Eksportrekord for norsk sjømat i 2015

Aldri før har Norge eksportert sjømat for så store verdier som i 2015.

EKSPORT-REKORD: Laks står for over 60 prosent av sjømaten som eksporteres fra Norge. I 2015 ble det totalt eksportert sjømat for nesten 75 milliarder kroner.

Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Jan Lilleby
  • Geir Molnes
Publisert:

– For noen tall. Det ble ny rekord!

Det sier Terje Martinussen, administrerende direktør i Norsk sjømatråd – som i dag legger frem statistikk for 2015 i Tromsø (se hele pressekonferansen nederst i saken).

Totalt for 2015 ble det eksportert sjømat fra Norge for hele 74,5 milliarder kroner. Det er en dobling fra 2006, og en økning på nesten seks milliarder kroner eller hele åtte prosent fra 2014.

Les også

Dette lille øysamfunnet i Nord-Norge drar inn milliarder i året

Gode handelsavtaler blir helt avgjørende

Det viktigste markedet gjennom mange år, Russland, stengte grensen og er ute av topp 10-listen. Også Kina er ute av listen.

– Næringen har handelsutfordringer i viktige markeder, konstaterer Martinussen.

Det er vestlige allierte som har bidratt til veksten i 2015. Det er blant annet EU og USA som står for den store økningen i eksporten, hvorav sistnevnte har økt med 33 prosent.

– Veksten i EU og USA de senere år viser også betydningen av at myndigheter og næringen arbeider godt sammen for å oppnå god markedsadgang. Gode handelsavtaler blir helt avgjørende for å oppnå vekst i nye markeder i framtiden, sier Martinussen.

I 2015 eksporterte Norge sjømat til 143 land. Av disse er Polen det største enkeltmarkedet, og utgjør 6,9 milliarder kroner i 2015. Polen er et stadig viktigere konsummarked, men en betydelig andel av eksporten til Polen går til bearbeiding og videre distribusjon til det europeiske markedet, opplyser Sjømatrådet.

(Saken fortsetter under bildet.)

ALL TIME HIGH: Aldri før har Norge eksportert sjømat for så mange milliarder kroner. Bildet viser utviklingen i norsk eksport av sjømat siden 2006.

Norsk sjømatråd
Les også

Lakselus skal begrenses av fiskeoppdrettsområder

– Helt styrt av oljeprisen

Omtrent to tredjedeler av sjømaten som eksporteres ut av Norge selges i euro og dollar, ifølge Jan Ståle Lauritzen, ansvarlig for statistikksystemet i Norsk sjømatråd.

I løpet av 2015 har den norske kronen svekket seg med nesten 20 prosent mot dollaren, mens den har svekket seg nesten 15 prosent mot euroen siden forsommeren.

Les også

Marine Harvest vil starte shippingvirksomhet

– Hvem er det som først og fremst kjøper norsk sjømat?

– Polen, Frankrike og Danmark er landene som handler mest fisk, opplyser Lauritzen.

Sammen med Sverige og Nederland står de fire landene står for over 40 prosent av sjømateksporten til Norge.

(Saken fortsetter under bildet.)

SMILER BREDT: – I et år med handelshindringer i flere markeder og importstopp i Russland, ble resultatet bedre enn forventet. En svak krone i kombinasjon med god etterspørsel etter spesielt ferske produkter bidro til ny eksportrekord for norsk sjømat, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.

Jan-morten Bjørnbakk NTB scanpix

Laksen står for over 60 prosent av sjømaten som Norge eksporterer i 2015. Prisen for en hel fersk laks har aldri vært så høy i norske kroner, ifølge SSB.

Lakseprisene er et eksempel på at en svak krone er bra for eksporten. Laksen fremstår som et godt kjøp for innkjøpere og forbrukere som skal betale i euro eller dollar.

– Er det realistisk å forvente en like svak eller svakere krone i 2016?

Statistikk-eksperten hos Sjømatrådet mener det er stor usikkerhet i hvordan kronen vil utvikle seg, og at fiskesuksessen til norske eksportører langt på vei er oljesmurt.

– Utviklingen er helt styrt av oljeprisen, sier Lauritzen.

Les også

Russisk importforbud preger Lerøy-resultatet: 40 prosent av det ene markedet forsvant

– Det har favorisert norske eksportbedrifter

Konsernsjef Webjørn Barstad i Havfisk er blant dem som kan se tilbake på et godt år for fiskeindustrien.

– Det har vært et bra år. Vi eksporterer ikke fisk selv, men våre kunder gjør det, og det har vært et bra år for sjømatindustrien, sier Barstad til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

VALUTA - OG FISKEFEST: Sjømat-indeksen på Oslo Børs (blå graf) steg med nesten 25 prosent i 2015. Indeksen korrelerer positivt med svekkelsen i den norske kronen mot dollaren (grønn graf) og euroen (gul graf). Grafene er indeksert til 100 med startpunkt for ett år siden.

Infront

Hovedårsaken bak de sterke tallene mener han er den svake kronekursen.
– Det har favorisert norske eksportbedrifter. For vår del har vi i tillegg en viss gevinst i at drivstoffkostnadene har blitt lavere som følge av oljeprisfallet. Det blir imidlertid noe motvirket av at oljen handles i dollar, og der blir kronekursen en ulempe for oss.

Konsernsjefen er forsiktig med å spå utsiktene for i år, men han mener utgangspunktet bør være det samme som i fjor, med svak krone og lav oljepris.

Her er Norsk sjømatråd sin presentasjon av rekordåret:

Les også

Rekorddyr julelaks

Les også

Rekordhøye inntekter for fiskerne

Les også

Den lille milliardøya

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Fiskeri
  2. Sjømat
  3. Fisk

Flere artikler