Disse bedriftene skaper flest jobber: – Et viktig funn
Mesteparten av jobbskapingen i privat sektor skjer i nyetablerte bedrifter, viser ny forskning. – Bør påvirke innovasjonspolitikken vår, mener BI-professor.
ARENDAL (E24): Ny forskning fra Handelshøyskolen BI viser at nyetablerte bedrifter står for så mye som to tredjedeler av jobbskapingen i privat sektor i Norge.
Samtlige bedrifter og ansatte i privat sektor i Norge mellom 2003 og 2014 er analysert i det omfattende forskningsprosjektet «The State of Norwegian Entrepreneurship».
I denne perioden fant BI-forskerne at nærmere 350.000 nye fulltids arbeidsplasser ble etablert i det private næringslivet totalt. Av disse kom 220.000 jobber fra oppstartsselskaper som ble etablert i løpet av perioden.
Les også: Økt optimisme blant oljebedrifter på Vestlandet
– Et viktig funn
– I Norge er det en sterk forestilling som til stadighet gjentas, om at det er de etablerte bedriftene hvor jobbene skapes. Men når vi analyserer dataene, ser vi at det faktisk er de unge bedriftene som skaper flesteparten av jobbene, sier BI-professor Torger Reve til E24.
Han ledet forskningsprosjektet og presenterte resultatene under Arendalsuka onsdag.
– Det er et ganske viktig funn. Vi er midt i en valgkamp med sterkt fokus på jobbskaping. Da bør dette bety noe for innovasjonspolitikken vår. I dag rettes mange tiltak mot eksisterende arbeidsliv, sier Reve.
Skaleringsutfordringer
Forskningsprosjektet inngår i et større initiativ for å hjelpe norske gründerbedrifter med å skalere opp virksomheten og etablere seg i det globale markedet.
Her avdekker BI-forskningen noen utfordringer: Selv om de nye oppstartsbedriftene skapte flertallet av de nye jobbene i perioden, er nesten alle bedriftene små:
Hele 90 prosent hadde færre enn 10 ansatte. Og de resterende 10 prosentene, altså de større oppstartsbedriftene med flere enn ti ansatte, sto alene for å tilføre næringslivet med vel 100.000 nye jobber.
Les også: Ber om dugnad for fremtidens Norge: – Vi er drittlei kranglingen
– Det er den andre delen av historien, sier BI-professoren, og utdyper:
– Problemet i Norge er ikke mangel på nye gründerbedrifter, men mangle på evne til å kommersialisere og bygge størrelse. Det er bare et fåtall av bedriftene vi analyserte som hadde skalert opp virksomheten, og likevel sto disse for nær halvparten av de nye jobbene.
To grep
– Det er altså de globale, innovasjonsdrevne oppstartsbedriftene som virkelig monner i jobbskapingen. Da mener vi fokuset bør flyttes: I stedet for å hjelpe gründere å starte bedrifter, må vi hjelpe dem med å vokse. Tallene våre viser at det har et enormt jobbpotensial, sier Reve.
Han mener to virkemidler blir særlig viktig:
- Lage bedre rammebetingelser, slik som ordningen for skattekreditt ved investering i bedrifter som er yngre enn fem år.
- Kompetansetiltak for utdanningsinstitusjonene, med intensive programmer som lærer gründere å kommersialisere og skalere opp ideene sine.
Reve sier gründere i USA i større grad enn i Norge kommer fra universiteter og forskningsmiljøer, hvor de har fått inngående kjennskap til hvordan ideer kommersialiseres og virksomheter skaleres opp.
Les også: Nå jakter også konsulentselskapene på teknologer
Enhjørninger
– I Norge er det gjerne folk som har sluttet i jobben. Det er mange som har en idé, men som ikke har sjekket hva de må gjøre for å vokse. Altfor mange nye bedrifter ender opp med lokal forankring, eller med en forretningsmodell som kun kan dries i små volum, sier Reve.
– Vi må fokusere på dem som kan bli store. Vi må skape enhjørninger!
– Hva betyr det?
– Det kommer fra Silicon Valley og betyr at virksomheten din skal være laget for å skaleres slik at du kan ha en markedsverdi én milliard dollar innen fem år.
– Det er et hårete mål?
– Ja, vi må kanskje legge lista noe lavere her hjemme. Én milliard kroner?