Industriproduksjonen snur forsiktig opp i september

Industriproduksjonen stiger igjen, og det er særlig bygging av skip og oljeplattformer som trekker opp.

Hydro Aluminium Karmøy produserer primæraluminium på et av Europas største aluminiumsverk. Bildet viser flytende aluminium som støpes til pressbolt.
Publisert:

Fra august til september stiger industriproduksjonen i Norge, sesongjustert, med 0,7 prosent, skriver SSB.

Det var særlig bygging av skip og oljeplattformer som bidro mest til økningen i industriproduksjonen, med en vekst på 4,8 prosent.

Samlet hadde petroleumsrettet leverandørindustri en produksjonsøkning på 2,0 prosent i september sammenlignet med forrige måned, skriver SSB. På motsatt side var det nedgang i metallindustrien på 1,2 prosent.

I tredje kvartal økte industriproduksjonen med 0,4 prosent.

Ifølge SSB kan oppgangen særlig knyttes til økning innen oljeraffinering, samt kjemisk og farmasøytisk industri, som hadde en økning på hele 9,3 prosent.

Oppgang i eurosonen

I meldingen skriver SSB at estimerte tall fra Eurostat, som er EUs statistikkontor, viser at den samlede industriproduksjonen i eurosonen økte med 1,7 prosent fra juli til august 2022. I samme periode gikk industriproduksjonen i Norge ned med 0,9 prosent.

Videre skriver SSB at Sverige hadde en nedgang på hele 7 prosent i samme periode, mens produksjonen i Danmark hadde en vekst på 2,6 prosent.

Ser litt lysere på fremtiden

Tidligere i november ble det kjent at innkjøpssjefene i industrien ser litt lysere på produksjon og sysselsetting, men fortsatt rapporterer om høye innkjøpspriser og lange leveringstider.

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) snudde opp 2,9 poeng til 53,1 poeng (sesongjustert) i oktober, ifølge DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA), som står for undersøkelsen.

– Mens PMI for september tydet på stagnasjon i industriaktiviteten, peker oktoberindeksen på videre oppgang, skrev DNB/NIMA.

I en tidligere versjon av saken sto det at industriproduksjonen falt med 2,4 prosent, men det er rettet til oppgang på 0,7 prosent klokken 10.05. Vi beklager!

Publisert:
Gå til e24.no