Innsidehandel-saken har startet i Oslo tingrett: Mener disse bevisene avslører Rollén

Påtalemyndigheten mener eposter, lydopptak og foto viser hvordan Hexagon-sjef Ola Rollén brukte innsideinformasjon til å ulovlig hamstre 284.341 Next-aksjer rett før kursen føk til værs.

ARGUMENTERER SIN SAK: Rolléns forsvarer Christian B. Hjort og førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim avbildet i Oslo tinghus før rettssaken mot Ola Rollén startet mandag.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nyheten om en rettet emisjon i morgentimene fredag 9. oktober 2015 bidro til å sendte Next Biometrics-aksjen opp over åtti prosent på Oslo Børs.

Det var gode nyheter for den ferske beholdningen på 284.341 aksjer som Rollén hadde sikret seg et par dager i forveien, gjennom familiens investeringsselskap.

Økokrim hevder Rollén var svært godt informert om emisjonen før den var kjent for markedet – og at han dessuten ble tipset av Next-sjefen personlig om at aksjen snart ville bykse.

Nekter straffskyld – vil forklare seg

Han må derfor dømmes for ulovlig innsidehandel, argumenterte påtalemyndigheten da den fem uker lange rettssaken mot den svenske Hexagon-sjefen startet i Oslo tingrett mandag. Rollén nekter straffskyld på alle punkter.

Siden han ble pågrepet i Stockholm og tiltalt i våres, har han hele veien stilt seg uforstående til beskyldningene.

Og han kommer ikke til å forholde seg taus mens advokatene kjemper hans sak, varslet han under rettssakens første dag:

Les også

Tiltalt for innsidehandel: Nå starter rettssaken mot Ola Rollén

– Jeg forstår det slik at du har et ønske om å forklare deg? spurte dommeren.

– Et sterkt ønske om å forklare meg, svarte Rollén.

Foto, eposter og lydopptak

– Dere kan jo tenkte dere selv, sa førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim under sitt åpningsinnlegg, og fortsatte retorisk:

– Om det var dere som solgte Next-aksjer til tiltalte for 45 kroner, og kursen nær doblet seg de neste dagene – hadde det ikke vært interessant å vite det Rollén visste?

– Påtalemyndigheten vil bevise at Rollen hadde en informasjonsfordel, og at han misbrukte den når han kjøpte aksjene fra uvitende tredjeparter, sa Bender.

I tillegg til informasjon Rollén selv fikk ved å ta del i forhandlingene, varsler Økokrim at de vil legge frem bevis de mener dokumenterer informasjonsutveksling mellom Rollén og Next-sjefen i opptakten til aksjekjøpet:

 • Flere eposter mellom dem, blant annet en hvor Rollén skal ha skrevet:
 • Et foto av en tavle i et møterom – angivelig tatt i forbindelsen med et møte Rollén var med i – hvor det i kulepunkter ifølge Økokrim står skrevet det Økokrim mener er avtalt mengde og pris for Rolléns aksjekjøp.
 • Flere lydopptak med ukjent innhold.

Forsvarer: – Spådom, ikke opplysning

– Ola Rollén skal frifinnes. Det foreligger hverken faktisk eller rettslig grunnlag for tiltalen, kontret hans forsvarer, Christian B. Hjort, under sitt åpningsinnlegg.

NEKTER STRAFFSKYLD: Ola Rollén uttrykte et sterkt ønske om å forklare seg da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Foto: Siggi Bucher Reuters

For det første avviser han at Rollén fikk noen innsideinformasjon før han kjøpte Next-aksjene, slik Økokrim påstår.

Og for det andre mener advokaten at selv om Rollén etter rettens syn fikk innsideinformasjon, er han uansett ikke skyldig i ulovlig innsidehandel.

– Da Rollén handlet aksjene, hadde han ikke fått noen opplysninger om at Next var villig til å gjennomføre en slik emisjon, sa advokaten, som fremholdt at Rollén hadde gjennomført hele aksjekjøpet før emisjonen ble vedtatt.

Hjort varsler dermed at de vil bestride flere av de faktiske forholdene som Økokrim legger til grunn. Men han varslet også at de vil argumentere for at Økokrim feilaktig definerer opplysninger som innsideinformasjon:

Blant annet hevder advokaten at det Økokrim mener er et konkret tips om kursøkning fra Next-sjefen, kun var ren gjetning, som rasjonelle investorer neppe ville lagt vekt på, og som dermed ikke var innsideinformasjon.

Les også

Rollén om tiltalen: – Det eksisterer en misforståelse

– Det er ikke en presis opplysning. Det er en spådom, sa Hjort.

Mener innsideinformasjon ikke holder

– Og uansett var ikke aksjekjøpene motivert av disse opplysningene. Rollén skal frifinnes – selv om retten skulle finne at han fikk innsideopplysninger, argumenterte Hjort.

Ifølge advokaten står motivasjonen bak aksjekjøpet her sentralt. Hvilke grunner Rollén hadde – uavhengig av eventuelle opplysninger han fikk – er noe Hexagon-sjefen vil forklare seg utfyllende om senere i rettssaken, varslet forsvareren.

Det er varslet at rettssaken vil ta fem uker. En dom er ikke ventet før i starten av 2018.

Rollén har vært toppsjef i det svenske teknologiselskapet Hexagon siden år 2000.

Foruten uken hvor Rollén satt i varetekt, har han fortsatt i rollen som administrerende direktør hos Hexagon mens etterforskningen har pågått.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Innsidehandel
 2. Next Biometrics
 3. Økokrim
 4. Økonomisk kriminalitet
 5. Hexagon Composites

Flere artikler

 1. Krever inntil 1,5 års fengsel for Rollén

 2. Økokrim anker ikke frifinnelsen av Hexagon-sjef Ola Rollén

 3. Påstand om 1,5 års fengsel: Forsvareren mener Rollén må frifinnes

 4. Annonsørinnhold

 5. Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

 6. Tiltalt for innsidehandel: Nå starter rettssaken mot Ola Rollén