Eksperter slakter Ewos-salg til utenlanske investeringsfond

Oppdrettseksperter slakter salg av kompetansetunge Ewos til utenlandske investeringsfond.

SKEPTISK: Oppdrettsekspert Aslak Berge frykter at Ewos får «stemoderlig behandling» med utenlanske oppkjøpsfond som eiere.
Publisert:

Ett kapittel i sagaen om salget av det halvstatlige oppdrettskonsernet Cermaq ser ut til å gå mot slutten.

To bud er lagt inn på datterselskapet og fôrprodusenten Ewos, og Cermaq-sjef John Hindar sa til E24 i forrige uke at Ewos kan bli solgt «i løpet av få dager».

Begge budene stammer fra utenlandske oppkjøpsfond.

- Gitt at et private equity-fond kjøper Ewos, er mitt store ankepunkt at det kommer inn en ren finansiell aktør i stedet for en industriell aktør. De skal ha kjapp gevinst og har en kortsiktig horisont. Det ligger i et slikt fonds natur.

Det sier iLaks-redaktør og oppdrettsekspert Aslak Berge til E24 om at Cermaqs «viktige» fôrselskap Ewos selges til utenlandske investeringsfond.

- Fokuset er å pumpe opp

Og kjapp gevinst, det er enkelt i et fôrselskap, forklarer Berge.

- Man reduserer utleggene til forskning og utvikling og markedsføring, og eventuelt selger ut mindre fabrikker. Fokuset er å pumpe opp kontantstrøm og marginer, sier han.

LES OGSÅ: Ny aktør inn i kampen om Cermaqs datterselskap

Ewos er ettertraktet nettopp for sin gode forsknings- og utviklingsdel. Sannsynligvis vil denne delen krympe, tror den tidligere fiskeanalytikeren Berge.

- Det er vanskelig å se et private equity-selskaps incentiver til å arbeide hardt for forskning og utvikling. Jeg ser ingen grunn til at de skal legge mye penger i dette. Tvert imot, sier Berge.

- I dette tilfellet er jeg skeptisk til rene finansielle eiere som tenker kortsiktig. Jeg frykter at det kan bli en marginal virksomhet, og at Ewos får stemoderlig behandling i et stort system, legger han til.

Utenlandske fond
Fra før er det kjent at investorselskapene Altor og Bain Capital har bydd 6,2 milliarder for Cermaqs datterselskap.

I forrige uke ble det klart at enda et bud hadde tikket inn. Budet skal stamme fra det britiske oppkjøpsfondet Permira, ifølge Finansavisen.

- I Ewos har man bygget opp en meget god kompetanse på fôr til atlantisk laks, som er en av Norges viktigste eksportnæringer, sier analysesjef Anders Gjendemsjø i Norne Securities til E24.

LES OGSÅ: Cermaq-sjefen: - Ewos kan bli solgt i løpet av få dager

Det er tre store fôrprodusenter i verden, og en av dem er Ewos. Også Gjendemsjø peker på Ewos' forsknings- og utviklingsdel høye kompetanse.

- Det vil bli sterk vekst i oppdrettsnæringen, og er det noe av Cermaqs eiendeler som jeg det ville vært gunstig å holde på norske hender, er det Ewos, sier Gjendemsjø.

Marine Harvest

Berge mener en industriell eier hadde vært en bedre, mer langsiktig løsning.

Og en norsk industriell aktør var oppe ved Marine Harvest, da de forsøkte å kjøpe hele Cermaq, dog uten å lykkes.

LES OGSÅ: Ekspert: - Trodde Marine Harvest ville sitte litt lenger

- Det er mye rart i denne saken. Marine Harvest var villig til å betale en god pris for Cermaq, men ble stoppet av Staten i en sjelden manøver basert mer på aksjeanalytiske C-momenter enn på industrielle vurderinger.

Han forteller at Cermaq i sin tid ble etablert for å sikre norsk eierskap over havbruksnæringen.

- Da fremstår det som kuriøst at Staten stopper en norsk industriell løsning til fordel for utenlandske private equity-fond.

- Det hadde vært riktigere å finne en industriell, gjerne norsk, løsning. Det er imidlertid få norske eiermiljøer i denne næringen som kan løfte et bud på 6,2 milliarder kroner. sier Berge.

LES OGSÅ: Analytiker spår budkrig om Cermaqs datterselskap

Han opplever at staten har vist tydelig motstand mot Marine Harvests oppkjøpsplaner.

- De var veldig lite villige til å ha noe som helst dialog med Marine Harvest, sier han.

- Ewos er viktig for norsk oppdrettsnæring, der de har nær 40 prosent markedsandel, men er også sentral for internasjonalt oppdrett av laksefisk, forklarer Berge.

Ordinær oppdrettsdel

Gjendemsjø i Norne Securities mener den norske oppdrettsdelen til Cermaq er mer ordinær, med resultater midt på treet av de børsnoterte selskapene.

- Videre er størrelsen moderat i norsk sammenheng, med rundt 4 prosent av produksjonen, sier Gjendemsjø.

Cermaqs oppdrettsdivisjon, Mainstream, har størstedelen av sin produksjon på den andre siden av kloden i Chile.

Analysesjefen synes, i likhet med Berge, det er merkverdig at Ewos nå høyst sannsynlig selges til utlandet.

- Dersom man skal kalle noe i Cermaq arvesølv, så er det Ewos. Den er unik og verdensledende, sier han.

LES OGSÅ: Analytiker om Cermaq: - End gamet er ikke gitt

Han presiserer at det er uklart hva som vil skje med Ewos dersom de nye eierne er utenlandske.

- Og det er nødvendigvis ikke slik at mye vil endre seg med nye eiere, understreker Gjendemsjø.

Komfortabel Giske

Næringsminister Trond Giske har tidligere bekreftet overfor E24 at han er komfortabel med å selge til de utenlandske aktører.

- Vår målsetning med eierskapet er å maksimere verdien. Jo flere interessenter som melder seg, jo lettere er det å nå målet, sa Giske til E24 i midten av juni.

- Det har ikke vært en del av vurderingen. Vi ønsker å selge til dem som setter best verdi på virksomheten, og som vi mener er den beste eieren fremover, sa Cermaq-sjef Jon Hindar til E24.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om