Norwegian Property kjøper Telenors hovedkvarter for 5 milliarder kroner

Telenor fortsetter som langsiktig leietager når John Fredriksen-kontrollerte Norwegian Property blir ny eier av bygget på Fornebu i desember.

SOLGT: Telenor Norge har hovedkvarter i Snarøyveien 30 på Fornebu.
 • Ingvild Sagmoen
 • Ine Brunborg
Publisert:

Tirsdag inngikk Norwegian Property avtale med Telenor Real Estate AS om kjøp av 100 prosent av aksjene i Snarøyveien 30 AS, som eier Telenor sitt bygg på Fornebu i Snarøyveien 30.

Det går det frem av en børsmelding fra Norwegian Property.

Brutto eiendomsverdi er avtalt til 5,45 milliarder norske kroner. Netto kjøpesum vil være ca. 5 milliarder norske kroner, går det frem i en børsmelding fra Telenor.

Årlige leieinntekter estimeres til 335 millioner norske kroner per 1. januar 2021.

Telenor fortsetter som leietager

Overtagelse vil finne sted i løpet av desember 2020, etter godkjenning fra konkurransemyndighetene.

Telenor er den største av flere leietagere med lange leiekontrakter i bygget, og har inngått en leiekontrakt med varighet i 25 år fremover i tid. Bygget huser hovedkontorene til blant andre Telenor ASA, Telenor Norge, Tieto Evry og ABB. Inntektene fra leieavtalen med Telenor tilsvarer omtrent en tredjedel av de totale inntektene i bygget.

– Vi er glade for avtalen med Norwegian Property og ser frem til å fortsette vår reise i Snarøyveien 30 som leietager. Vi er trygge på at Norwegian Property vil fortsette å utvikle dette signalbygget og Telenor vil forbli på Fornebu på lang sikt, sier Telenors finansdirektør Tone Hegland Bachke i børsmeldingen fra Telenor.

Salget vil innregnes i Telenors finansielle rapportering. Den regnskapsmessige gevinsten for Telenor vil være ca. 1,3 milliarder kroner.

En del av Norwegian Propertys vekststrategi

Norwegian Property er kontrollert av John Fredriksens Geveran Trading, som eier 80,52 prosent av selskapet.

Nest største eier er Folketrygdfondet med 14,79 prosent.

Les også:

Les også

Tollefsen og Fredriksen kjøper Veidekkes eiendommer

Kjøpet av Snarøyveien 30 er et strategisk viktig kjøp for selskapet, som innebærer økt satsing på Fornebu, går det frem av børsmeldingen.

– Vi er veldig entusiastiske og ydmyke for å forvalte eiendommen videre. Vi skjønner at eiendommen betyr og har betydd mye for Telenor, og tegner også en lang kontrakt på deler av arealet. Vår ambisjon er å utvikle sammen med leietakerne som er der i dag, og som kommer med på veien. Vi har lyst til å være med å lære og videreutvikle sammen med dem, sier administrerende direktør i Norwegian Property, Bent Oustad, til E24. 

– Har man planer om å gjøre slike kjøp som dette også i fremtiden?

– Det er ikke jo hver dag man får kjøpt et bygg på 200.000 kvadratmeter. Vi har planer om å vokse selskapet videre. Så har det blitt mer kjøp i 2020 enn det som er vanlig og det man kan forvente i 2021, men vekst står fortsatt på agendaen.

Telenor har tidligere opplyst at eiendommen består av totalt 153.000 kvadratmeter med kontorareal, samt et parkeringsanlegg på 43.000 kvadratmeter.

Les også:

Les også

Telenor har hyret inn meglere til gigantisk eiendomssalg

Kan utstede nye aksjer

Deler at kjøpet finansieres via et bilateralt lån, der avtalen er inngått med én obligasjonseier. Nowegian Property-styret har i forbindelse med kjøpet også fullmakt til å utstede nye aksjer, men det er ikke konkrete planer om en eventuell emisjon ennå, sier Oustad.

– Ingenting er bestemt ennå, men man har den fullmakten så man kan gjøre det. Vi har også et bygg her på Aker brygge uten belåning, som er verdivurdert til rundt 2,8 milliarder som kan brukes til å finansiere.

Han sier at selskapet har «stor fleksibilitet» når det kommer til finansieringen.

– Vi har også 100 millioner i kontanter i selskapet vårt, som vi også kan bruke, sier han.

Norwegian Property offentliggjorde kort tid etter nyheten sine resultater for tredje kvartal 2020.

Tallene viser at driftsinntektene gikk ned fra 185,7 millioner kroner i tredje kvartal 2019 til 177 millioner kroner i 2020.

Resultat før skatt var 435,7 millioner kroner, opp fra 243,7 millioner i samme kvartal i fjor.

Les også:

Les også

Vurderer å selge hele den norske eiendomsmassen

Har vurdert salg over lenger tid

Det er halvannet år siden det ble kjent at Telenor vurderer å selge hele den norske eiendomsmassen, i forbindelse med en større moderniseringsprosess som ble igangsatt tilbake i 2017.

Et mulig eiendomssalg ble da begrunnet med at eiendommene i sin tid var viktige for telefonsentraler og andre funksjoner som nå er gammeldagse.

Hovedkvarteret på Fornebu ble bygget i 2002.

Telenor bruker nå ca. 40 prosent av kontorarealet, og «tidspunktet for et salg til et profesjonell eiendomsselskap er riktig,» skriver selskapet i børsmeldingen tirsdag kveld.

Les børsmeldingen fra Norwegian Property herLes børsmeldingen fra Telenor her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Norwegian Property
 3. Fornebu
 4. Telenor
 5. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Norwegian Property hentet 557 mill. for å kjøpe Telenors hovedkontor

 2. John Fredriksen med milliardkjøp av aksjer i Norwegian Property

 3. Solgte med rask gevinst - nå kjøper Aker hotellet tilbake

 4. Hurtigruten vurderer å selge eiendommer på Svalbard

 5. Betalt innhold

  Naboer solgte for over 90 mill.: Strandeiendom steg fra 37 til 55 mill. på under tre år