Meglersjef venter boligprisvekst: – Det koker i Oslo

Ekspertene er splittet om prisutviklingen i boligmarkedet. Eie-sjef Hedda K. Ulvness venter at pilene peker oppover og tror veksten blir særlig sterk i hovedstaden.

Boligprisene i Oslo steg nominelt med 0,1 prosent og sank sesongkorrigert med 0,3 prosent i desember. Økonomer og bransjetopper er uenige om hva fasiten for januar vil vise.
Publisert: Publisert:

Eiendom Norge legger fredag frem boligprisene for januar. Mens flere eksperter venter et prisfall, går meglertopp Hedda K. Ulvness langt i å friskmelde boligmarkedet.

Hedda K. Ulvness, administrerende direktør i EIE eiendomsmegling

– Våre tall tyder på at det blir en boligprisvekst i januar, og at den blir noe sterkere i Oslo enn i landet for øvrig, sier Ulvness, som er administrerende direktør i EIE eiendomsmegling.

– Det er mye mer trøkk i markedet enn vi fryktet og trodde ved inngangen til det nye året. Vi har flere eksempler som viser at det koker i Oslo, legger hun til.

– Ser ut til å løsne igjen

Eie-sjefen trekker frem salget av en toromsleilighet på Rosenhoff i Oslo i slutten av forrige måned. Hele 80 potensielle kjøpere ba om å bli varslet om budgivningen, etter at megler og Eie-partner Ellen Maxine Onsum nylig hadde hatt visning.

31. januar ble boligen solgt for fire millioner kroner – 400.000 kroner over prisantydning.

– Etter å ha vært gjennom en grusom høst, med mange visninger hvor det har møtt opp null personer, ser markedet plutselig ut til å løsne igjen, sier Onsum til E24.

Les på E24+

Boligtopp: – Det er nå du bør kjøpe bolig

Flere solgte boliger

Januar er vanligvis den måneden i året med høyest nominell nominell faktisk prisvekst fra måned til måned boligprisvekst. Ulvness tror januareffekten, et godt arbeidsmarked og lettelser i lånereglene gjør at fasiten for januar viser boligprisvekst – både i nominelle og sesongjusterte priser.

– Vi ser også at mange selgere har kommet ned fra gjerdet de har sittet på. I tillegg har mange usolgte boliger blitt relansert på markedet og blitt solgt til gode priser, sier hun.

En leilighet i denne bygården på Rosenhof i Oslo ble i slutten av januar solgt for 400.000 kroner over takst.

Ifølge Ulvness økte antall solgte boliger i januar med 17 prosent på landsbasis sammenlignet med samme periode i fjor. I Oslo økte salgsvolumet med 15 prosent.

– Selv om volumene er høye, opplever vi at tilbudssiden ikke svarer til etterspørselen. Dette gjelder særlig i Oslo, sier hun.

Venter svakt prisfall

Også Renate Sørestrand-Hansen, eiendomssjef i DNB, melder om sedvanlig god aktivitet i årets første måned.

– Det har vært en veldig god januar med høy aktivitet, sterkt salg og mange interessenter på visning, sier hun.

Eiendomssjefen venter likevel en svak nedgang i de sesongjusterte prisene for januar.

– Vi tror boligprisene i Norge kommer til å fortsette å falle svakt inntil vi når rentetoppen i mars, før de så smått begynner å stige igjen. Usikkerheten knyttet til rentenivået og prisveksten gjør det imidlertid vanskelig å si noe skråsikkert om utviklingen fremover, sier Sørestrand-Hansen.

Les også

Obos-prisene steg syv prosent i Oslo: – Dette var mer enn forventet

Renate Sørestrand-Hansen, eiendomssjef i DNB, mener utviklingen i rentenivået vil være avgjørende for boligprisutviklingen fremover.

Sørestrand-Hansen mener at det markante prisfallet gjennom høsten og vinteren i fjor har bidratt til sunn korreksjon i boligmarkedet.

– Frem til sommeren i fjor var markedet veldig hett, med svært mange interessenter og heftige budrunder. Dette ble kraftig dempet i løpet av høsten. Våre januar-tall tyder på at vi har fått en mye bedre balanse i boligmarkedet. Det kommer etter vårt syn både selgere og kjøpere til gode, sier eiendomssjefen.

Også økonomene i Handelsbanken venter et sesongjustert boligprisfall i januar, tallfestet til 0,8 prosent i en morgenrapport tidligere i uken.

I samme rapport skriver banken at de tror boligprisene vil stige med rundt 2 prosent nominelt.

Publisert: