Scandic nedbemanner 300 årsverk

Etter en helomvending i høst har hotellkjeden igjen iverksatt nedbemanningen.

Publisert:

Hotellkjeden Scandic vil nedbemanne med ytterligere 300 årsverk. Det bekrefter selskapet overfor E24.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

I juli ble det kjent at hotellkjeden ville kutte 1.000 årsverk, som følge av coronapandemien som har rammet reiselivet hardt, samt bortfall av arbeidsoppgaver.

Etter en ny runde med fagforeningene ble antallet oppsigelser justert ned til 700 årsverk. De 300 øvrige årsverkene ble den gang reddet fra oppsigelser, men ble i stedet permittert.

Det er disse 300 årsverkene som nå vil bli nedbemannet.

– En alvorlig situasjon

– Vi står i en alvorlig situasjon som følge av coronapandemien, og er nødt til å fortsette den varslede nedbemanningen på områder der vi vurderer at det er varig bortfall av arbeidsoppgaver, skriver HR-direktør i Scandic, Elin Ekrol, til E24.

– Hvorfor velger dere ikke å i stedet forlenge permitteringene nå som regjeringen har forlenget perioden frem til 1. juli?

– Ettersom dette dreier seg om varig bortfall av arbeidsoppgaver og at det ikke vil endre seg, er det ikke riktig å benytte permitteringsregelen. Permittering kan kun benyttes i de tilfellene det er midlertidig bortfall av arbeidsoppgaver, skriver Ekrol.

Les også

Petter Stordalen slår sitt aller første hotell konkurs

Tillitsvalgt: – Lufta datt litt ut av oss

– Vi har sagt at vi er uenige i beslutningen de har tatt, og vi hadde håpet at de kunne sitte på gjerdet litt lenger, sier konserntillitsvalgt Anne Marie Andersen i Scandic til E24.

– Jeg kjenner at lufta datt litt ut av oss. Det er vanskelig å ta innover oss at de ikke kunne brukt de månedene fremover nå. Vi har akkurat fått en vaksine, og vi har rukket å få en forlengelse av permitteringsordningen.

Andersen forteller at hun vært på heldagsmøte med ledelsen torsdag.

– Vi har argumentert og foreslått at vi sitter på gjerdet litt til, men vi føler at de var fast bestemte på å gjennomføre prosessen.

– Hvis man fortsatte med permitteringer, så ville det ikke kostet noe. Men denne prosessen koster penger. Når vi først har vært permitterte så lenge, så tenker vi at vi kanskje kunne øynet et håp i løpet av de neste månedene. For det er jo ingen som vet – ingen trodde at vi måtte stenge ned bransjen min. Vi hadde håpet at de kunne gitt oss de siste månedene nå.

Les på E24+

Eiendomsutvikler vurderer rettssak mot Petter Stordalen etter hotellkonkurs

Flere hundre har sluttet

HR-direktør Elin Ekrol opplyser at Scandic så langt har nedbemannet 232 årsverk. Selskapet venter nå at nedbemanningen vil være på om lag 600 årsverk totalt, blant annet på grunn av «god naturlig avgang».

Dermed har rundt 400 årsverk sluttet eller på annen måte forlatt selskapet naturlig siden nedbemanningen ble offentliggjort.

– De hadde ikke sluttet hvis det var normal drift. Man får beskjed om at arbeidsplassen er i fare, og da griper mange sjansen og prøver å få noe annet. Det er veldig bra at såpass mange har funnet seg nytt arbeid, sier Andersen.

Hun trekker samtidig frem at visse yrker er mer heldig enn andre.

– Gode kokker har for eksempel ikke noen problemer med å få jobb, de har litt andre muligheter.

Les også

Hotell konkurs tross nesten 800.000 i krisestøtte

Flere konkurser i bransjen

Hotellbransjen som de fleste andre i reiselivsnæringen er hardt rammet av coronakrisen. Så sent som forrige uke ble det kjent at Petter Stordalens Nordic Choice for første gang har slått et av sine hoteller i Stavanger konkurs.

Som E24 meldte tidligere torsdag har hotellet Yess Hotel i Kristiansand har meldt oppbud. Selskapet har 22 ansatte, ifølge tall fra Proff.no

«Man har mottatt driftsstøtte fra staten, men dette har ikke vært tilstrekkelig til å dekke alle utgiftene til enhver tid», skrev Yess Hotell i årsrapporten for 2019. Selskapet har senere byttet navn til YK Drift.

Staten har gitt selskapet i alt 773.882 kroner i kontantstøtte for perioden mars-juni, viser tall fra Skatteetaten.

Publisert:

Her kan du lese mer om