Måtte ha hjelp til å kjøpe bolig

Boligprisene i Tromsø er så høye at flere sykepleiere i byen må ha hjelp fra foreldre for å kjøpe bolig.

SYKEPLEIER: Heidi Rosenberger Dybesland er spesialsykepleier i Tromsø kommune. Hun måtte som mange andre ha hjelp fra foreldrene sine for å få lån til leiligheten.
Publisert:

– Boligprisene er veldig høye. Jeg ville aldri klart å beholde min bolig uten hjelp fra foreldrene mine, til tross for at jeg har full jobb som sykepleier, sier Heidi Rosenberger Dybesland.

Hun er enslig forsørger og jobber som spesialsykepleier i Tromsø kommune. Tromsø har Norges nest høyeste boligpriser etter Oslo.

Enslige med normale inntekter hadde kun mulighet til å kjøpe 1,5 prosent av de omsatte boligene i Oslo. I Tromsø er tallet 16,5 prosent.

Det viser den ferske Sykepleierindeksen fra Eiendom Norge.

Les på E24+

Eksperter om å investere i utleiebolig nå: – Kan tjene mye

Onsdag morgen la Eiendom Norge frem indeksen for fjoråret. Indeksen viser hvor stor andel av boligene en enslig sykepleier har mulighet til å kjøpe.

Dette er om lag vanlig inntekt for industriarbeidere i Norge. Med 600.000 kroner i lønn og 200.000 i studielån kan du betjene et huslån på rundt tre millioner kroner.

Ti år i full jobb

Dybesland flyttet til Tromsø i 2008, og var ferdig utdannet sykepleier i 2012. Med ti års ansiennitet sier Dybesland at hun har «en vanlig sykepleierlønn». Likevel måtte hun ha hjelp fra foreldrene sine for å få lån til boligen sin.

– Jeg føler meg veldig heldig. Jeg vet at mange ikke er så heldige som meg, sier Dybesland.

Hun eier en eldre blokkleilighet i et borettslag, hvor hun har bodd siden 2013. Da hun skilte lag med samboeren i 2016, måtte hun ta opp lån for å kjøpe han ut av leiligheten. Det lånet fikk hun ikke innvilget med sykepleierinntekt.

– Da jeg ble alene, trengte jeg hjelp fra foreldrene mine for å beholde leiligheten og kjøpe ut samboeren, forteller Dybesland.

Les på E24+

Eksperter: Dette blir boligvinnerne i 2023

Sparte fra hun var 18 år

Med inntekt på 600.000 kroner og 200.000 kroner i studielån kan du betjene et huslån på 2,7 millioner kroner.

Sykepleier og firebarnsmor Elisabeth Roness startet å spare til egen bolig da hun var 18 år. Det samme gjorde samboeren hennes. Likevel måtte de få hjelp fra foreldrene hans for å ha råd til å kjøpe bolig.

SYKEPLEIER: Sykepleier og firebarnsmor Elisabeth Roness

– Vi sparte begge i BSU (Boligsparing for ungdom, journ.anm.) fra vi var 18 år gamle. Likevel måtte vi ha hans foreldre som kausjonister, sier Roness.

Paret kjøpte først en leilighet, før de solgte og kjøpte enebolig, 10 kilometer fra Tromsø sentrum. Roness sparer nå opp penger slik at hennes fire barn på fem, syv, ni og 11 år skal ha egenkapital, den dagen de vil kjøpe bolig.

– Det er dyrere å leie enn å eie. Det skaper et klasseskille, sier Roness.

E24 følger boligmarkedet tett. Som E24-abonnent kan du blant annet lese om hvilke byer ekspertene tror vil se den sterkeste prisveksten i 2023, hvordan man kan investere i utleieboliger og historien om hvordan 35 år gamle Håkon har klart å bli eier av eiendommer for 75 millioner kroner.

Publisert: