Frykter kollaps om man fjerner 350-kronersgrensen: – Vi trenger mer tid

Selskapet hevder å ha 700.000 aktive brukere i Norge, og frykter 588.000 av dem kan forsvinne om momsfritaket på netthandel forsvinner uten en ordentlig løsning på plass.

TING, TING, TING: Wish står for en stor del av de små billige pakkene som kommer fra Kina til Norge i hopetall hver eneste dag. Her fra en kinesisk fabrikk i Lianyungang, i provinsen Jiangsu.

Foto: REUTERS/Stringer
  • Sindre Hopland
Publisert:

Årsaken til at Wish, milliardbutikken som sender tusenvis av billige varer fra Kina til Norge, frykter en snarlig fjerning av momsfritaket, er basert på erfaringer fra Sverige.

Der ble handelen fra nettbutikker utenfor Europa redusert med 84 prosent da svenskene måtte legge på moms og håndterings-gebyr fra posten, ifølge selskapet.

Det tilsvarer 588.000 kunder basert på estimatene av Wish sine kundebase i Norge i dag.

– Det er litt mer komplisert enn folk tror å fjerne momsfritaket, det har vi ferske erfaringer på fra Sverige, sier nordmannen Håvard Stjernen som leder Wish sin virksomhet i Norden, og som sier Sverige-løsningen er langt ifra optimal i dag.

– Vi er urolige for at ting skal settes opp over natten, sier han.

Les også

Svensk godteriaktør: Reversert sukkeravgift påvirker oss ikke

Selskapet har utviklet en løsning med Postnord i Sverige som gjør at man samler inn moms i appen, slik at man slipper et administrasjonsgebyr.

Wish nyter godt av 350-kronersgrensen er ikke imot å fjerne den, men mener man bør bruke ordentlig tid på å utvikle en løsning som faktisk fungerer.

– Dette går først og fremst utover forbrukerne. I sommer da det var utsolgt for vifter og aircondition i Norge, var det våre mest kjøpte produkter, sier Stjernen.

Isolerer Norge digitalt

Den norske handelsstanden har derimot dårligere tid, og man skjønner ikke hvorfor momsfritaket ikke bare fjernes med det samme, slik man gjorde i Sverige.

WISH-SJEF: Norden-sjef i Wish Håvard Stjernen sier selskapet har vært i kontakt med Posten, men at man ikke har noen umiddelbar plan om å utvikle en toll-løsning, slik de har gjort i Sverige.

Foto: Wish

I det ferske statsbudsjettet for 2019, skal Frp ha sørget for at nordmenn fremdeles kan handle varer momsfritt fra utlandet. Også Venstre har uttalt seg positiv til å beholde fritaket.

Stjernen som styrer Wish i Norge fra selskapets kontorer i Amsterdam, sier at de håper politikerne lander på å følge etter EU, som vil utvikle en løsning som skal være klar i 2021.

– Vi ønsker mer dialog fremover, og er veldig for EU-kommisjonens løsning som kommer i 2021. Dette vil uansett kreve stor innsats fra alle parter, og man burde derfor ikke forhaste seg, slik man gjorde i Sverige.

Det er usikkert nøyaktig hvordan en EU-løsning vil se ut, men man tenker seg et digitalt merverdiavgift-system, hvor selskaper utenfor EU samler opp merverdiavgift fra europeiske kunder.

Stjernen sier et av problemene med den svenske løsningen, er at det er svært krevende å forklare de nye reglene til kinesiske og andre asiatiske aktører som bruker plattformen.

Til sammen har appen en million forhandlere på plattformen.

Få vil kjøpe lokalt

Løsningen Wish har med Postnord fungerer kun i Sverige, kun mellom disse to aktørene og ingen andre selskaper kan koble seg på slik det er i dag.

Det har blitt produsert flere rapporter for å støtte opp om den ene og den andre siden i saken. Oslo Economics har på oppdrag fra Posten skrevet en rapport som støtter Wish sitt syn, mens Menon Economics har skrevet en rapport på oppdrag av Virke, NHO og Handel og Kontor.

Sistnevnte gruppering peker på at handelen som i dag gjøres i utenlandske butikker vil overføres til norsk handel.

Leder i Virke Handel, Harald Andersen, har god tro på at momsfritaket blir fjernet i revidert statsbudsjett, men mener det haster.

– Jeg har stor tro på at dette blir forhandlet bort, men hvorfor vente når det skader norsk næringsliv så mye som det gjør, sier Virke-lederen.

Menon skriver at verdiskapningen vil øke med to milliarder kroner på at momsfritaket fjernes, men at en stor andel av dette vil gå til annet enn varekjøp som erstatter utenlandske aktører.

Det mener Wish-sjefen er tvilsomt.

– Vi spurte våre kunder i Norge om de vil handle mer lokalt etter at momsfritaket har blitt fjernet, og kun ti prosent svarte at de ville handle mer i norske butikker.

Men dette er imidlertid på linje med hva Menon legger til grunn i sin rapport over hvor mye som vil gå tilbake til norsk handel.

Stjernen mener det er merkelig at politikerne ser på løsninger som han mener vil isolere Norge digitalt.

–Norske selskaper rammes

Et aspekt få rapporter eller eksperter snakker om, er de norske selskapene som selger varer gjennom utenlandske markedsplasser.

Wish, men også Amazon og andre plattformer lar norske selskaper selge varer til utlandet.

– Norske selskaper kan nå potensielt 500 millioner kunder gjennom Wish. For et lite land som er avhengig av eksport, virker det rart å begrense muligheten til å selge til andre deler av verden, sier Stjernen.

Les også

Denne typen butikker har vokst raskere enn netthandelen

Han kan ikke på stående fot si nøyaktig hvor mange norske selskaper som selger varer gjennom portalen, men sier at det er et satsingsområdet for det amerikanske selskapet å legge til flere europeiske selskaper på plattformen.

De ulike rapportene anslår ulik inntekt til staten i form av innbetalt merverdiavgift. Oslo Economics anslår at inntektene til staten i innføringsåret vil ligge på 490 millioner kroner. Mens Menon som er hyret av aktørene som vil momsfritaket til livs mener inntektene til staten vil ligge på 917 millioner kroner.

Les også

Norsk handel kan tjene på Trumps skroting

Les også

Denne typen butikker har vokst raskere enn netthandelen

Les også

Foodora mer enn dobler omsetningen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Netthandel

Flere artikler

  1. Fersk rapport: Staten tjener milliarder om momsfritaket fjernes

  2. Sender krav til EU: Norsk varehandel forlanger tøffere krav til netthandelsplattformene

  3. Rører ikke omstridt 350-kronersgrense: – Dette vi fryktet

  4. Annonsørinnhold

  5. Svensk godteriaktør: Reversert sukkeravgift påvirker oss ikke

  6. Nye tall: Netthandel under 350 kroner har eksplodert – dyrere netthandel stagnerer