GARANTERTE SPAREPRODUKTER: Spetalen: - Banksjefene visste det var svindel

Investor Øystein Stray Spetalen sier han aldri ville investert en krone i de produktene nordmenn har brukt 34 milliarder kroner på.

Falch, Knut
  • Bjørn Haugan
Publisert:

- Det er altså så trist at DnB Nor og andre finansinstitusjoner har lurt kundene sine trill rundt, sier en knallhard Spetalen til VG.

- Det er spesielt trist at det er så mange eldre som på denne måten har mistet pengene de skulle bruke i pensjon. De har spinket og spart i et liv. Mange har oppdaget at pengene er borte, sier den profilerte investoren.

Han synes det er ufattelig at så mange har kjøpt garanterte spareprodukter.

Trist

VG har vist at mange har tatt opp en million i lån og har brukt 185 000 kroner i rente og gebyr, for å få tilgang til å gamble med 100.000 kroner.

- Det er trist at så mange har sovet i timen. De er rett og slett blitt lurt. De proffe hadde sett fellene med en gang, men vanlige folk har stolt på banken sin.

- Jeg tror mange banksjefer har ledd mye av disse produktene etter hvert som milliardene har strømmet inn. De vet det er svindel. Du kan jo spørre hvor mange banksjefer som selv har satt pengene sine i et slikt strukturert produkt. Jeg tror ikke du finner mange, sier Stray Spetalen.

- Problemet er at folk tror at økonomi er naturvitenskap, hvor man kan beregne avkastning. Livet er ikke slik, sier Stray Spetalen før han kommer med en tilnærmet evig sannhet:

- Han som ikke har øynene åpne i kapitalmarkedet, han må åpne lommeboken.

Blir forbannet

Også blant politikerne reageres det kraftig.

- Jeg må så jeg blir eitranes forbannet. Eldre mennesker er blitt lurt av sin egen bank, som de har hatt 110 prosent tillit til. Det er skammelig, ja det er en skandale, sier en av Arbeiderpartiets fremste finanspolitiske talsmenn, Alf E. Jakobsen, som sitter i Stortingets finanskomite.

Han viser blant annet til kampen Kari Bø måtte kjempe mot DnB NOR, for å sikre pengene til sin svaksynte og gamle far. Hun fortalte sin historie i VG fredag.

- Jeg synes det er veldig bra at det kommer frem og at bankene får seg en smekk. Vi har prøvd å stramme inn, men nå må vi vurdere om vi må ta en ny runde for å se om mer må gjøres, sier han.

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler

  1. - Banksjefene visste det var svindel

  2. Finansdirektør gåri Spetalen-selskap

  3. Spetalen fnyser av Halvorsen

  4. Spetalen spår langvarig depresjon

  5. Spetalen: - Penger blir dyrt