Norges største bedrifter om #metoo: Telenor-sjefen tror ansatte sextrakasseres

Sigve Brekke sier han må anta at også Telenor-ansatte får uønsket seksuell oppmerksomhet. Han er blant flere selskapstopper som nå forteller om sine tiltak.

Telenor-sjef Sigve Brekke NHOs årskonferanse

Foto: Krister Sørbø
  • Karl Wig
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Brekke sier han ikke har grunn til å tro at arbeidsmiljøet i Telenor preges av slike ugjerninger.

Han vil likevel ikke lukke øynene for det han mener er sannsynlig seksuell trakassering mot ansatte i eget gigantkonsern.

Telenor-sjefen kaller det fullstendig uakseptabelt.

– Seksuell trakassering aksepteres overhodet ikke i Telenor. Og det har lenge vært en tydelig del av være egne etiske kjøreregler, sier Brekke til E24.

Etter at metoo-bevegelsen tok kloden med storm i fjor høst, så han likevel et behov for å gjøre mer.

Vil behandle saker skikkelig

– Hva er det viktigste dere har gjort?

– Jeg har sendt ut en melding til alle ansatte, og vi har også diskutert dette her i lederteamene, for å være sikre på at dette er noe vi fortsetter å ha fokus på, sier Brekke.

– Har dere i ledertemaet inntrykk av at seksuell trakassering har vært en utfordring i Telenor?

– Nei, jeg vil ikke si at det har vært en utfordring, og jeg vil ikke si at vi har et –kulturproblem rundt det, svarer Telenor-sjefen, før han legger til:

– Men det er klart at i en bedrift med 30.000 ansatte, så må vi anta at det også foregår hos oss. Og da er det viktig at vi både behandler saker på en ordentlig måte, men også har en bevissthet rundt det, understreker Brekke.

Motivert Statoil-sjef

Telenor-sjefen får følge av flere selskapstopper som sier de har styrket innsatsen mot seksuell trakassering i kjølvannet av #metoo-bevegelsen, som oppstod etter at en rekke kvinner tok et oppgjør mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein i New York Times i fjor høst.

- For oss er metoo en veldig viktig påminnelse, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til E24.

INSPIRERT TIL ØKT MANGFOLD: Statoil-sjef Eldar Sætre tror metoo-kampanjen vil ta arbeidslivet til et bedre sted.

Foto: Krister Sørbø

– Vi bruker dette som motivasjon og inspirasjon til å fortsette å jobbe med mangfold i organisasjonen. En viktig forutsetning for at vi lykkes med det er inkludering, er at alle føler at de har en viktig rolle å spille og har alle forutsetninger lagt til rette for at de kan gjøre det. Og da blir enhver form for trakassering helt uakseptabel, sier Sætre.

Han sier Statoil i en årrekke har jobbet med å bygge opp gode rutiner og klare prinsipper - både for hva slags oppførsel som er akseptabel, og hvordan varslinger skal håndteres.

Hydro-sjefen vil ha større mangfold

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro tror et likestilt arbeidsmiljø er viktig for å motvirke seksuell trakassering på arbeidsplassen. Og da må det jobbes for høy kvinneandel ikke minst i nøkkelposisjoner, mener han.
– Gjør det noe med tankegangen, tror du?
– Det er ingen tvil om det, sier Brandtzæg til E24.

– Jeg er veldig glad for at jeg har 40 prosent kvinner i min ledergruppe, fordi her er det snakk om å få kvalitet på beslutningsprosesser og få gjort skikkelige vurderinger i kompliserte problemstillinger. Hvis det bare sitter mannfolk i 50-årene rundt bordet, så er det ikke sikkert vi klarer å dekke alle de problemstillingene og ta de rette beslutningene, sier Brandtzæg.
- Men dette skjer ofte ute på anlegg langt borte fra konsernledelsen?
- Jeg tror det er viktig at toppledelsen må gå foran. Vi er en industri hvor det tradisjonelt har vært vanskelig å få inn kvinnelige lærlinger, for eksempel.

Han ser nå positive tegn til endring, men mener likevel at ledelsen må fortsette å ta aktive grep for å sikre større mangfold i selskapet.

- SKAL IKKE TRO DET IKKE SKJER OSS: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro mener de har gode kanaler for å la ansatte varsle om seksuell trakassering dersom de opplever det.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Skal ikke tro det ikke skjer hos oss

– Vil metoo-kampanjen få følger for industrien?
– Det tror jeg faktisk, og jeg tror det kan bli et bedre og åpnere arbeidsmiljø for kvinnelige ansatte. For jeg tror ikke bare det er innenfor politikken det har vært slike problemstillinger som nå er avdekket.
– Har dere hatt slike hendelser?
– Ikke samme typen problemstillinger. Men når det gjelder trakassering er vi obs på det, og vi har også en alarmlinje som går til et eksternt selskap, slik at det går an å sende meldinger fullstendig anonymt uten at noen i selskapet kan finne ut hvem det er. Den brukes innen forskjellige temaer, og viser at vi skal være åpen for denne problemstillingen - og ikke tro at det ikke skjer hos oss, sier Brandtzæg.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Fagforening: Flere melder fra om seksuell trakassering etter #metoo-kampanjen

  2. Skogen-Lund om seksuell trakassering: – Det var nesten mer ydmykende at ingen andre sa noe

  3. – Uholdbart av Telenor

  4. Annonsørinnhold

  5. Næringslivstoppene om 2019: Slik rammer handelskrigen

  6. Jobbekspertene: Vil metoo-kampanjen senke terskelen for oppsigelser i julebordsesongen?