Kommentar: Aksjemarkedet rigget for førjulsrally
Perioden 10. oktober til 31. desember har i gjennomsnitt gitt 5,8 prosent avkastning de siste 30 årene. Etter en tung sensommer er aksjemarkedet modent for en oppsving.
- Christian HansenChristian Hansen er analysesjef i Nordic Securities, en del av Nordic Group. Han fokuserer på internasjonal makroøkonomi og energiaksjer. Tidligere har Hansen ledet både meglerbordet og analysebordet i Norne Securities, og jobbet i Orion Securities.
Det har vært en tung sensommer for aksjemarkedet, både i USA, Europa og Norge. Ingen av de toneangivende indeksene har klart å bestige nye topper. Frykt for svakere vekst i verdensøkonomien, renteheving i USA og finansiell kollaps i Kina har i stedet holdt børsene nede i en tett tåke av usikkerhet. Men nå er bordet duket for børsrally frem mot jul.
Perioden 10. oktober til 31. desember har i gjennomsnitt gitt en avkastning på 5,8 prosent for S&P 500-indeksen de siste 30 årene. Vi tror ikke 2015 vil bli noe unntak. Faktisk har denne perioden stått for over 80 prosent av børsårets totale avkastning på 6,97 prosent. Historisk har forventningene om oppgang vært større i denne perioden, mens «negative» nyheter ikke blir tolket like negativt som tidligere på året.
For S&P 500 er det et stykke opp til vårt kursmål på 2.250 poeng fra dagens nivå på 1.985. Men det er ikke umulig at vi kan komme opp dit innen nyttår. Fire faktorer gjør oss optimistiske:
1) Federal Reserve vil heve renten i små og forsiktige steg
Vi tror den amerikanske sentralbanken vil heve renten til 0,25 prosent i desember. Risikoen er da at vi er for strenge. I futures-markedene må man helt frem til at mars 2016 før sannsynligheten for renteøkning prises til over 50 prosent. Det er ifølge markedet kun 10 prosent sjanse for en heving i oktober og 35 prosent i desember. Og når Fed først hever er vi ikke redd for at renten vil øke raskt og bratt. Formann Janet Yellen og flere øvrige Fed-topper har til det kjedsommelige understreket at renten kun vil heves i små, gradvise og veldig forsiktige steg. Fed vil ikke binde seg til noen forutbestemt rentebane, og vil reservere muligheten til å kutte renten igjen hvis en renteøkning skulle vise seg å bremse den økonomiske veksten utilsiktet.
2) Svakheten i det amerikanske arbeidsmarkedet er midlertidig
Arbeidsmarkedsrapporten for september var en skuffelse, med sysselsettingsvekst på kun 142.000 samtidig som tallene for de to foregående månedene ble revidert ned med samlet 62.000 jobber – dette i motsetning til en historisk tendens til at sifrene i månedene etter sommerferien revideres opp, som følger av etter-rapportering. Aksjemarkedet reagere umiddelbart ned etter september-rapporten, men hentet seg raskt inn og stengte høyere for dagen. Dette var et eksempel på at «negative» nyheter ikke lenger tynger markedet lenger. I tillegg er vi overbevist om at denne svakheten i det amerikanske arbeidsmarkedet er midlertidig, da andre arbeidsmarkedsindikatorer ikke tyder på at den positive trenden har snudd.
3) Selskapsresultatene vil bli bedre i fjerde kvartal
Svak utvikling i de børsnoterte selskapenes inntjening og omsetning har lagt en demper på børsutviklingen i andre og tredje kvartal. Faktisk kan tredje kvartal bli første gang siden 2009 at S&P 500-selskapenes inntjening faller i to kvartaler på rad. Inntjeningen til S&P 500-indeksen estimeres å ha falt med 5,1 prosent i tredje kvartal sammenlignet med i fjor, ifølge Factset . Derimot forventer både analytikerstanden generelt og vi at inntjeningsveksten vil ta seg opp i fjerde kvartal. Dessuten ligger listen nå så lavt at det skal lite til for positive overraskelser.
4) Kina har stabilisert seg
Kina var en kilde til mye uro i sommermånedene, da gulvet forsvant helt under børsene i Shanghai og Shenzhen, og frykten spredte seg for at den kinesiske økonomien kunne bli dratt med i dragsuget. Denne frykten var etter vår mening overdrevet. Det kinesiske aksjemarkedet har stabilisert seg i september, og vi ser liten fare for en hard landing i kinesisk økonomi. Tvert imot tror vi på en ordnet og smidig transisjon til en fase med lavere men sunn økonomisk vekst rundt myndighetenes mål på syv prosent. Fjerning av den kinesiske usikkerhetsskyen vil gjøre det mye lettere for de internasjonale børsindeksene å fortsette ferden oppover i fjerde kvartal.
Summen av dette gjør oss optimistiske på aksjemarkedets vegne ut året, etter en tråkig sommer. Et førjulsrally kommer ofte når investorene venter det som minst.