TERRA-SKANDALEN: Etterforsker Terra-rådmann

Politiet mistenker eksrådmann i Terra- kommunen Bremanger for dokumentfalsk.

KOMMUNETOPPER: Ordfører Kåre Olav Svarstad og rådmann Tor-Kristian Gulhaugen satt på toppen i Bremanger kommune under perioden med investeringer i amerikanske gjeldspapirer.
Publisert:

Politiet har startet etterforskning mot tidligere rådmann Tor-Kristian Gulhaugen i Bremanger.

- Vi har funnet e-post-korrespondanse mellom rådmannen og en megler i Terra med vedlegg med finansreglementet til kommunen, forteller politiadvokat Jørn-Lasse Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt til E24.

- I den siste versjonen av reglementet er det gjort en tilføyelse som åpner for at Terra, på vegne av kommunen, kan handle med opsjoner, sier han.

Så langt har kommunen tapt 234 millioner kroner på Terra-skandalen, melder NRK Sogn og Fjordane.

Nå etterforsker politiet om det er skjedd en forfalskning i reglementet siden det er bare kommunestyret som kan gjøre slike endringer. I nær framtid vil politiet gjennomføre avhør av den tidligere rådmannen, andre i kommuneledelsen og representanter fra Terra.

Den tidligere rådmannen er ikke avhørt og han er ikke siktet i saken.

Meglerne som i første rekke bistod Terra-kommunene, inklusive Bremanger, var Harald Nordberg og Knut Anders Opstad i Terra Securities. Meglerhuset gikk under i kjølvannet av skandalen.

- Vi er ikke en part i denne saken, ettersom Terra Seacurities gikk konkurs. I den grad politiet trenger informasjon, antar jeg at de vil ta kontakt med boet etter Terra Securities, sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra-gruppen til E24.

-Verstingkommune

Morten Hofstad, tidligere journalist i Finansavisen, oppfordret i høst innbyggerne i Bremanger om å melde kommunetoppene til politiet. Ifølge ham er Bremanger versting-kommunen i Terrasaken.

- Er det virkelig mulig å holde på slik uten å bli rammet av straffeloven, sa han til E24.

- Kommunen har hele tiden skyldt på alle andre, alt har vært hemmelig, revisoren har ikke visst hva som skjedde og dokumenter har blitt borte på kommunehuset, sa Hofstad til E24 i høst.

LES OGSÅ: Advokat om Haugesund: Uakseptabel uthalingstaktikk

- Må ryddes opp

Ordfører Kåre Olav Svarstad sier han ikke var kjent med at det skal ha skjedd forfalskninger av dokumenter før Fylkesmannen i høst kom frem til at den tidligere rådmannen uten politisk godkjennelse skal ha endret kommunen sitt finansreglement.

Dette har nå ført til etterforskningen.

- Dette er ikke problematisk fra kommunen sin side. Er det gjort noe kriminelt må det ryddes opp i, sier ordfører Kåre Olav Svarstad til E24.

- Endring i reglementet uten videre skal ikke skje. Nå får vi håpe politiet finner frem til fakta, sier Svarstad, som ikke utelukker at han selv vil bli avhørt i saken.

Så langt politiadvokat Refsnes kjenner til har ikke Terra-saken, som rammet åtte kommuner, ført til andre politietterforskninger.

- Vi kjenner ikke til lignende forfalskninger og etterforsker ut fra Fylkesmannens rapport, sier Refsnes.

LES OGSÅ: Terra-rådmann går

- Et helvete

Til avisen Fjordenes Tidende sa Gulhaugen i 2008 at Terra-saken har gjort rådmannsjobben svært tøff.

- I perioder har det vært et helvete og jeg vil unnskylde det som har skjedd ovenfor innbyggerne som dette rammer, uttalte han.

Etter Gulhaugen sluttet som rådmann, har han jobbet på kommunen sitt kundesenter med rådmannslønn, men ifølge Bergens Tidende har han måttet forlate jobben etter at rapporten fra Fylkesmannen avdekket at det hadde skjedd endringer i finansreglementet.

E24 har ikke lykkes i å få kontakt med Tor-Kristian Gulhaugen.

Flere saker på E24

Publisert: