Varsler den lengste resesjonen i Russland siden Sovjetunionen sprakk

Russisk økonomi sliter i motbakke. Selv om flere nå tror den verste bunnen er nådd, har den russiske sentralbanken i sine anslag en forventning om at resesjonen vil fortsette også inn i 2016.

SLITER: Den russiske økonomien har i en tid slitt med negativ økonomisk vekst. Her fra Vasilij-katedralen, som er en kirke som ligger mellom Den røde plass og Moskvaelven i Moskva i Russland.
 • Christian Høie Lie
Publisert:

Kapitalinvesteringer har falt med seks prosent i løpet av de første åtte månedene i år, melder Bloomberg.

– Forretningsmenn og vanlige mennesker har sterke negative forventninger, sier tidligere finansminister Alexei Kudrin til nyhetnettstedet.

Ifølge Bloomberg skal offisielle russiske kilder ha uttalt at økonomien har nådd bunnen. Sentralbanken derimot mener at resesjonen vil fortsette også neste år, noe som vil gjøre det til den lengste resesjonen siden oppløsningen av Sovjetunionen.

I årets andre kvartal gikk den økonomiske veksten i Russland tilbake 4,6 prosent målt ved bruttonasjonalproduktet (BNP), sammenlignet med forrige kvartal i fjor.

Russland klarte å få økonomien raskt på rett kjøl igjen etter de to forrige resesjonene, og vendte tilbake til vekst i løpet av 18 måneder.

Les også

Putin tømmer statskassen for å redde næringslivet

Bygg og konsum hardest rammet

– Det er ikke noe poeng å investere noe mer fordi markedet faller, sier Mikhail Levtsjuk, daglig leder i Argus-Spektr, et selskap basert i St. Petersburg med fokus på sikkerhetssystemer for bygninger til Bloomberg.

Han har vært nødt til å stenge tre av selskapets kontorer det siste året for å spare kontanter.

De sektorene som har blitt hardest rammet av krisen i Russland er bygg- og anlegg og konsumrelatert industri. Anleggsvolumet var ned 8,1 prosent i årets åtte første måneder, mens detaljhandelen falt 8,2 prosent.

Til tross for at den russiske økonomien bremser opp, har ikke arbeidsledigheten steget dramatisk og er i dag 5,6 prosent, ifølge Bloomberg.

Les også

12 land har krympende økonomier: Slik havnet de i resesjon

Derfor er det krise i Russland

E24 skrev for en tid tilbake om bakgrunnen for hvorfor Russland befinner seg i resesjon. Seniorforsker ved Nupi og Professor II ved Universitetet i Nordland, Indra Øverland, uttalte da at den russiske økonomien rammes av særlig tre forhold:

 • Sanksjonene fra EU og USA
 • Den generelle økonomiske politikken og samfunnsforholdene som gjør det lite attraktivt å investere i landet
 • En oljebruk som ikke tar hensyn til at oljeprisen går opp og ned

– Av dette er sanksjonene det som slår minst hardt, sa Øverland til E24 i august.

Les også

Sentralbanksjef hevder russiske banker ikke er i krise

En fallende oljepris, som for tiden vakler rundt 50 dollar fatet er ikke godt nytt for en russisk økonomi hvor olje og gass står for omkring 70 prosent av den russiske eksporten. Imidlertid har fallet i rubelen dempet noe av konsekvensene for russiske eksportnæring.

– Rosneft har over 100.000 ansatte, Gazprom over 400.000. De har dermed mange av kostnadene i rubler, og mange av inntektene i dollar. I likhet med Norge, men i større grad, har valutasvekkelsen hatt en dempende effekt på den økonomiske nedgangen. Det er delvis det som redder dem på kort sikt, har Øverland uttalt til E24.

Den russiske sentralbanken har gjort flere tiltak for å bedre økonomien. I desember i fjor satte banken opp styringsrenten 6,5 prosentpoeng til 17 prosent, blant annet for å gjøre det mer attraktivt å investere i russisk økonomi og stable rubelen på bena igjen.

Fredag måtte man ut med vel 65 rubler for en dollar.

VIKTIG FOR RUSSLAND: Olje- og gassprodusenten Gazprom står sammen med bransjen for nærmere for omkring 70 prosent av den russiske eksporten. Her er selskapets logo avbildet på toppen av hovedkontoret i Russlands hovedstad, Moskva.
Les også

Slik havnet de i resesjon

Les også

Slik svarer Putin på russisk resesjon

Les også

Derfor er det krise i Russland

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. Rosneft
 3. Gazprom
 4. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Oljedrevne Russland sliter: Dette er Putins skrekkscenario

 2. Derfor er det krise i Russland

 3. Russisk økonomi viser tegn til bedring

 4. Putin vil lokke private til å investere 1.000 milliarder: Frykter feilinvesteringer

 5. Tre faktorer som kan gi børsjubel for investorer i Russland