Ryanair-sak skal føres etter norske lover

Moss tingrett har i en ny dom avgjort at rettssaken mellom Ryanair og en av selskapets tidligere ansatte skal føres etter norske lover.

FOR NORSKE ØRER: Moss tingrett har i en ny dom avgjort at rettssaken mellom Ryanair og en av selskapets tidligere ansatte skal føres etter norske lover.

Berit Roald
  • NTB
Publisert:,

Borgarting lagmannsrett har tidligere avgjort at saken skal føres for norsk domstol. Nestleder Vegard Einan i Parat mener det irske flyselskapet nå må endre driftsmodell og forholde seg til norske lover og regler.

Tingretten skriver at det ikke kan være tvil om at Ryanair driver virksomhet fra Moss Lufthavn Rygge, på samme måte som selskapet gjør det i en rekke andre land, selv om selskapets hovedkontor ligger i Irland, og driften organiseres derfra.

– Helt urimelig

Retten beskriver det italienske statsborgerskapet til Alessandra Cocca, at hennes opplæring fant sted i Tyskland og at hun har betjent flyruter basert på norsk passasjergrunnlag. Hun har kun vært i Irland en gang, og da for å motta oppsigelsen, skriver konstituert tingrettsdommer Geir Sunde Haugland.

– Dette gjelder svært mange av de ansatte i Ryanair. De har ingen tilknytning til Irland og det er helt urimelig at Cocca i dette tilfellet skulle møte for irsk rett og selv betale irske advokater. Rettens avgjørelse baserer seg på saken hun vant i spørsmålet om hvilket lands domstol som skulle behandle saken, sier Parats advokat Christen Horn Johannessen.

Spørsmålet ble behandlet av Høyesterett i desember 2013 og i en ny rettsavgjørelse i Borgarting lagmannsrett i mars 2014.

Horn Johannessen sier seieren i lagmannsretten i spørsmålet om rett verneting, altså hvilket lands domstol som skulle behandle saken, var en viktig prinsipiell seier.

– Spørsmålet denne gang gjaldt hvilket lands rett, eller lovvalg, som skal gjelde i denne type spørsmål. I tillegg til at arbeidstakeren som den svake part skal ha en særlig beskyttelse, baserer retten seg på hvor den ansatte har sin hovedtilknytning. Ansatte som bor og jobber ut fra selskapets base er med andre ord underlagt norsk domstol og norske lover og regler, sier Parat-advokaten.

– Seier for norsk luftfart

Parats nestleder ser på seieren i retten også som en moralsk seier over selskaper som ønsker å drive virksomhet i Norge, men som samtidig forsøker å unndra seg landets lover og regler.

– For det første tror jeg dette er en dom som andre europeiske land vil adoptere slik at Ryanair i fremtiden må forholde seg til lovene og reglene som gjelder i det landet de har base, sier han.

Einan tror samtidig at Ryanair og lignende selskaper nå må begynne å skatte til Norge.

– De må betale norsk arbeidsgiveravgift og de må på alle andre måter forholde seg til de samme reglene som norske selskaper, spår han.

Einar tror saken vil kunne få store økonomiske konsekvenser for Ryanair og skape en mer rettferdig konkurranse mellom det irske selskapet og norske flyselskaper.

– De avgjørelsene Parat har oppnådd i domstolene i sakene mot Ryanair er en seier for norsk luftfart, og for norske arbeidsplasser, sier arbeidstakerorganisasjonens nestleder Vegard Einan.

Les også

Sak mot Ryanair skal føres i Norge

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tap for Ryanair i Borgarting lagmannsrett

  2. Får tre årslønner etter Ryanair-forlik

  3. Ryanair ønsker forlik med oppsagt kabinansatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Ryanair tapte i EU-domstolen

  6. Ryanair-saken til Høyesterett