Eiendomsutvikler om beskyldninger i meglersøksmål: – Fremstår uvirkelig

Sentralt i søksmålet mot meglerhuset Nordvik & Partners står beskyldninger om en tett relasjon mellom megler og kjøper og spørsmål om gjentjenester og penger under bordet. Megler og kjøper avviser beskyldningene.

SØKSMÅL: Eiendomsmegler Jens Christian Killengreen i Nordvik & Partners har denne uken måttet møte i Oslo tingrett, saksøkt for flere millioner kroner. Saksøker mener han har brutt kravet til god meglerskikk på flere områder.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Onsdag til fredag denne uken har saken hvor boligselger Ellen Dahl krever over 7 millioner kroner i erstatning fra Nordvik & Partners gått for Oslo tingrett.

Dahl mener hun ble gitt råd om å akseptere et altfor lavt bud fra eiendomsmegler Jens Christian Killengreen.

Sentralt i saken står kjøperen av eiendommen Langmyrveien 12, en profesjonell eiendomsutvikler.

Ellen Dahl og hennes advokat Arvid Dahm ved advokatfirmaet Storeng, Beck og Due Lund mener relasjonen mellom megler Killengreen og eiendomsutvikleren er tett og at de har hatt mange prosjekter sammen – og at muligheten til å få tjenester i gjengjeld kan ha vært motivasjon for Killengreen til å få aksept for et lavt bud.

Fredag vitnet eiendomsutvikleren i tingretten. Han forklarte seg blant annet om prosessen som ledet frem til kjøpet av Langmyrveien 12, begrunnelsen for at han ga et bud på 10 millioner kroner og sin relasjon til Killengreen.

Tjente 4,5 mill.

Eiendomsutvikleren kjøpte Langmyrveien 12 fra Dahl i slutten av august 2016 for 10,5 millioner kroner. Omtrent en måned etter overtakelse i slutten av september solgte eiendomsutvikleren eiendommen videre for 15 millioner kroner, etter å ha mottatt et – ifølge ham – uventet bud. Eiendomsutvikleren tjente med andre ord 4,5 millioner kroner på eiendommen i løpet av svært kort tid.

Ifølge eiendomsutviklerens forklaring var det omtrent 5 millioner han hadde sett for seg å tjene på eiendommen ved å utvikle den, rive det opprinnelige huset og bygge to nye, over en periode på flere år.

I løpet av sine respektive forklaringer henholdsvis torsdag og fredag ble både Killengreen og eiendomsutvikleren spurt om det ble gitt penger tilbake fra eiendomsutvikleren til megleren etter videresalget av eiendommen.

Les også

Krever 7,6 mill. fra Nordvik & Partners

Begge avkreftet dette.

Advokat Dahm, som først brakte spørsmålet på banen, vil ikke utdype overfor E24 om bakgrunn for spørsmålet.

Killengreen mener antydningene er grove.

– Dette er insinuasjoner som er langt over grensen, sier han til E24 under en pause i retten.

– Uvirkelig

Både Killengreen og eiendomsutvikleren har forklart seg om salg de har hatt sammen tidligere. Killengreen har forklart at han ikke har hatt noen flere prosjekter som har involvert eiendomsutvikleren enn prosjekter som har involvert andre eiendomsutviklere og utbyggere.

Eiendomsutvikleren forklarte i retten at han hadde kjøpt en flaske vin til Killengreen til jul, en tradisjon han har overfor alle dem han betrakter som samarbeidspartnere – men at han utover det ikke hadde gitt noe penger eller andre fordeler til megleren.

Til E24 forteller han at han ble overrasket over spørsmålet om han skal ha gitt penger tilbake til Killengreen.

– Det er en handling som for meg fremstår uvirkelig, sier eiendomsutvikleren.

Passet bra med bud

Ifølge eiendomsutviklerens forklaring kom Killengreen hverken med noen konkret salgssum av eiendommen Langmyrveien 12 eller innspill til hvor mye han skulle by.

Eiendomsutvikleren står fast ved at hans bud på 10 millioner var begrunnet i verdiene på andre eiendommer i området og en servitutt i skjøtet som kunne begrense antallet hus på eiendommen.

Les også

Boligmegler ga uriktige opplysninger – må dekke nettkostnadene til kjøper

I retten forklarte eiendomsutvikleren også at det omtrent samtidig som han overtok Langmyrveien 12, oppsto en krevende arbeidssituasjon knyttet til noen andre prosjekter, og som han forsto ville koste ham mye penger. Budet som kom på eiendommen kort tid senere «kunne da ikke passet bedre,» forklarte han.

– Jeg forsto at vi kom til å bruke mye tid og tape en hel del penger i det andre prosjektet på grunn av situasjonen. Det er derfor et paradoks at ting skjedde samtidig. Jeg ble overrasket over budet som kom, og jeg hadde planer om og ønske om å utvikle eiendommen, forklarer han til E24.

Overrasket over videresalg

Som kjent fra tidligere ble deretter eiendommen solgt ytterligere to ganger, først til 16 millioner kroner og så til 18,2 millioner kroner.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte om salget til 18,2 millioner, sier eiendomsutvikleren til E24.

– Utover det registrerte jeg bare at det hadde skjedd veldig fort, sier han.

Ifølge eiendomsutvikleren er det imidlertid ikke uvanlig at eiendommer blir solgt mellom eiendomsutviklere.

Eiendomsutvikleren er ikke stevnet i saken, men advokat Dahm forteller til E24 at de vurderte å ta ut stevning også mot ham.

– Det ble vurdert, men det ville ikke gitt noe mer til Dahl, sier advokaten.

Les også

Krever 7,6 mill. fra Nordvik & Partners

Les også

Huskapper på Nesøya dømt til fire måneders fengsel

Les også

Boligmegler ga uriktige opplysninger – må dekke nettkostnadene til kjøper

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Eiendom

Flere artikler

  1. Krever 7,6 mill. fra Nordvik & Partners

  2. Eiendomsmegler dømt til å betale 4,5 millioner

  3. Nordvik-megler anker erstatningsdom

  4. Retten om Røkke-historien til torpedo: «Helt uten troverdighet»

  5. Siktet eks-megler tilgodesett i testamentet til rik kvinne i 90-årene – med sjefen som vitne