Statoil-kartlegging bekymrer «krigerprinsesse»: – De kan følge meg på Twitter

Skuespiller Lucy Lawless og andre aktivister i New Zealand frykter at de er blitt kartlagt av et selskap hvor Statoil er kunde. – De kan følge meg på Twitter, sier hun.

FRYKTER KARTLEGGING: Skuespiller Lucy Lawless (i midten) og andre aktivister fra New Zealand frykter at de er blitt fulgt og kartlagt av selskapet Thompson & Clark, hvor Statoil er kunde. Her demonstrerer Lawless i Barentshavet i juli, foran riggen Songa Enabler som borer for Statoil.
Publisert:

Skuespilleren Lucy Lawless og andre Greenpeace-aktivister på New Zealand frykter at de er blitt overvåket av selskapet Thompson & Clark Investigations, hvor Statoil er en av kundene.

Lawless er blant annet kjent for sin rolle i TV-serien «Xena: Warrior Princess», men har i det siste også vært klimaaktivist for Greenpeace.

Nylig var hun også i Norge for å demonstrere i Barentshavet, hvor riggen Songa Enabler borer på vegne av Statoil.

– Hvis Statoil vil vite hva jeg driver med, kan de følge meg på Twitter, sier Lawless ifølge en epost fra Greenpeace New Zealand til E24.

– Hvis Statoil har betalt folk for å følge meg i mitt privatliv, til ting som foreldremøter eller å skygge meg når jeg er ute med venner, så vil det bare være simpelt og stalker-aktig, sier hun.

Lawless har rundt 163.000 følgere på sin Twitter-konto.

Debatten rundt oljeleting på New Zealand har vært meget opphetet. Tidligere har blant annet maorier fra New Zealand vært til stede på Statoils generalforsamling for å protestere på selskapets aktivitet i landet.

I april i år svømte aktivister fra Greenpeace nær skipet «Amazon Warrior» som drev seismikkskyting for Statoil og Chevron i New Zealand. Organisasjonen mente at aktiviteten forstyrret hvaler og delfiner.

Regjeringen på New Zealand forbød nylig folk å komme nærmere offshoreskip enn 500 meter, og vil nå trekke aktivistene for retten, ifølge New Zealand Herald.

Les også

Statoil trenger ikke lenger skyhøy oljepris Før: 100 dollar fatet Nå: 50 dollar fatet

Fikk tips om kartlegging

Greenpeace New Zealand fikk nylig et tips om at oljeselskaper, inkludert Statoil, hadde brukt Thompson & Clark til å samle inn informasjon om ansatte og frivillige i organisasjonen.

Nå har Greenpeace gått til retten (Auckland High Court) for å få stanset denne kartleggingen, som organisasjonen omtaler som «spionasje».

– Det er helt uakseptabelt at borgere blir kartlagt og fulgt i sitt dagligliv på ordre fra et internasjonalt oljeselskap, sier direktør Russel Norman i Greenpeace New Zealand i en epost til E24.

Ifølge organisasjonen kan hundrevis av mennesker med tilknytning til Greenpeace ha blitt kartlagt i årevis, og i flere måneder etter å ha fått tipset drev Greenpeace selv med å kartlegge hva som pågikk og dokumentere kartleggingen.

Les også

Statoil saksøkes for klimaendringer

– Ikke ulovlig

Thompson & Clark Investigations avviser i en epost til E24 at selskapet har gjort noe ulovlig, og vil heller ikke bekrefte at Statoil er en kunde.

– Vi snakker aldri om kundene våre, og til din informasjon opererer vi innenfor lovene og reglene i vårt land, skriver selskapets leder Nick Thompson.

Det newzealandske selskapet skal også tidligere ha kartlagt aktivister på vegne av sine kunder, men ifølge Thompson er det ikke dømt for ulovligheter.

– Vi kan bekrefte at ingen rett noensinne har dømt selskapet for å gjøre noe galt eller drive med ulovlige aktiviteter, skriver Thompson.

Den newzealandske regjeringen har ifølge New Zealand Herald avvist enhver tilknytning til overvåkning av aktivister.

Statoil: – Vi er kunde

Statoil har bekreftet at selskapet er kunde hos Thompson & Clark Investigations. Oljeselskapet understreker at det følger med på aktivisme og potensialet for protester.

– Statoil driver ikke med overvåkning og samler ikke inn informasjon om enkeltpersoner. Det vi har kjøpt er råd og tjenester som er relevante for å unngå konfrontasjoner og ivareta tryggheten for våre ansatte, skriver Statoils talsmann Erik Haaland i en epost til E24.

På spørsmål om Statoil vil fortsette å være kunde hos Thompson & Clark sier Haaland at det er naturlig å ha en dialog med selskapet.

– Men dette er så langt kun påstander og skal behandles av rettssystemet i New Zealand. Statoil krever at avtalepartnere følger loven og overholder Voluntary Principles on Security and Human Rights, sier han.

– Greenpeace beskylder selskapet for spionasje, er Statoil enig i det?

– Statoil ønsker ikke å kommentere et søksmål som ikke er rettet mot oss, og som skal behandles av rettssystemet i New Zealand, sier Haaland.

Publisert: