Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot Jo Lunder Den tidligere Telenor- og Vimpelcom-toppen er ikke lenger siktet for korrupsjon i Usbekistan-saken.
INGEN TILTALE: Vimpelcom-skandalen har fått store konsekvenser for næringslivsmannen Jo Lunder (t.v.). Nå dropper Økokrim siktelsen. Her er han avbildet med sin advokat Cato Schiøtz under Vimpelcom-høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix Publisert: 1. november 2017
Oppdatert 1. november 2017
Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post – Jo Lunder er selvfølgelig veldig lettet og fornøyd. Det har vært en tung tid, sier Jo Lunders advokat Cato Schiøtz til E24.
Onsdag stiller han og klienten på en pressekonferanse i Oslo i forbindelse med at klienten nå er frifunnet to år etter at han i november 2015 ble siktet og pågrepet av Økokrim på Oslo Lufthavn .
Jo Lunder har hele tiden avvist at han har vært innblandet i korrupsjon .
E24 kommer tilbake med mer fra pressekonferansen!
Henleggelsen bekreftes også i en melding fra Økokrim onsdag .
– Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling. For å kunne ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Det er det samme beviskrav som gjelder for påtalemyndigheten som for domstolene, nemlig at enhver rimelig tvil skal komme siktede til gode, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.
* Norsk forretningsmann, født 28. september 1961.
* Har en bachelorgrad fra Oslo Business School og MBA fra Henley Management College ved University of Reading, Storbritannia.
* Har hatt ledende stillinger i Telenor over flere år og var konsernsjef i Vimpelcom fra 2011 til 2015, etter å ha hatt styreverv i selskapet tidligere.
* Har tidligere vært konsernsjef i Ementor (2004-2007) og leder i Ferd Industrial Holdings (2007-2011)
* Ble hentet inn som konsernsjef i Fredriksen-gruppen i mai 2015, men måtte senere samme år forlate jobben som følge av Vimpelcom-saken
* Han har også en fortid som fotballspiller og trener i fotballkubben Lyn.
Kilde: NTB og Wikipedia
Vis mer Den såkalte Vimpelcom-skandalen har pågått i årevis og begynte med at det i 2012 ble avslørt i SVTs «Uppdrag gransking» at svenske Telia hadde utbetalt store summer til presidentdatteren i Usbekistan for å få telelisenser i landet, blant annet via postkasseselskapet Takilant.
Etter hvert ble også teleselskapet Vimpelcom trukket inn.
Vimpelcom hadde også betalt ut store beløp og saken ble svært problematisk for Telenor, som gjennom å være nest største aksjonær i en årrekke hadde mange av sine folk inne i Vimpelcom-systemet.
Økokrim etterforsket Jo Lunders for å finne ut om han kjente til og godkjente en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til et selskap som ble kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.
Jo Lunder gikk av som sjef i selskapet i mars 2015.
Vimpelcom har i etterkant av skandalen byttet navn til Veon, og Telenor satte i gang prosessen med å selge seg ut. I september anså Telenor seg som ferdig med aksjesalget og investeringen.
Milliardbøter til Vimpelcom og Telia Usbekistan-skandalen har ført til en stor internasjonal etterforskning som har pågått i flere land og omfattet flere personer og selskaper.
Daværende Telia-sjef Lars Nyberg endte med å gå av som følge av skandalen, og han og andre Telia-topper ble i september tiltalt for korrupsjon . Telia har også endt opp med å betale ut 2,6 milliarder kroner til amerikanske og nederlandske myndigheter i bøter.
For Vimpelcoms del endte saken med at selskapet betalte ut 795 millioner dollar i bøter til amerikanske og nederlandske myndigheter, siden selskapet var børsnotert i New York og hadde hovedkontor i det europeiske landet.
Flere sentrale skikkelser i Telenor har også blitt rammet av saken. I oktober 2015 trakk styreleder Svein Aaser i Telenor seg like før næringsminister Monica Mæland hadde tenkt å kaste han som følge av håndteringen av Vimpelcom-saken.
Fire Telenor-topper, inkludert daværende finansdirektør Richard Olav Aa, ble suspendert av konsernsjef Sigve Brekke og Telenor-styret i november 2015 i påvente av granskningen selskapet hadde bestilt . De fire skal i sin tid i Telenor og Vimpelcom ha mottatt bekymringsmeldinger om mulig korrupsjon.
For Jo Lunder har siktelsen og etterforskningen mot han også fått betydelige konsekvenser karrieremessig.
Lunder endte med å trekke seg fra vervet som styreleder i IT-giganten Evry etter at han ble siktet i saken . I tillegg forlot han etter kort tid jobben han hadde fått hos skipsreder John Fredriksen . Jo Lunder skulle egentlig bli en av toppene i Fredriksens milliardimperium, men det ble aldri noe av da Lunder ble satt under etterforskning.
* Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998 for å ha et springbrett inn i tidligere sovjetrepublikker.
* Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni 2015.
* Telenor varslet 5. oktober 2015 at selskapet vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.
* Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.
* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritiserte Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Komiteen konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.
* Fredag 30. oktober 2015 avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham. Mæland hadde fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.
* Tidligere konsernsjef Baksaas innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar 2015
* Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte tirsdag 3. november 2015 at det skal holdes en ny høring i saken.
* Torsdag 5. november 2015 opplyste Økokrim at Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011–2015) var blitt pågrepet onsdag kveld, siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.
* Den 6. november 2015 ble det klart at Jo Lunder midlertidig permitteres fra jobben som konsernsjef i Fredriksen-gruppen til John Fredriksen, og at han trekker seg som styremedlem i riggselskapet North Atlantic Drilling
* Økokrim fikk ikke medhold i at Jo Lunder skulle varetektsfengsles, hverken i tingretten eller lagmannsretten.
* Telenors styre hyret inn advokatfirmaet Deloitte til å gå gjennom Telenors håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom.
* Den 11. november 2015 annonserte Telenor at fire direktører, inkludert finansdirektør Richard Olav Aa, suspenderes midlertidig så lenge Deloitte-granskingen pågår. De fire skal ha håndtert varsler fra en intern kilde i Telenor, som sendte bekymringsmeldinger om forholdene i VimpelCom.
* Den 7. desember 2015 beslutter Stortingets kontrollkomité i et ekstraordinært møte å utsette den nye Telenor-høringen inntil videre. Det skjedde etter at Riksadvokaten hadde bedt komiteen om å avvente med høringen fordi man fryktet for at det kunne skade etterforskningen.
Kilde: NTB/E24/VG
Vis mer Les også
Tidligere Telenor-topp går til Vimpelcom Les også
Bloomberg: Takilant felt for korrupsjon Les også
Vimpelcom-Lunder til Stortinget: Aldri vært involvert i korrupsjon