hvis du ikke kontakter noen kvinner i ansettelsesprosessen, kommenterer Solstad.

– Men min erfaring fra slike prosesser er at kvinner ofte kontaktes av hensyn til politisk korrekthet – for å kunne si at de var med, selv om de aldri vurderes seriøst til jobben.

– Spesielt til offentlige lederstillinger kjøres det vanvittige forestillinger hvor det kalles inn en rekke slike «statister». Det blir en paradeprosess utad, mens det innad allerede er bestemt hvem den nye sjefen er. Det synes jeg ikke er god prosedyre, fortetter han.

Les også

USA beskylder Telenor for avtalebrudd

Solstad, som presiserer at han bare kjenner Telenors ansettelsesprosess gjennom media, mener VGs avsløring tyder på at Telenor lente seg tungt på faglige kriterier og nektet å skape slike «statister».

– Ingen kan matche Brekke

– Jeg tviler på at det fantes noen «kompisplan» om å ekskludere kvinner. VG-saken er tøvete. Dette fremstår snarere som en veldig pragmatisk prosess hvor man fra start jaktet den best kvalifiserte. Og det synes jeg er mye bedre enn å bruke kvinner som statister.

Les også

VG-avsløring: Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben

– Men her er det snakk om flere høyt kvalifiserte, kvinnelige Telenor-topper som ikke engang skal ha vært kalt inn til intervju?

– Jeg synes ikke det er noe sensasjonelt at disse kvinnene ikke ble kontaktet. Husk at ingen kan matche Brekkes solide Asia-erfaring, som åpenbart veide tungt. Mange undervurderer de enorme kulturelle forskjellene.

– Med all respekt: Det nytter ikke å ha all verdens erfaring fra Norge når du skal styre virksomhet i Asia, sier Solstad – og viser til Telenor Norge-sjef Berit Svendsen.

Les også

Fant feil Brekke-CV i børsprospekt

Les også

Brekke om CV-tabben: – Det siste Telenor trengte

Les også

Finansnestor mener Sigve Brekke bør gå av

Publisert:

Her kan du lese mer om