Fast-topp: «It's been a hell of a week»

Det var desperat stemning i Fast ved inngangen til 2007, ifølge e-poster Økokrim har tatt beslag i.

IT-GRÜNDER: John Markus Lervik er tiltalt sammen med Torbjørn Kanestrøm for brudd på regnskapsloven. Lervik er blant landets mest kjente IT-gründere, og solgte Fast til Microsoft for 600 millioner kroner i 2008.

Espen Braata
  • Line Midtsjø
Publisert:

Det tegnes opp et bilde av en svært presset ledelse i Fast ved årsskiftet 2006 til 2007, i Oslo tingrett mandag.

Under emnefeltet «You're up early», skriver salgsansvarlig Torbjørn Kanestrøm en epost til en kollega i Fast i USA der det kommer frem at det har vært en svært spesiell tid.

- It's been a hell of a week. Nothing even compares, skal den medtiltalte Kanestrøm ha skrevet videre.

Aktor Aud Ingvild Slettemoen leste opp e-posten i Oslo tingrett mandag ettermiddag.

Bakgrunnen er ifølge Økokrim at de tiltalte Torbjørn Kanestrøm og tidligere Fast-sjef John Markus Lervik skal ha kjent til eller bidratt til at selskapet blåste opp salgstallene med 80 millioner kroner og dermed manipulerte markedsverdien av selskapet.

Hverken Lervik eller Kanestrøm erkjenner straffeskyld.

Økokrims Aud Ingvild Slettemoen og Jul Fredrik Kaltenborn

BAKGRUNN:Fast-gründer risikerer seks års fengsel

- Inntektene var på vei ned

Den angivelig kritiske uken i Fasts historie er knyttet til en storavtale, med den australske telegiganten Telstra, som gikk i vasken.

Fast skal ifølge Økokrim likevel ha inntektsført de 80 millionene kronene som avtalen handlet om.

- Vi mener formålet bak den uriktige inntektsføringen er at at inntektene var på vei ned eller på vei til å flate ut i fjerde kvartal 2006, sa Slettemoen i retten.

Beløpet det er strid om er betydelig. Fast hadde i 2006 en omsetning på 210 millioner kroner, inklusive disse 80 millionene som Økokrim mener selskapet aldri mottok.

Da Telstra begynte å vise tegn til at de ikke kom til å signere innkjøpsavtalen skal Fast ha initiert det aktor selv kaller «plan C» som enkelt fortalt var å inngå en fiktiv avtale med en mindre underleverandør, australske Plaut IT, om at de overtar avtalen som tredjepart. Denne skulle deretter selges videre til Telstra.

Men dette tror ikke Økokrim på, som blant annet viser de til at Plaut aldri betalte Fast 80 millioner kroner.

- Det ble utstedt en faktura til Plaut, men den ble aldri sendt ut, sa Slettemoen.

Hun la mandag frem frem en rekke e-poster som skisserer at Fast-ledelsen jobbet på spreng med å finne en måte å dokumentere inntekten på som vil tilfredsstille revisorselskapet Deloittes krav om regnskapsførsel.

BAKGRUNN: Lervik tiltalt av Økokrim

Jobber sammen i dag

Begge tiltalte jobber i dag i samme selskap Cxense. Lervik er ansatt som daglig leder og Kanestrøm som leder for selskapet i Nord-Amerika.

Polaris Media eier 13,5 prosent av aksjene og er nest største eier. Største eier er cX Vest Ltd.

- Han har kommet fra USA (der han er bosatt, journ. anm.) for å få lov til å forklare seg, og han kan ikke se at han skal ha brutt norske lover. Han ser frem til at saken blir ferdig, sa advokat John Christian Elden til E24 søndag.

Saken skal etter planen fortsette i tingretten til og med 20. desember i år. Strafferammen er fra bøter til seks års fengsel.

Én etterforsker på saken

Det kommer frem i tingretten mandag at Økokrim først frasa seg saken i 2008, etter at Kreditttilsynet ba dem etterforske den videre. Årsaken var at Økokrim ikke hadde kapasitet til å ta saken, selv om de mente den var verdt å jobbe med.

Kapasitetshensyn førte også til at Oslo Politidistrikt henla saken relativt raskt.

Etterpåtrykk fra Statsadvokaten tok Økokrim på seg saken likevel i august 2008. I oktober samme år hadde de en større ransakelse av Fast sine lokaler i Norge, samt Lervik sin privatbolig.

En etterforsker har gått gjennom alt materialet, som førte til siktelsen sommeren 2009.

Microsoft kjøpte Fast i januar 2008.

LES MER:

Publisert:

Flere artikler

  1. Lervik i e-post: «Tror vi har en løsning»

  2. Lervik: - Jeg har tenkt på saken hver dag i syv år

  3. Fast-sjefen dømt til fengsel: – Jeg er veldig skuffet

  4. Fast-gründer nektes full ankebehandling

  5. Fast-gründer risikerer seks års fengsel