Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Nei, til offentlige skattelister!

15. oktober er den store kikke-dagen. I dag offentliggjøres listene over hva landets skattebetalere bidro med til fellesskapet i fjor, og de nærmeste dagene kommer journalister, naboer, bekjente og ubekjente til å søke opp nettopp ditt navn for å se hva du tjente. La det bli siste året de får mulighet til det.

I Stortingets finanskomité ligger det nå et forslag fra Fremskrittspartiet om å forby offentliggjøring av skattelister. Jeg håper forslaget vil få støtte fra alle de som er opptatt av å verne om privatlivet.

I morgen kommer forsidene i landets aviser å være prydet av hvor mye kjendisene og idrettsheltene tjener, eller hvem i kommunen som har høyest formue. Folk kommer i dag og de neste dagene til å bruke deler av arbeidsdagen til å søke opp kolleger og venner i skattelistene. Mens du nå leser om hvorfor FrP vil forby offentliggjøring av skattelister sitter det kanskje så mange som hundre personer på nettet for å finne ut hvor mye du tjente i fjor eller hvor stor formuen din er. Det skjer uten at de har fått tillatelse fra deg.

Jeg er bekymret for effektene av denne offentliggjøringen. Hvert år får vi tilbakemeldinger om at barn av foreldre med lav inntekt blir mobbet på skolen. Informasjonen om skattelistene benyttes av unge som ønsker å ramme sine egne klassekamerater. Skattebetalerforeningen har advart om at dette er effekten av offentlige skattelister. I tillegg har vi også blitt kjent med at kriminelle bruker skattelistene til å spore opp potensielle ofre.

De fleste redaktører vil hevde at offentlige skattelister har en informasjonsverdi for mediene. Mulig det er slik for noen. Men når du leser overskrifter som "Les hva kjendisene tjener", "Oslos rikeste gate" eller "Landets rikeste generasjoner", forteller det meg om at skattelistene brukes til å lage underholdningsstoff. For personer som meg er det uproblematisk å komme i dette søkelyset. Vi er vant til å leve et liv i offentligheten. Politikere skal og må tåle dette. Men så er det heller ikke vi som lider under offentlige skattelister, men folk flest. Når vi i tillegg vet at skattelistene ikke forteller sannheten om folks reelle inntektsnivå, faller hele argumentasjonen bak offentliggjøringen.

Under den forrige regjeringen fikk Fremskrittspartiet flertall for å begrense allmenn innsyn i skattelistene. Det første den sittende regjeringen gjorde var å reversere ordningen. Det var ikke et fornuftig grep.

ELIN ØRJASÆTER: Ja, til offentlige skattelister

For eller mot offentliggjøring av skattelistene? Din mening etterlyses i E24 Forum!

Publisert:
Gå til e24.no