Syv varetektsfengslet i banksvindel-saken
Politiet i Oslo fikk torsdag medhold i varetektsfengsling av fem av de siktede i banksvindelsaken. I Fredrikstad ble to siktede fengslet.
To av de fem siktede i Oslo er fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, og to uker med fullstendig isolasjon.
Mens de tre andre er fengslet i to uker med brev- og besøksforbud, og en uke med fullstendig isolasjon.
I Fredrikstad tingrett ble ytterligere to siktede varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, samt fullstendig isolasjon i hele fengslingsperioden, melder Fredriksstad Blad.
Tre DnB Nor-ansatte
Tre av det fengslede i Oslo er ansatte i DnB Nor. De to siste er knytte til et lite finansselskap på Grønland i Oslo. Selskapet står sentralt i opprullingen av den store og omfangsrike saken.
Den ene fengslede DnB Nor-ansatte var en tid daglig leder for finansselskapet på Grønland.
E24 er kjent med at den ene av de varetektsfengslede i sin forklaring skal ha sagt at denne DnB Nor-ansatte var den som var drivkraften og en ledende skikkelse i finansselskapet. Denne personen hevder derimot i sin politiforklaring at han bare var ansatt som rådgiver, og for en kortere periode.
Den DnB Nor-ansatte skal også ha forklart for politiet at han selv tok kontakt med internrevisjonen i banken for å påpeke feil i dokumentasjonen for et lån.
Totalt er over 20 personer siktet, blant andre flere ansatte i DnB Nor og andre finansinstitusjoner. Blant de siktede som ble fengslet torsdag, anket fire av dem kjennelsen på stedet mens én tok betenkningstid.
Stor opprulling
Etter at flere banker hadde avdekket og anmeldt det de tror er svindel med boligkjøp, slo politiet i mai til mot flere personer i Østfold, og siktet disse for grovt bedrageri.
I alt kan så mye som 150 millioner kroner være bedratt fra de involverte bankene.
Tirsdag slo politiet til på nytt, i to koordinerte aksjoner styrt fra Oslo og Fredrikstad. Da ble 10 nye personer pågrepet og siktet for i saken.
Svindelen skal ha foregått ved at de involverte kjøpte eiendommer som de siden forfalsket papirene på. Disse papirene skal ha vært brukt for å låne større summer enn det det var grunnlag for. Samtidig skal hovedpersonene ha bestukket bankansatte for å gi disse lånene.
Politiet og Finansnæringens hovedorganisasjon omtaler saken som en av de største banksvindlene i Norge.
I tillegg til forsikringssvindel handler saken om grove lånebedragerier, svarte penger, grov korrupsjon og hvitvasking av penger. I Oslo er også flere siktet etter den såkalte mafiaparagrafen som gjelder organisert kriminalitet.