Strenge coronatiltak også på Vestlandet: – Vi skal komme oss gjennom dette

I går ble Viken stengt, og nå pålegges også syv vestlandskommuner de tøffeste coronatiltakene. – Det er knallhardt, sier Synnøve Haftorsen Brakstad som driver flere utelivsbedrifter i Haugesund.

Synnøve Haftorsen Brakstad driver utelivsvirksomhet i Haugesund – en av syv vestlandskommuner som nå blir pålagt de strengeste coronatiltakene. Det betyr blant annet full skjenkestopp frem til 11. april.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De siste månedene har Oslo levd med omfattende nedstengninger i utelivet, og nå pålegges også en rekke andre kommuner de strengeste smitteverntiltakene.

Mandag ble 51 Viken-kommuner samt Gran i Innlandet pålagt tiltaksnivå A, det strengeste nivået, og nå skjer det samme med seks kommuner i Rogaland og én i Vestland.

Saken opplyste tidligere at alle de syv kommunene var i Rogaland. Dette ble rettet 17. mars kl. 8.40.

Tiltaksnivå A innebærer at butikker og handelshus må holde stengt, med noen unntak. I tillegg blir det full skjenkestopp og kun takeaway på serveringssteder.

Vestlandskommunene som omfattes nå er Bokn, Haugesund, Karmøy, Tysvær, Utsira, Vindafjord og Sveio, ifølge Helsedepartementet.

– Det er bekymringsfullt når driften må stenges ned, sier Synnøve Haftorsen Brakstad til E24.

Hun og mannen driver flere restauranter og utesteder i Haugesund. De valgte å stenge ned da det ble skjenkestopp lokalt den 9. mars. Nå vil skjenkestoppen og de andre tiltakene vare helt til 11. april.

I over ett år har vi stått overfor restriksjoner. Det er knallhardt med de marginene vi har i vår bransje. Det er løpende kostnader hele veien, som arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt, sier hun.

– Det er ikke noe positivt regnestykke. Nedstengningene tærer også på kreativiteten og gleden ved å drive virksomheten. Den blir virkelig satt på prøve. Men vi skal komme oss gjennom dette, sier Brakstad.

Dette bildet er fra utestuen på Brasserie Brakstad som ligger på indre kai i Haugesund.
Les også

Næringslivet i Viken om nye coronagrep: – Overraskende og knalltøft

– Akkurat kommet oss på bena

Treningssenteret TMK Fitness Senter på Karmøy med fem ansatte må også stenge dørene. Flere hundre personer trener hver dag på senteret, som blant annet tilbyr treningsapparater, spinning og gruppetimer.

– Vi har hatt åpent hele tiden siden i høst, men nå må vi stenge ned. Det er ikke noe moro. Vi var stengt ned fra 12. mars i fjor og i flere måneder. Og nå hadde vi akkurat kommet oss på bena igjen, sier daglig leder Michel Rene Møller ved TMK til E24.

– Vi er fem ansatte, og nå må vi permittere. Det er ikke vits i å drive noe som ikke kan holde åpent. Vi skal alltid klare oss, men det blir jo en utfordring. Men når vi klarte oss fra mars og frem til sommeren i fjor, så skal vi vel klare oss nå også, sier han.

– Hvor dramatisk er det?

– Det er jo dramatisk, men det er ikke en katastrofe. Det blir tøft å holde stengt i en måned. Vi har mye butikksalg og PT-timer. Og nå forsvinner en stor del av inntektene, sier han.

TMK Fitness Senter på Karmøy er blant bedriftene som må stenge ned etter at syv kommuner på Vestlandet blir pålagt de strengeste coronatiltakene.

– Svært krevende

Regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland opplever stor forståelse for skjerpede coronatiltak blant sine medlemsbedrifter.

– Men det er svært krevende for dem som har blitt rammet gjentatte ganger av nedstengninger, særlig reiselivet inkludert servering, uteliv og hoteller, samt transportsektoren, sier Grindland til E24.

