Erna mener flere IKT-studier tar tid. – Tull, sier IKT-Norge
20.000 vil studere IKT, men det finnes kun 9.000 studieplasser. Statsministeren skylder på tidspress, men bransjen er uenig.
Under Evrys konferanse, Insight, var statsminister Erna Solberg til stede for å tale til noen av landets fremste IT-ledere, samt snakke med roboten Sophia.
Der la hun vekt på IKT-studier og videreutdanning som noe av det viktigste næringslivet må gjøre for å henge med i utviklingen, og at man må oppfordre unge til å ta «den tunge veien», med andre ord IKT-studier.
Men å få unge interessert i IKT er ikke noe stort problem, ifølge IKT-Norge og Abelia.
De sier at 20.000 unge i år ønsket å studere teknologistudier, men det er bare 9.000 studieplasser tilgjengelig på norske universiteter og høyskoler.
Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb
– Hvorfor kan ikke de som vil studere IKT få lov til det, om det er så viktig?
– Vi må ha gode utdanninger, og det må være mulig å gi kvalitet til alle som er der. Man må bygge opp dette i et gradvis tempo. Hvis det bare hadde vært å finne folk som er flinke til å følge opp og formidle et budskap, så hadde det ikke vært vanskelig, men det er utfordrende å skape gode utdanninger, sier statsminister Solberg til E24.
Tull!
Leder i IKT-Norge, Heidi Austlid, reagerer på Solbergs uttalelse.
– Dette er tull, det er så mange høyskoler og universiteter som er i stand til å gi god IKT-utdanning, sier hun til E24.
NHH-rektoren svarer på it-kritikk: – Vi akselererer fort
Austlid mener dette handler om én ting, og det er penger.
– Dette har en prislapp og det er derfor Solberg her fraskriver seg et viktig politisk ansvar. For vi har både høyskoler, universiteter og fagskoler som kunne levert god IKT-utdanning i dag.
Og Austlid mangler ikke på eksempler, og referer blant annet til Høgskulen på Vestlandet som i fjor høst opprettet en IT-bachelor i den lille kommunen Førde.
På talerstolen under Evry-konferansen sa statsministeren at regjeringen hadde fått på plass 1.500 nye IKT-studieplasser.
Austlid sier de ekstra IKT-plassene statsministeren skrøt av på talerstolen ikke er Høyres fortjeneste.
– Fortjenesten for de nye IKT-studieplassene som har kommet skal Stortinget ha, og deriblant Venstre som i opposisjon kjempet dette gjennom. Arbeiderpartiet foreslo 3.000 nye studieplasser innenfor feltet.
Mange blir skuffet
IKT-Norge sier halvparten av dem som søkte på IKT-studier kommer til å bli skuffet i 2018.
For mye fokus på sukker og olje – mener regjeringen har glemt IT-næringen
Austlid legger også vekt på at Norge utdanner få teknologistudenter i OECD-sammenheng.
Hun tror mange politikere ikke forstår hvor viktige disse studieplassene er for landet.
Bransjen har etterspurt 5.000 nye IKT-studieplasser i løpet av denne regjeringsperioden, til tross for at man er enig om at dette nok er altfor lite.
– I Sverige sier de at man vil mangle 70.000 it-folk innen få år. Det er ikke så annerledes i Norge.