Erna mener flere IKT-studier tar tid. – Tull, sier IKT-Norge

20.000 vil studere IKT, men det finnes kun 9.000 studieplasser. Statsministeren skylder på tidspress, men bransjen er uenig.

INGEN LOVNADER: Statsminister Erna Solberg holdt innlegg på teknologikonferansen Insight denne uken. Der la hun vekt på hvor viktig økt IKT-kompetanse er for det norske samfunnet, men kan ikke love studieplasser til de tusenvis av unge som ønsker å studere IKT-fag.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
Publisert:,

Under Evrys konferanse, Insight, var statsminister Erna Solberg til stede for å tale til noen av landets fremste IT-ledere, samt snakke med roboten Sophia.

Der la hun vekt på IKT-studier og videreutdanning som noe av det viktigste næringslivet må gjøre for å henge med i utviklingen, og at man må oppfordre unge til å ta «den tunge veien», med andre ord IKT-studier.

Men å få unge interessert i IKT er ikke noe stort problem, ifølge IKT-Norge og Abelia.

De sier at 20.000 unge i år ønsket å studere teknologistudier, men det er bare 9.000 studieplasser tilgjengelig på norske universiteter og høyskoler.

Les også

Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

– Hvorfor kan ikke de som vil studere IKT få lov til det, om det er så viktig?

– Vi må ha gode utdanninger, og det må være mulig å gi kvalitet til alle som er der. Man må bygge opp dette i et gradvis tempo. Hvis det bare hadde vært å finne folk som er flinke til å følge opp og formidle et budskap, så hadde det ikke vært vanskelig, men det er utfordrende å skape gode utdanninger, sier statsminister Solberg til E24.

Tull!

Leder i IKT-Norge, Heidi Austlid, reagerer på Solbergs uttalelse.

– Dette er tull, det er så mange høyskoler og universiteter som er i stand til å gi god IKT-utdanning, sier hun til E24.

Les også

NHH-rektoren svarer på it-kritikk: – Vi akselererer fort

Austlid mener dette handler om én ting, og det er penger.

– Dette har en prislapp og det er derfor Solberg her fraskriver seg et viktig politisk ansvar. For vi har både høyskoler, universiteter og fagskoler som kunne levert god IKT-utdanning i dag.

Og Austlid mangler ikke på eksempler, og referer blant annet til Høgskulen på Vestlandet som i fjor høst opprettet en IT-bachelor i den lille kommunen Førde.

Administrerende direktør i i IKT-Norge, Heidi Arnesen Austlid.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

På talerstolen under Evry-konferansen sa statsministeren at regjeringen hadde fått på plass 1.500 nye IKT-studieplasser.

Austlid sier de ekstra IKT-plassene statsministeren skrøt av på talerstolen ikke er Høyres fortjeneste.

– Fortjenesten for de nye IKT-studieplassene som har kommet skal Stortinget ha, og deriblant Venstre som i opposisjon kjempet dette gjennom. Arbeiderpartiet foreslo 3.000 nye studieplasser innenfor feltet.

Mange blir skuffet

IKT-Norge sier halvparten av dem som søkte på IKT-studier kommer til å bli skuffet i 2018.

Les også

For mye fokus på sukker og olje – mener regjeringen har glemt IT-næringen

Austlid legger også vekt på at Norge utdanner få teknologistudenter i OECD-sammenheng.

Hun tror mange politikere ikke forstår hvor viktige disse studieplassene er for landet.

Bransjen har etterspurt 5.000 nye IKT-studieplasser i løpet av denne regjeringsperioden, til tross for at man er enig om at dette nok er altfor lite.

– I Sverige sier de at man vil mangle 70.000 it-folk innen få år. Det er ikke så annerledes i Norge.