Saksøker Nordea for å kunne selge bitcoin: – Føler meg som en lovløs

Sturle Sunde driver en av Norges største bitcoinportaler. Nordea mener sjansen for at driften hans fører til hvitvasking og terrorfinansiering er for høy til å la ham fortsette.

BITCOIN-VETERAN: Sturle Sunde er en av dem som har drevet lengst med bitcoin-handel i Norge. Ingen av landets banker ønsker å ha ham som kunde, og nå går han rettens vei for å få gjennomslag for sine ønsker.

Foto: Sindre Hopland E24
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Dette er en kamp jeg kjemper for alle som driver med bitcoin, og det er et økende antall aktører, sier Sunde til E24 som selger bitcoin gjennom nettsiden Bitmynt.

I dag begynte tvistesaken i Oslo tingrett hvor Sunde kjemper for å få kundeforholdet midlertidig gjenopprettet frem til det ligger en dom i søksmålet Sunde har rettet mot Nordea.

Banken avsluttet i høst kundeforholdet på grunn av det de mener er risiko for hvitvasking og terrorfinansiering.

Sentralt i dagens sak sto spørsmålet om det er en risiko for at noen av Sundes kunder bruker tjenesten til hvitvasking, da spesielt knyttet til narkotikahandel.

– Det finnes eksempler på at kriminelle bruker Sundes tjenester til narkotikahandel, sa Nordeas advokat Vidar Riksfjord i rettssaken.

På tross av dette mener ikke bankens eneste vitne, Kripos, at det Sunde driver med er utelukkende negativt, og tar ikke stilling til om handelen bør bli stoppet.

Ifølge retten kommer det en kjennelse i løpet av en uke. Hovedforhandlingen vil finne sted en gang før våren 2018.

Les også

Sturle fra Florø har tjent over en million på bitcoin-handel

Kripos: – Sunde har hjulpet oss


Politioverbetjent i Kripos Eirik Sneeggen er politiets ekspert på kryptovaluta og har jobbet fulltid med dette feltet i over tre år.
Han forklarer at det er rimelig enkelt å spore bitcoin-transaksjoner, så lenge mellomledd som Sunde oppgir informasjon om kundene sine.
– Vi har flere ganger fått informasjon av Sunde som er brukt til å avdekke kriminelle forhold. Vi mener ikke at bitcoin-transaksjoner er anonyme, men noe vi kaller pseudo-anonyme.
Han forklarer å ha vært i kontakt med Sunde mange ganger de siste årene, og sier også at kontakten har vært viktig for å ta kriminelle.
– Meg og Sunde er enige om at bitcoin burde reguleres, sier Sneeggen, og legger til at dette er hans personlige mening, og ikke nødvendigvis Kripos'.
Tidligere har også statsadvokat Richard Beck Pedersen sagt til E24 at han foretrekker at kriminelle bruker bitcoin fremfor kontanter ettersom dette er lettere å spore, noe også Sneeggen mener.
Begge parter i mandagens rettsmøte er enige om at saken vil få prinsipiell betydning for bitcoin-næringen fremover.

Ble oppfordret til å skifte bank

Sunde har lenge kjempet for å få tilgang til bankens bedriftstjenester for å på denne måten implementere bedre identifisering og automatisering.

Dette har Nordea, i likhet med alle andre norske banker, nektet Sunde å gjøre, også med fare for hvitvasking og terrorfinansiering som årsak.

Sunde sa under mandagens rettsmøte at han har opparbeidet rutiner for at svindlere og kriminelle blir tatt, men ifølge banken er ikke dette tilstrekkelig.

En av saksøkers vitner var Sylvia Johnsen, som har jobbet med digital utvikling og risiko i Nordea i 16 år.

Hun mener det er tull at bitcoin er mer utsatt for hvitvasking enn andre bransjer banken tillater å ha som bedriftskunder.

– Det er altfor mye uvitenhet og fordommer ute og går. Sundes tjeneste er mer sporbar enn bruk av kontanter, sier Johnsen som har bistått Sunde i sitt arbeid om å sette opp en bitcoin-portal som er tenkt støttet av BankID.

Les også

Politiet har knekt bitcoin-koden: – Kriminelle vender tilbake til kontanter

Da retten spurte den tidligere Nordea-ansatte om hun forstår at banken ønsker å ta avstand fra virksomhet med bitcoin, svarte hun følgende:

– Nei, da jeg jobbet i Nordea mottok vi rundt 800 svindelforsøk om dagen, og mange tilhørte bransjer som driver helt lovlig næring som kunder hos Nordea.

Ifølge Johnsen spurte Nordea ved et møte i sommer om Sundes bitcoin-drift kunne flyttes til Skandiabanken istedenfor.

Sunde som finansierer sin egen rettssak med bitcoin, sier han er forberedt å ta kampen hele veien.

– Akkurat nå føler jeg meg lovløs, sier Sunde.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Digital valuta
  3. Bank
  4. Nordea

Flere artikler

  1. Bitcoin-sak opp i Oslo tingrett

  2. – Massivt belegg for betydelig risiko

  3. Bitcoinveksler saksøker Nordea etter Kripos-etterforskning

  4. DN: Bitcoin-toppen tapte i retten mot Nordea

  5. Vil samle statlige bitcoin-spesialister i kryptoforum