Grensehandelen på vei opp igjen

Handelen på den svenske siden av grensen har begynt å ta seg opp igjen etter at Norge lettet på reiserestriksjonene.

Nordmennene er tilbake i Sverige, som her i Nordby. Det merkes på grensehandelen.
  • NTB-TT
Publisert:

Koronapandemien førte til at 95 prosent av inntektene fra grensehandelen forsvant, ifølge Svensk handel. Nå er tapet på om lag 80 prosent sammenlignet med før pandemien, melder Sveriges Radio.

Johan Svensson i Eurocash sier til kanalen at halvparten av kundene er tilbake i deres butikk i Strømstad.

Situasjonen er bedre for eksempel bedre i Bohuslän enn i Värmland. Årsaken er at regionen fortsatt er regnet som rød av norske helsemyndigheter, noe som fører til strengere reiserestriksjoner.

Les også

Nordmennene er tilbake etter to år - nå ser Strømstad behov for endring

Vil ha flere ben å stå på

Da E24 besøkte Strømstad tidligere i sommer sa ordfører Kent Hansson at tapet av nordmenn som følge av pandemien har vært en vekker for både bystyret og næringslivet i Strømstad som mener byen bør bli mindre avhengige av nordmenn.

– Det vi jobber med nå er å skape en større bredde i næringslivet, men det er kanskje lettere sagt enn gjort. Vi er nødt til å ha flere ben å stå på. En del av løsningen er å skape flere arbeidsplasser som ikke er direkte knyttet til handel og næring, uttalte han.

Systembolaget alene har tapt milliarder på fall i norske kunder til butikkene langs grensen, samtidig som den norske stat har fått inn seks milliarder kroner mer i avgifter, i all hovedsak på alkohol og tobakk.

Tall fra SSB viser at grensehandelen falt fra 16 milliarder kroner i 2019 til to milliarder i 2020 – en nedgang på 88 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no