Lavere lønnsvekst til ledere, Carew i retten og et salathode

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken på tampen av uken.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Med den usikre og betente situasjonen i verden er det vanskelig og litt ubehagelig å følge med på nyhetsbildet. Jeg skal derfor kort ta deg gjennom hva du burde få med deg om økonomi og næringsliv denne uken.

Politisk kaos i Storbritannia

Selv om Støre-regjeringen har fått kritikk fra mange hold etter å ha sittet ved makten i et år, er det ingenting sammenlignet med situasjonen i Storbritannia.

Torsdag kunngjorde Liz Truss at hun går av som statsminister etter å ha sittet ved makten i kun 45 dager. Hun setter dermed rekord som den kortest sittende statsministeren i Storbritannias historie.

Det konservative partiet vil velge ny statsminister i løpet av en uke. Den nye lederen blir Storbritannias femte konservative statsminister på seks år, ifølge New York Times.

Truss har vært i hardt vær de siste ukene, etter regjeringen den 23. september la frem det omstridte «minibudsjettet». Det inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som Storbritannia står midt en økonomisk krise med stigende renter og kraftig inflasjon.

I seks dager har det blitt direktesendt en video av en salat og et bilde av Liz Truss på YouTube for å se hvilken av de to som holdt ut lengst. Videoen ble lastet opp samme dag som det ble kjent at Kwasi Kwarteng måtte gå av som finansminister.

Jeremy Hunt, som overtok jobben som finansminister etter Kwarteng, valgte å reversere nesten hele det omstridte «minibudsjettet» som Truss foreslo.

Vil bremse lønnsutvikling

Næringsminister Jan Christian Vestre under en pressekonferanse om strømtiltak for næringslivet i september.

Fredag la næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) frem regjeringens eierskapsmelding, som er en samlet plan for hva staten skal oppnå med sitt eierskap i en rekke selskaper. I dag har staten direkte eierskap i 70 selskaper. Ni av selskapene er børsnoterte.

En viktig del av eierskapsmeldingen er regjeringens ønsker om å bremse ledernes lønnsvekst.

– Vi gjør en kraftig innstramming i forventningene til lønn, bonuser og andre ytelser for ledere i de statlige selskapene, uttaler Vestre.

– Å lede disse selskapene mener jeg nesten kan ses på som tillitsverv. Da kan det ikke bare være det årlige lønnstillegget som er motivasjon. For å være ærlig, dette tror jeg lederne i de fleste selskapene er enige i, sånn som jeg kjenner dem, sier næringsministeren.

Carew i retten

NÆRT FORHOLD: John Carew og Per A. Flod har hatt et svært nært forhold siden 90-tallet. Her er de sammen i Valencia i år 2000.

Denne uken startet rettssaken mot den tidligere fotballspilleren John Carew i Oslo tingrett. Carew er tiltalt for både forsettlig og uaktsomt grovt skattesvik. Økokrim mener han har unndratt 5,4 millioner kroner i skatt over en periode på seks år. I disse årene var Carew bosatt i Storbritannia. Carew erkjenner skattesvik, men nekter for å ha gjort det med vilje.

I sin forklaring fortalte den tidligere fotballspilleren om et nært forhold til sin advokat, agent og venn Per A. Flod, og sier at han alltid har stolt på sin samarbeidspartner, som nå får skylden for at det gikk galt.

– Han styrte meg nesten som en dukke, sa Carew i retten.

I vitneboksen sa agenten at det aldri var snakk om å jukse på skatten.

Godt og blandet

Helgetips

Sakene om nordmenn som flytter seg selv og verdier ut av landet ruller fortsatt, og denne uken kunne Finansavisen fortelle at Magnus Reitan flytter store deler av sin formue til Sveits gjennom barna. Bli bedre kjent med han og barna på E24 denne helgen.

Magnus Reitan foran Ole Robert Reitan på NHOs årskonferansemiddag i mai.

Med litt rufsete høstvær er det få ting som er like avslappende som å sette seg ned med et godt pledd, tenne stearinlys og forsvinne litt inn i en annen verden – i alle fall i disse turbulente tider. Jeg vil derfor gi deg en anbefaling til noe du kan nyte hjemme, og en anbefaling om du skulle ville begi deg ut på et kinobesøk.

1) Serien The Playlist på Netflix handler om Spotifys komplekse fødsel – fra idé til lansering, fortalt gjennom ulike personer i ulike roller. Serien er lærerik uten å være kjedelig, og den kan absolutt slukes. Aftenposten ga serien en femmer.

2) Filmen Triangle of Sadness er en morsom og til tider veldig ubehagelig film. Som NRK skriver så er dette en «kullsort komedie om hvordan det kan se ut når kapitalismens klasseskiller viskes ut og de rike må krype for de fattige.» NRKs anmelder trillet en femmer på terningen.

Nyt helgen!

Vi lurer på hva du synes om Overblikk, og setter pris på om du vil sette av noen minutter til å fortelle oss det.

Hilsen Sofie

Publisert:

Her kan du lese mer om