Hun påpeker at kommuner med høyere arbeidsledighet har fått midler til å hjelpe bedrifter som ikke har fått støtte gjennom andre ordninger. Noen bedrifter føler likevel at kompensasjonsordningene ikke monner nå som krisen fortsetter å dra ut.

– NHO har hele tiden vært opptatt av at pålagte nedstengninger må kompenseres. Det oppleves ikke som godt nok for alle bedrifter, særlig de som står der med permitteringer og ganske dårlige fremtidsutsikter, sier Grindland.

– Frustrasjonen er like høy som den har vært over tid, særlig for dem som blir direkte rammet og må stenge ned. Samtidig har alle felles interesse med å få bukt med smitten, for å slippe å åpne og lukke hele tiden, sier hun.

Regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland.

– Bekymringsfullt

Blant virksomhetene Synnøve Haftorsen Brakstad og mannen Ottar Brakstad driver er Brasserie Brakstad, Vangenterrassen og en rockepub.

– Det kom ikke brått på, for vi har allerede hatt lokale restriksjoner. Men det som er utfordrende er at dette gjelder i en hel måned, sier Brakstad.

Det betyr at det ikke blir noen alkoholservering i påsken.

– Vi hadde håpet å kunne ha noe servering i påsken. Da skaper man omsetning. Det er jo beintøft for oss, dette, sier hun.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at det er kommunene på Haugalandet som har bedt om regionale tiltak. Årsaken er økt spredning av den britiske mutasjonen av coronaviruset.

– Det er stigende smitte med den engelske virusvarianten i flere av kommunene i Haugesunds-området, og de melder om at situasjonen er utfordrende og uoversiktlig, sier Høie tirsdag.

Les også

Usikker på når oppturen kommer: Regjeringens tre scenarioer etter coronakrisen

– Monner dessverre lite

Brakstad har mottatt kompensasjon etter nedstengningene, men det dekker bare en liten del av utgiftene til blant annet permitteringer.

– Kompensasjonsordningene monner dessverre svært lite. Vi har fått noe, men i september og oktober fikk vi ingenting siden omsetningen var mindre enn 30 prosent ned fra året før, sier hun.

I november og desember var nedgangen fra året før på 40 prosent, og da mottok utelivsaktørene 120.000 kroner fra staten for å dekke noe av kostnadene, opplyser Brakstad.

– Men permitteringskostnadene er også høye, så lenge bedriften må dekke de første ti dagene. Vi har hatt to perioder med permittering. Dette burde staten ha sett på for lenge siden, for dette er kostbart for bedriftene, sier hun.

– Svært fortvilet

Brakstad er frustrert over hvor hardt reiselivet rammes av nedstengningene.

– Vi forstår at dette må til for å få kontroll over smitten, men vi føler også at dette ikke er en dugnad hvor hele folket deltar. Det er noen bransjer som rammes særlig hardt, sier hun.

– Dette er også en sektor som er en stor arbeidsgiver, og det er mange lavtlønte arbeidstagere som nå er svært fortvilet, sier hun.

– Hva sier du til de ansatte nå som dere må holde stengt i fire uker til?

– Hva skal man si, da? Vi må bare holde håpet oppe og tenke at det er lys i tunnelen, og håpe at vaksinene gjør at vi kan holde oppe i en eller annen form i sommer. Det varer og varer, men vi ser jo en ende på det, sier Brakstad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Haugesund
 4. Viken
 5. Karmøy
 6. NHO
 7. Permittering

Flere artikler

 1. NHO møter statsråder etter nye coronagrep: – Må gjøres noe med lønnsplikten

 2. Nedstenginger koster Michelin-restaurant dyrt: – Det er en redsel for hver pressekonferanse

 3. Utelivseiere fortviler over ny skjenkestopp: – Vi taper hele påsken

 4. Næringslivet i Viken om nye coronagrep: – Overraskende og knalltøft

 5. Strammer inn på Haugalandet: - Utfordrende og uoversiktlig